«Στην εντατική» η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στα νησιά και τους επαρχιακούς δήμους της Νομαρχίας Πειραιά

Με τεράστιες ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες που φτάνουν έως και το 50 % επί των οργανικών θέσεων, όπως παιδίατρους, παθολόγους, ακτινολόγους, με αποτέλεσμα πολλά ιατρικά τμήματα να παραμένουν κλειστά ή να υπολειτουργούν, χωρίς το απαιτούμενο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, χωρίς τα άκρως απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμό, με παλαιές υποδομές και οργανισμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της δεκαετίας του ’80, οπότε και εγκρίθηκαν, λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα και τα Περιφερειακά Ιατρεία στον Αργοσαρωνικό, στην Τροιζηνία και στα Κύθηρα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι και οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τους να ζουν μέσα στην καθημερινή ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Τα προβλήματα αυτά ανέδειξε με επιστολή του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τονίζοντας ότι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στα νησιά και στους επαρχιακούς δήμους της Νομαρχίας Πειραιά έχει μετατραπεί σε «άγονη γραμμή».

Όπως επισημαίνει ο Νομάρχης Πειραιά κοινός παρονομαστής όλων των προβλημάτων είναι η συνολική εγκατάλειψη και απαξίωση του ΕΣΥ από το ίδιο το Κράτος, με επιπτώσεις που μπορεί να αποβούν - εάν δεν αποβαίνουν ήδη - μοιραίες, όχι μόνο για την ποιότητα αλλά και για την ίδια την ζωή των πολιτών. Και μπορεί οι εργαζόμενοι να δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερο τους εαυτό για να αναπληρώσουν τα κενά, οι ελλείψεις όμως σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό είναι τέτοιες που δεν υποκαθίστανται με τίποτα και από κανέναν.

Προβλήματα που αναμένεται να οξυνθούν, όσο βαδίζουμε προς την καρδιά της θερινής περιόδου, περίοδο κατά την οποία οι ανάγκες για παροχές υπηρεσιών υγείας πολλαπλασιάζονται στις εν λόγω περιοχές, λόγω της μεταβολής των πληθυσμιακών δεδομένων από τις αφίξεις Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στον Αργοσαρωνικό, στην Τροιζηνία και στα Κύθηρα είναι τα παρακάτω :

· Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας : εξυπηρετεί τους Δήμους Σαλαμίνας και Αμπελακίων με πληθυσμό πάνω από 65.000 κατοίκους που πενταπλασιάζεται τους θερινούς μήνες. Ο οργανισμός του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, εδώ και 20 χρόνια παραμένει ο ίδιος. Είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής του οργανισμού ώστε να εισαχθούν νέες θέσεις ειδικοτήτων και να σταματήσουν μερικά παράδοξα φαινόμενα όπως, να υπάρχει θέση Βοηθού Μάγειρα χωρίς να υφίσταται μαγειρείο, να υπάρχουν θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων χωρίς αντίστοιχα να προβλέπονται θέσεις για οδηγούς ασθενοφόρων και κατ’ επέκταση καμία πιθανότητα απόκτησης ασθενοφόρου. Στο Παθολογικό Τμήμα λόγω συνταξιοδότησης ή μετάθεσης υπηρετούν μόνο 4 μόνιμοι ιατροί (Παθολόγοι και Γενικής Ιατρικής) ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2004 ήταν 9. Σχεδόν 2 χρόνια τώρα στο ακτινολογικό, μετά την αποχώρηση του Διευθυντή του, λόγω συνταξιοδότησης, η θέση δεν έχει αναπληρωθεί. Στο παιδιατρικό τμήμα υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και είναι ανάγκη να στελεχωθεί με ακόμη έναν. Δυόμισι χρόνια τώρα δεν έχει ούτε καν προκηρυχτεί η θέση τεχνικού με ειδικότητα ηλεκτρολόγου, από την απουσία του οποίου δημιουργούνται πολύ συχνά μεγάλα προβλήματα. Στο ΚΥ οι νοσηλεύτριες στη βραδινή βάρδια κάνουν και τους τραυματιοφορείς και τις καθαρίστριες λόγω μη πρόβλεψης ανάλογων θέσεων. Ο εξοπλισμός του Κ.Υ πρέπει να αντικατασταθεί με νέα και πιο σύγχρονα μηχανήματα, όπως π.χ το παρόν ακτινολογικό μηχάνημα είναι 25ετίας μεταχειρισμένο. Δεν υπάρχει ακτινοσκοπικό μηχάνημα ώστε να διενεργούνται και πιο ειδικές εξετάσεις, ούτε μηχάνημα υπερήχων. Επιπλέον, η προμήθεια καρδιογράφων, απινιδωτή καθώς και ο εφοδιασμός με κλίνες, καρότσια μεταφοράς ασθενών και άλλου δευτερεύοντος, αλλά εξίσου σημαντικού εξοπλισμού, κρίνεται απαραίτητη. Στο ΚΥ πρέπει να γίνουν κτιριακές παρεμβάσεις σε κύρια σημεία, όπως αντικατάσταση της μόνωσης, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κλπ. Πρέπει να υπάρξει άμεση αποκατάσταση βλάβης στην οποία οφείλεται η απουσία ζεστού νερού εδώ και 2 χρόνια από τα μπάνια των ιατρών, του προσωπικού και του φυσικοθεραπευτικού τμήματος. Επίσης πρέπει να διανοιχθεί 2η είσοδος στο Κ.Υ και δημιουργία παρκινγκ, έτσι ώστε να σταματήσει το τραγελαφικό φαινόμενο της ενιαίας εισόδου και εξόδου των οχημάτων και μάλιστα σε άκρως επικίνδυνο σημείο της Λεωφόρου Φανερωμένης, ενώ τα ασθενοφόρα καθώς και τα αυτοκίνητα των ασθενών και συνοδών να προσπαθούν να αναστρέψουν σε ιδιαίτερα περιορισμένο χώρο.

διαβάστε όλο το δελτίο τύπου εδώ.