No smoking


Σαν σήμερα το 1576 ο Σάμ Ράλει φέρνει για πρώτη φορά τον καπνό στην Βρετανία από την Βιρτζίνια της Αμερικής. Σήμερα μισή χιλιετηρίδα σχεδόν αργότερα έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα μια αντικαπνιστική εκστρατεία με σκοπό την μειώσει ττων αρνητικών επιπτώσεων του καπνίσματος.
Όλοι σήμερα γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και αύξηση εμφάνισης της χρόνιας βρογχίτιδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αμερική που η αντικαπνιστική εκστρατεία έχει αρχίσει από την δεκαετία του ογδόντα σήμερα 20 περίπου χρόνια μετά παρατηρείται μείωση της εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η Αμερική λοιπόν η χώρα από την οποία εισήχθει ο καπνός στην Ευρώπη- το κάπνισμα πίπας και πούρου αποτελούσε χρόνια συνήθεια των αυτοχθόνων πληθυσμών του Νέου Κόσμου- δείχνει τον σωστό δρόμο με όλο και ποιο σκληρά μέτρα κατά του καπνίσματος.
Στην Ελλάδα μόλις πριν ένα μήνα το Υπουργείο Υγείας εισήγαγε νόμο που ψηφίστηκε από την Ελληνική βουλή, με σκοπό την απαγόρευση του τσιγάρου σε κλειστούς χώρους. Όμως το νομοθετικό πλαίσιο είναι ασαφές κυρίως ότι σε ότι αφορά τα εστιατόρια τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τις καφετέριες, και δείχνει ότι σε πρώτη φάση εφαρμόζεται μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες και στους χώρους εργασίας.
Στο νησί μας από ότι έχω μέχρι τώρα δει δεν έχει αλλάξει τίποτα στις συνήθειες μας. Στις καφετέριες και στα νυχτερινά κέντρα οι καπνιστές θαμώνες εξασκούν ελεύθερα την συνήθεια τους. Σημαντικό ρόλο παίζει προς στιγμήν ότι έχουμε καλοκαίρι και ότι όπως προείπαμε το νομοθετικό πλαίσιο είναι ασαφές. Τα μέτρα όμως κατά του καπνίσματος θα ενταθούν στα επόμενα χρόνια και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η περιβόητη θρασύτητα και ανομία των Ελλήνων επικρατήσει μιας παγκόσμιας αντικαπνιστικής τάσης. Προς το παρόν Καπνιστές - Αντικαπνιστές σημειώσατε : Ένα.