Αντιπροσωπεία Αμερικανών και Ελλήνων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.

Να γνωρίσει από κοντά τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων και τον χώρο, που πραγματοποιήθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας, μια από τις πιο σημαντικές στην παγκόσμια ιστορία, είχε την ευκαιρία αντιπροσωπεία Αμερικανών και Ελλήνων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Σχολής Ευελπίδων με μέριμνα της Νομαρχίας Πειραιά και του δήμου Αμπελακίων, που ανταποκρίθηκαν άμεσα παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στους αξιωματικούς της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ έγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της ναυμαχίας του 480 π.Χ. αλλά και στη σπουδαιότητα που καταλαμβάνει αυτό το πολεμικό γεγονός στον ρουν της ιστορίας.

Για την ιστορία του μνημείου, που τοποθετήθηκε από τη Νομαρχία Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2006, τον συμβολικό του χαρακτήρα και τα μηνύματα που εκπέμπει οι στρατιωτικοί είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Νομαρχίας Πειραιά, αντινομάρχη Πειραιά κ. Βασίλη Βαλσαμάκη, ο οποίος αποχαιρέτισε τους ξένους στρατιωτικούς δίνοντάς τους δώρα σε ανάμνηση της επίσκεψής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αξιωματικών της στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων είναι η δεύτερη επίσκεψη ξένης στρατιωτικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιείται σε διάστημα λίγων μηνών μετά από αίτημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, γεγονός που δικαιώνει τις προσπάθειες της Νομαρχίας, των Δήμων, φορέων και πολιτών της Σαλαμίνας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου, ενώ στην περιοχή πραγματοποιούνται τακτικές επισκέψεις σχολείων.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Μπορεί τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους αρχαίους μας προγόνους να δώσουν στα στενά της Σαλαμίνας τον ύστατο αγώνα να παραμένουν διαχρονικά και αιώνια, η ευρύτερη περιοχή όμως όπου δόθηκε αυτός ο αγώνας, παρά τις προσπάθειές μας και τις δεσμεύσεις μας να συνεισφέρουμε οικονομικά, παραμένει εγκαταλελειμμένη, περιβαλλόμενη από κάθε είδους σκουριές, κουφάρια πλοίων, δραστηριότητες ναυπηγοεπισκευαστικού χαρακτήρα. Ελπίζουμε η Κεντρική Διοίκηση κάποια στιγμή να αφυπνιστεί γιατί η αξιοποίηση, ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής του Τύμβου των Σαλαμινομάχων δεν είναι ένα απλό αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Σαλαμίνας, αλλά ένα ανεξόφλητο χρέος της ελληνικής πολιτείας προς την ιστορία μας».

από Νομαρχία Πειραιά