215 αρχαιότητες επέστρεψαν στην Ελλάδα, μερικές απ' αυτές προέρχονται από τη Σαλαμίνα.

Μία νταλίκα στη Γερμανία, ένας φιλέλληνας από τη Βρετανία και μια πανεπιστημιακή σχολή στο Βέλγιο έγιναν αιτία 215 ελληνικές αρχαιότητες να επιστρέψουν χθες στα πάτρια εδάφη, από όπου και είχαν ξενιτευτεί. Και ενώ ο αγώνας κατά της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων κορυφώνεται και ευαισθητοποιεί όπως φαίνεται ακόμη και τους απλούς πολίτες, η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας του υπουργείου Πολιτισμού βρίσκεται ακόμη στα σκαριά - κι ας ανακοινώθηκε το 2007- χωρίς ούτε να έχει στελεχωθεί πλήρως, ενώ ακόμη αναζητείται ο χώρος όπου θα στεγαστεί. Παρά ταύτα, στελέχη του υπουργείου εκφράζουν την αισιοδοξία πως θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Η τρίτη ομάδα επαναπατρισθέντων- 111 όστρακα, μολύβδινοι σύνδεσμοι και επτά νομίσματα, τα οποία προέρχονται από τον Θορικό Αττικής και τη Σαλαμίνα (από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ.)- παραδόθηκαν στην Ελλάδα από την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γάνδης μέσω της Βελγικής Σχολής Αθηνών.

Οι αρχαιότητες, τις οποίες υποδέχθηκε χθες σε ειδική τελετή ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, θα παραμείνουν για λίγες μέρες εκτεθειμένες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και κατόπιν θα επιστραφούν στις περιοχές από όπου προέρχονται.


από Τα Νέα

περισσότερα διαβάστε εδώ.