Παράνομες επεκτάσεις από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας

Της Λινα Γιανναρου από τη Καθημερινή.

Είναι πραγματικά άξιον απορίας πώς γίνεται -όχι μία, ούτε δύο, αλλά 12- επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή να επεκτείνουν παράνομα τις εγκαταστάσεις τους ακόμα και πάνω από 200%, χωρίς να γίνονται αντιληπτές από τις αρμόδιες αρχές. Παρά μόνον... κατόπιν εορτής.

Κι όμως, όπως ανακοινώθηκε χθες από τη Νομαρχία Πειραιά, έπειτα από επιτόπιους ελέγχους και στις 19 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν στα όριά της (Σαλαμίνα, Μέθανα, Πόρο, Αίγινα, Υδρα, Τροιζηνία), διαπιστώθηκε ότι οι 12 εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε επέκταση της ωφέλιμης επιφάνειας εκτροφής των εγκαταστάσεών τους κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους, από 25% έως 283%! Στις επιχειρήσεις επεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 245.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μονάδας του Πόρου, η οποία μολονότι είχε άδεια για έκταση 2.516 τ.μ., είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα 9.635 τ.μ. (αύξηση 283%). Στην εταιρεία επεβλήθη πρόστιμο 50.000 ευρώ. Ανάλογη είναι η περίπτωση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της Υδρας, η οποία έχει προβεί σε παράνομη επέκταση των εγκαταστάσεών της κατά 254%, καθώς ο χώρος που καταλαμβάνει φθάνει τα 6.128 τ.μ., ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση εγκρισης περιβαλλοντικών όρων θα έπρεπε να καταλαμβάνει έκταση 1.842 τ.μ.

«Η κατάσταση με τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή μας έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο», δήλωσε σχετικά ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας. «Η συστηματική παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, στον τουρισμό, αλλά και στη δημόσια υγεία».