ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ …ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σαλαμίνας, όπου, ως γνωστό, πρόεδρος είναι ο κ. Σοφράς Σπυρίδων, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιεί εργασίες εκβάθυνσης κατά μήκος της ακτής του λιμένα Παλουκίων.

Κατά την εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών, οι διοικούντες το Λιμενικό Ταμείο Σαλαμίνας επιτρέπουν στον ανάδοχο να εναποθέσει το «κράμα» (άμμος και βοθρολύματα) των προϊόντων εκβάθυνσης επί της προβλήτας των Παλουκίων, αδιαφορώντας για την περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά κυρίως για τον κίνδυνο που διατρέχει απ’ αυτό η υγεία των κατοίκων και η υγιεινή της περιοχής μέσα στο καλοκαίρι.

Είναι ή δεν είναι γνωστό σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει ανάλογες εργασίες, ότι τα προϊόντα της εκβάθυνσης θα πρέπει να εναποτίθενται σε πλωτή φορτηγίδα και εν συνεχεία να ποτίζονται σε προκαθορισμένο θαλάσσιο χώρο αναλόγου βάθους;

Δυστυχώς, αντ’ αυτού και προς διευκόλυνση… υμετέρων (;) οι κάτοικοι των Παλουκίων έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την περιβαλλοντική… κουλτούρα του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σαλαμίνας…

Το θέαμα που αντικρίζουν είναι το αποτέλεσμα της τριτοκοσμικής άποψης της σημερινής ηγεσίας του Λιμενικού Ταμείου περί της εκτέλεσης λιμενικών έργων και το οποίο θέαμα συνθέτει ο τεράστιος όγκος του «κράματος» άμμου και βοθρολυμάτων…επί του προβλήτα.

Βέβαια η υποβάθμιση του περιβάλλοντος δεν σταματάει μόνο κατά μήκος του λιμένος των Παλουκίων αλλά επεκτείνεται και στο ανενεργό λατομείο στην γούβα Μπατσί (Χ.Υ.Τ.Α.) όπου με την ανοχή ή συνενοχή του Δήμου Σαλαμίνας γίνεται η τελική εναπόθεση της λυματολάσπης.

Τέλος θέλουμε να θέσουμε στον κ. Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου (κ. Σοφρά Σπυρίδωνα) τα εξής ερωτήματα:

  • Με ποιό τρόπο έγινε η επιλογή του αναδόχου (πχ ανοικτός διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση);
  • Υπάρχει μελέτη για την εκτέλεση των εργασιών;
  • Ποιός ο προϋπολογισμός της;
  • Ποιός είναι ο υπεύθυνος τεχνικός που την υπογράφει;
  • Ποιά είναι η ημερήσια αποζημίωση του αναδόχου και πώς προέκυψε αυτή;
  • Έχει υπογραφεί σύμβαση για την εκτέλεση του έργου;
  • Ποιός ο χρόνος ολοκλήρωσης της;
  • Σε ποιο χώρο προβλέπετε από την μελέτη η τελική εναπόθεση των προϊόντων της λυματολάσπης;
  • Τέλος, έγινε χημικός έλεγχος περί της συνθέσεως της λυματολάσπης από κρατικό φορέα και εδόθη η σχετική άδεια για την εναπόθεσης της στο έδαφος;

Για το συγκεκριμένο θέμα αυτή είναι η πρώτη φάση της παρέμβασής μας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει και συνέχεια, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος και η χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Λιμενικού Ταμείου και όχι μόνο, είναι για μας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.


έναντι Παλουκίων με φόντο την βίλλα Παναγιωτόπουλου

Παλούκια έναντι αρτοποιίας “ΣΚΕΡΛΟΥ”

την στιγμή που σκεπάζει την λυματολάσπη γούβα Μπατσί


Χ.Υ.Τ.Α. γούβα Μπατσί φρέσκια λυματολάσπη


Γιάννης Τσαβαρής

υποψήφιος Δήμαρχος Σαλαμίνας