Χαριστική διάταξη της Κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων της Ν/Ζώνης και του υγιούς ανταγωνισμού καταγγέλλει ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας

Μεγάλα ποσά εισφορών, που εκτιμώνται περίπου σε 350 εκατομμύρια ευρώ και που όφειλαν να είχαν πληρώσει στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων και κυρίως στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ουσιαστικά χαρίζει σε επιχειρηματίες της Ζώνης η Κυβέρνηση με διάταξη σε Νομοσχέδιο, που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το άρθρο 20 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις» που συζητείται την Πέμπτη 18 Ιουνίου στην Ολομέλεια της Βουλής σε δύο συνεδριάσεις, με το οποίο παρατείνεται για δύο ακόμα έτη, δηλαδή μέχρι την 31-12-2010 το πάγωμα των χρεών ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων, που είχαν ανασταλεί με το νόμο του Μητρώου Ναυπηγοπεπισκευαστικών Επιχειρήσεων μέχρι την 31-12-2008, γεγονός που και τότε η Νομαρχία Πειραιά είχε καταγγείλει.

Με την παραπάνω ενέργεια της Κυβέρνησης επιβεβαιώνονται για ακόμη μια φορά οι φόβοι της Νομαρχίας Πειραιά και των εργαζομένων, ότι κατ’ ουσία δεν επρόκειτο τότε για απλή και άπαξ αναστολή της πληρωμής χρεών, αλλά για χάρισμα χρεών σε ορισμένες επιχειρήσεις που παραπέμπονται στις καλένδες, σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των συνεπών στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεων της Ζώνης, που εκτίθενται σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση υποθάλπει κακές επιχειρηματικές πρακτικές, που για δεκαετίες αποτελούν νοσηρές καταστάσεις στη Ναυπηγοεπισκευή, αποδέχεται τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον αναδεικνύει σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε βάρος των επιχειρήσεων εκείνων, που έχουν επιλέξει τη νομιμότητα και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι στους εργαζομένους και το Δημόσιο.

Για το ζήτημα αυτό ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας δήλωσε ότι «Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους, στον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινή γνώμη, τη νέα σκανδαλώδη κυβερνητική ενέργεια, που εκ νέου παγώνει οφειλές και κατ’ ουσία χαρίζει σε ορισμένους επιχειρηματίες, χρήματα των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Η οικονομική κρίση και η κρίση στη ναυτιλία, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χαριστική διάταξη, την επιβράβευση του αθέμιτου ανταγωνισμού, την υπόθαλψη παράνομων επιχειρηματικών πρακτικών, την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων. Τα χρέη αυτά θα μπορούσαν να υπαχθούν στις γενικότερες ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι να χαρίζονται, προκαλώντας έτσι την κοινή γνώμη, αλλά και τους εργαζόμενους. Είναι απορίας άξιο πως μετά από τέτοιες ρυθμίσεις η Κυβέρνηση τολμάει να ζητάει από τους εργαζόμενους λιτότητα και νέες θυσίες, όταν η ίδια δεν προστατεύει ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές και υποθηκεύει το δικαίωμά τους να ζήσουν αξιοπρεπώς τα γηρατειά τους, μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς στη Ζώνη».

Και ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας υπογράμμισε «Τα προβλήματα της Ναυπηγοεπισκευής δεν λύνονται, αντίθετα επιδεινώνονται. Προφανώς έτσι εννοεί η Κυβέρνηση την πρόθεσή της να στηρίξει τη Ζώνη. Έτσι απαντά στην εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργαζόμενοι. Με χαριστικές ρυθμίσεις για λίγους, σε βάρος των πολλών. Σε κάθε περίπτωση εάν η Κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί, Νομαρχία Πειραιά και εργαζόμενοι δηλώνουμε παρόντες για να καταστρώσουμε και να εφαρμόσουμε από κοινού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σταθερής και βιώσιμης διεξόδου από την κρίση που δεν θα στηρίζεται στην ευνοιοκρατία και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων».



Από το Γραφείο Τύπου