Ναυτία στο ναυτικό

Ακατάλληλα τρόφιμα βρέθηκαν έπειτα από δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε μονάδες του πολεμικού ναυτικού.

Αφορούν πέντε εταιρείες, όπως αποκαλύπτεται σε σήμα με θέμα «υγιεινή τροφίμων», που απέστειλε πρόσφατα το ΓΕΝ προς όλες τις μονάδες.

Οπως αναφέρεται «κατά τους διενεργηθέντες ποιοτικούς ελέγχους α' τριμηνίας 2009 σε υπηρεσίες του Αρχηγείου Στόλου, όσον αφορά τρόφιμα εκτός κατακυρωτικών αποφάσεων» βρέθηκαν:

1 Τρία προϊόντα εταιρείας, που πωλούνται στα Καψιμί ναυστάθμων και πλοίων, χαρακτηρίζονται «μη κανονικά». Πρόκειται για ένα φρατζολάκι με γαλοπούλα και τυρί, ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί και ένα επιδόρπιο προφιτερόλ.

2 Ο ίδιος χαρακτηρισμός αποδόθηκε και στον έλεγχο προϊόντων άλλης εταιρείας για τοστ με ζαμπόν και τυρί.

3 Ως «μη κανονικά» βρέθηκαν επίσης κατεψυγμένο ρολό κοτόπουλο και κιμάς από μοσχάρι διαφορετικού προμηθευτή, που προορίζονταν για το συσσίτιο.

4 Κιμάς νωπός (λάπα) «μη ασφαλής - ακατάλληλος για κατανάλωση».

5 «Μη κανονικός - μη επιβλαβής, αλλά ακατάλληλος για βρώση» ήταν μοσχαρίσιος κιμάς από άλλη εταιρεία.

Για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, το ΓΕΝ προτείνει στις υπηρεσίες του να «αποφεύγεται η προμήθεια» προϊόντων από τις συγκεκριμένες εταιρείες. Περιορίζεται, πάντως, μόνο σε συστάσεις και «εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκομένων στην εντατικοποίηση των ελέγχων ενόψει της θερινής περιόδου και στην πιστή εφαρμογή των προβλεπομένων».

Στο ίδιο σήμα επισημαίνεται ακόμη:

* Να προτιμώνται εκείνοι οι προμηθευτές που είναι πιστοποιημένοι με σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (ΗΑ CCP ή κατά ISO 22000).

**Να διερευνούν εάν υπάρχουν διαθέσιμα τα απαιτούμενα τρόφιμα από τον Προμηθευτικό Οργανισμό Ναυτικού (ΠΟΝ).

* Οταν διαπιστώνουν «μη κανονικά» τρόφιμα έπειτα από ελέγχους του ΚΒΙΕΣ (πρόκειται για το Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού, όπου διενεργούνται οι έλεγχοι των προϊόντων), οι υπηρεσίες καλούνται να γνωστοποιούν τα στοιχεία του προμηθευτή και τα αποτελέσματα, ώστε να τα λαμβάνουν υπ' όψιν οι υπηρεσίες κατά τις παραγγελίες τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ακατάλληλα τρόφιμα στο ναυτικό. Το ερώτημα είναι γιατί οι επιτελείς του Π.Ν. περιορίζονται σε συστάσεις, δεν αναφέρονται σε νομικές κυρώσεις κατά των προμηθευτών και δεν δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των ελέγχων, αλλά αρκούνται σε εσωτερική ενημέρωση των υπηρεσιών τους.

* «Εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη σύμβαση. Οταν κάποιο προϊόν είναι εκτός προδιαγραφών γίνονται παρατηρήσεις και συστάσεις, ενώ έχει συμβεί να κηρυχθεί έκπτωτος προμηθευτής που δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις», απαντούν από το ΓΕΝ.

**Πέραν των ελέγχων, όμως, θέμα υπάρχει με τις συνθήκες μεταφοράς των τροφίμων στο Π.Ν. Για παράδειγμα, όταν μεταφέρονται με ανοιχτά φορτηγά τρόφιμα υπό συνθήκες καύσωνα από το Βοτανικό, όπου είναι οι εγκαστάσεις του ΠΟΝ, σε μονάδες και πλοία στο ναύσταθμο Σαλαμίνας τίθεται ζήτημα αλλοίωσής τους.

ΥΓ.: Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, το ναυτικό δεν διαθέτει φορτηγό ψυγείο για τη μεταφορά των ευπαθών τροφίμων και μόλις πρόσφατα κινούνται διαδικασίες για μια τέτοια προμήθεια!