ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2008 συζητήθηκε, μετά από αίτημα της μειοψηφίας το έγγραφο της κοινοπραξίας «ΓΗΓΕΡΤΟΝ ΑΕ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΤΕ, αναδόχων του έργου κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης, με τίτλο «ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ» της αποχέτευσης που στάλθηκε προς το Δήμο Σαλαμίνας.

Με το έγγραφο αυτό οι ανάδοχοι του έργου δηλώνουν ότι διακόπτουν τις εργασίες εκτέλεσης του έργου επειδή δεν έχουν πληρωθεί (από το Ελληνικό Δημόσιο) τον 2ου και τον 3ου λογαριασμού που ανέρχονται στο ποσό των 1.535.100 €.

Παράλληλα επισημαίνουν κάποια άλλα σημεία της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου όπως:

Τη μη έγκριση από την Τεχνική υπηρεσία των 4ου και 5ου λογαριασμού.

Την καθυστέρηση που προκύπτει από την ανάγκη για έλεγχο από την αρμόδια Υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού της περιοχής της Αγ. Μαύρας για πιθανή ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών από την εποχή του Β΄ Παγκ. Πολέμου και την εκκαθάρισή της.

Τη μη δυνατότητα χρήσης από την κοινοπραξία του αντλιοστασίου Α1 ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αποδέκτης λυμάτων του βαρυτικού δικτύου του δυτικού τομέα της πόλης (Λ. Φανερωμένης-Αλώνια-Μπόσκο).

Ενημερώνοντας τα μέλη ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Σπυρίδων Σοφράς είπε πως ο κυριότερος από τους παραπάνω λόγους, που είναι η μη πληρωμή των 2ου και 3ου λογαριασμού έχει εκλείψει αφού έχει ήδη πληρωθεί ο 2ος λογαριασμός ύψους 542.640 € και στις αρχές Ιανουαρίου θα πληρωθεί και ο 3ος λογαριασμός ύψους 992.460 €, ενώ από την Τεχνική υπηρεσία έχουν εγκριθεί ο 4ος και ο 5ος λογαριασμός.

Για να αποφευχθεί η πιθανότητα ατυχήματος από την ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών στην περιοχή της Αγίας Μαύρας, ο Δήμος ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία Στρατού τον έλεγχο της περιοχής και την εξουδετέρωση τους σε περίπτωση εντοπισμού τους.

Η αρμόδια υπηρεσία Στρατού ζήτησε την καταβολή του ποσού των 5.750 € για να προχωρήσει στις απαιτούμενες εργασίες εκ των οποίων το 50% προκαταβολικά. Ο Δήμος βρίσκεται σε διαδικασία καταβολής του παραπάνω ποσού.

Ως προς τη δυνατότητα χρήσης από την κοινοπραξία του αντλιοστασίου Α1 ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αποδέκτης λυμάτων του βαρυτικού δικτύου του δυτικού τομέα της πόλης, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι παράνομα η ΕΥΔΑΠ δεν επιτρέπει τη σύνδεση με το αντλιοστάσιο Α1 διότι η κατασκευή του έγινε για να εξυπηρετήσει μεταφορά των λυμάτων της πόλης Σαλαμίνας στην Ψυτάλλεια και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να επιτραπεί η χρήση του. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι χρήσης του αντλιοστασίου και εκτέλεσης του έργου.

Για το συγκεκριμένο τμήμα (Λ. Φανερωμένης-Αλώνια-Μπόσκο), όπως δήλωσε ο κ. Δήμαρχος, ο Δήμος έκανε αποδεκτό το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Σαλαμίνας να αρχίσουν οι εργασίες στη Λ. Φανερωμένης μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ώστε να μην δημιουργηθούν εμπόδια στο εμπορικό κέντρο της πόλης κατά την εορταστική περίοδο.

Κλείνοντας ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι η δήλωση διακοπής εργασιών είναι μια συνηθισμένη πρακτική των εργοληπτών Δημοσίων έργων όταν αυτοί θέλουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και ότι η σύντομη αυτή διακοπή δεν πρόκειται να επηρεάσει την ολοκλήρωση του έργου αφού η περίοδος αποπεράτωσής του παρατείνεται για όσο χρόνο διακόπτονται οι εργασίες.

Τέλος δήλωσε ότι οι εργασίες θα επαναρχίσουν αμέσως μετά τις γιορτές.

Από το Γραφείο Τύπου