Ενιαίος Δήμος Αργοσαρωνικού;

Αντιδράσεις ξεσηκώνουν τα σχέδια της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του Καποδίστρια 2, ο οποίος προβλέπει τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, με σκοπό να γίνουν από 1034 που είναι σήμερα περίπου 400.
Όσον αφορά στις νησιωτικές περιοχές, τα μικρά νησιά αντιδρούν στο ενδεχόμενο της συνένωσής τους με άλλα μεγαλύτερα, έχοντας σαν κύριο επιχείρημα τη δυσκολία ή ακόμα και την απουσία ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ τους. Η γενική θέση που παίρνουν οι δήμαρχοι είναι "ένας δήμος ανά νησί". Στον Αργοσαρωνικό το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς η μεταρρύθμιση προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου δήμου στον Αργοσαρωνικό, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα νησιά (και τη Σαλαμίνα βέβαια) μαζί με τα Μέθανα. Οι δήμαρχοι αντιτίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και από κοινού έχουν πολλές φορές διαμηνύσει στους αρμοδίους τις διαθέσεις τους.
Ο κ. Αγαπίου είχε αδιαφορήσει για το ζήτημα αυτό και τήρησε μια στάση μάλλον απαξιωτική απέναντι στη συντονισμένη δράση των άλλων δημάρχων. Ο κ. Σοφράς, έστω και καθυστερημένα, δείχνει να έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος και έχει έρθει σε επαφή μαζί τους, με σκοπό να ενταχθεί κι αυτός στην κοινή προσπάθεια.
Να τονίσουμε κι εμείς ότι θεωρούμε πως η δημιουργία ενός τέτοιου δήμου θα επιφέρει οικονομικά και διοικητικά προβλήματα στα νησιά, τα οποία δε συνδέονται καν μεταξύ τους! Όσο για το εναλλακτικό σενάριο είναι μάλλον αστείο. Προβλέπει τη συνένωση των δήμων Σαλαμίνας και Αμπελακίων με το δήμο Κυθήρων!!! Ελπίζουμε το σοβαρότατο για το νησί μας θέμα να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή και να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, καθώς όλα δείχνουν πως ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να εξαγγείλει το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την εφαρμογή του Καποδίστρια 2. Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν...

από το ΛΕΜΟΝΙ