Με το χρωστήρα του λόγου.

Το 2ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας δημιούργησε ένα blog από το οποίο αλιεύσαμε το παρακάτω κείμενο:

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες, αγαπημένα μας παιδιά,κρατάτε στα χέρια σας το πρώτο εκδοτικό επίτευγμα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Σαλαμίνας. «Με το χρωστήρα του λόγου», μια χαριτωμένη πρόταση όπου η καλλιτεχνική έκφραση και το λογοτεχνικό κείμενο περπατάνε χέρι χέρι σ’ έναν ευφάνταστο συνδυασμό. Στις σελίδες αυτού του περιοδικού τα παιδιά μάς καλούν να συνταξιδέψουμε στα χρώματα και τις λέξεις, ν’ αφουγκραστούμε τους ψιθύρους της εφηβικής τους καρδιάς, να νιώσουμε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες τους.

Όλοι γνωρίζουμε, ή έστω μπορούμε να διανοηθούμε, πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι η έκδοση ενός εντύπου· από τη συλλογή και τη σύνταξη του υλικού μέχρι να το πάρουμε στα χέρια μας τυπωμένο, έτοιμο να το ξεφυλλίσουμε. Η δυσκολία είναι πολλαπλάσια όταν για την έκδοση ενός εντύπου πρέπει να κινητοποιηθεί μια μικρή μαθητική κοινότητα. Κι ακόμη πιο μεγάλη, όταν σκεφτούμε τα σημερινά υπερδραστήρια παιδιά, με τις μύριες υποχρεώσεις, τις εξοντωτικές εξωσχολικές δραστηριότητες και το ελάχιστο εντέλει παιχνίδι.

Ωστόσο, τα παιδιά, πέρα από γνώσεις-εφόδια για το μέλλον, χρειάζονται και αφορμές να καταδείξουν τα όποια ταλέντα διαθέτουν, να εκφράσουν τις συχνά καταπιεσμένες ανάγκες τους, να βιώσουν το σχολείο ως θετική προοπτική όπου το μεράκι του μαθητή και του καθηγητή μπορούν να κάνουν θαύματα. Τα παιδιά είναι πλάσματα με έμπνευση και φαντασία, με ζωντάνια και φρέσκες ιδέες, που απλώς απαιτούν την κατάλληλη κινητοποίηση για να βγουν στην επιφάνεια.

Το έντυπο αυτό είναι το αποτέλεσμα της νεανικής δημιουργικότητας, του πηγαίου ταλέντου, της ενθουσιώδους προσπάθειας, της ομαδικής δουλειάς, της προσφοράς και της αγάπης με την οποία τα παιδιά αγκαλιάζουν οτιδήποτε τους εμπνέει. Ένα καλειδοσκόπιο τέχνης και λόγου, με θέματα που οι μικροί μαθητές εμπνεύστηκαν από την τοπική κοινωνία, από μείζονα σύγχρονα καθημερινά προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η οικολογική καταστροφή, η μοναξιά, ο πόλεμος, από προσωπικότητες της λογοτεχνίας και της τέχνης στις οποίες είναι αφιερωμένες οι χρονιές 2007-2008, αλλά και από θέματα παρμένα από τα ίδια τα σχολικά τους εγχειρίδια, τα οποία κινητοποίησαν την παιδική φαντασία να εκφραστεί ποικιλοτρόπως.

Δύσκολο το εγχείρημά μας! Έπρεπε συνεχώς να είμαστε δίπλα τους, με συνεχείς προτροπές, στήριξη, επιμονή, πείσμα κι αποφασιστικότητα. Πολλές οι θυσίες, μπόλικη η κούραση. Όμως, υπάρχει κάτι που δεν απαιτεί κόπο για να υλοποιηθεί; Η επιτυχία μας ήταν ότι τα παιδιά μας πίστεψαν στις δυνάμεις τους, κινητοποιήθηκαν, θυσίασαν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να ζωγραφίσουν, να σκιτσάρουν, να γράψουν, να σατιρίσουν «Με το χρωστήρα του λόγου».

Απολαύστε τα!

Οι συντονίστριες της έκδοσης

Ελένη Μαρινάτου, Άννα Παπαδοπούλου

όσοι θέλετε να δείτε αυτή τη προσπάθεια πατήστε εδώ.