Τον αποκλεισμό της αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει ο Νομάρχης Πειραιά

Την έντονη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό όλων των νομαρχιών και των δήμων της Αττικής από την κατανομή κονδυλίου για τον τουρισμό ύψους 10 εκ. € που προέρχεται από κοινοτικό πρόγραμμα της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου για το οποίο μοναδικός δυνητικός δικαιούχος είναι η Περιφέρεια Αττικής εξέφρασε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης Πειραιά κάνει λόγο για μια ενέργεια που εγείρει τεράστια ερωτήματα, αφού ουσιαστικά η Περιφέρεια προκήρυξε ένα πρόγραμμα για τον ? εαυτό της, αποκλείοντας όλους τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού στην Αττική που είναι και οι πλέον αρμόδιοι για την προβολή του τουριστικού τους προϊόντος.

Παράλληλα όπως υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Μίχας «η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει τους φόβους και τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει σχετικά με την διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το οποίο αντί με βάση την εμπειρία του Γ’ ΚΠΣ να αποκεντρωθεί προκειμένου τα οφέλη του να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες, γίνεται ακόμη πιο συγκεντρωτικό και κατά συνέπεια αναποτελεσματικό».

Το πρόγραμμα έχει τον κωδικό θεματικής προτεραιότητας «Συνδρομή στη Βελτίωση Τουριστικών Περιοχών», εντάσσεται στον άξονα 2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2007-2013» και περιλαμβάνει την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου με στόχο μεταξύ άλλων την ακριβή αποτύπωση των δεδομένων της τουριστικής κίνησης της Αττικής καθώς και την προώθηση ολοκληρωμένης καμπάνιας προβολής της περιοχής. Ό,τι ακριβώς δηλαδή κάνουν οι Νομαρχίες και οι Δήμοι για την προβολή των περιοχών τους, οι οποίοι όμως με αδιευκρίνιστα κριτήρια τέθηκαν εκτός προγράμματος.

Ο Νομάρχης Πειραιά στην επιστολή του υπογραμμίζει προς τον Περιφερειάρχη ότι δεν είναι δυνατόν η Νομαρχία Πειραιά να υλοποιεί ιδίως τη φετινή χρονιά της κρίσης και των δυσμενών συνθηκών για τον τουρισμό, ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και την ίδια στιγμή να εξαιρείται ετσιθελικά από ένα κοινοτικό πρόγραμμα που καλύπτει τις ίδιες ακριβώς ανάγκες και προτεραιότητες. Πόσω μάλλον όταν την ίδια χρονική περίοδο η Κεντρική Διοίκηση έχει φανεί απολύτως ασυνεπής στις υποχρεώσεις της, αφού δεν έχει αποφασιστεί μέχρι σήμερα η συμμετοχή του ΕΟΤ στα προγράμματα Τουριστικής Προβολής των Νομαρχιών του 2009 και δεν έχουν καταβληθεί μέρος των οφειλομένων της περασμένης χρονιάς.

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Μίχας ζητά από τον Περιφερειάρχη να προχωρήσει στην άμεση απόσυρση και επαναπροκήρυξη του προγράμματος συμπεριλαμβάνοντας στους δυνητικά δικαιούχους και τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τους πλέον δηλαδή αρμόδιους για την τουριστική προβολή και ανάδειξη των περιοχών τους σημειώνοντας ότι «Είναι αδιανόητο η πλούσια δράση και πολύτιμη γνώση και εμπειρία που στη Νομαρχία Πειραιά διαθέτουμε στα ζητήματα του τουρισμού αντί να κεφαλαιοποιείται να αγνοείται προκλητικά και να προκρίνεται ως μοναδικός δυνητικά δικαιούχος μια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής, προκηρύσσοντας μάλιστα ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, αποκλείοντας το σύνολο των φορέων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στην Αττική».

Η επιστολή του Νομάρχη Πειραιά κοινοποιήθηκε στα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και στις Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Από το Γραφείο Τύπου