Χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Σπ.Σοφρά για τα "ΣΑΛΑΜΙΝΕΙΑ 2009"

Για άλλη μια φορά μαζευτήκαμε εδώ εφέτος για να γιορτάσουμε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που άλλαξαν το χάρτη της Παγκόσμιας Ιστορίας. Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας σηματοδοτεί τη νίκη των ιδανικών απέναντι στην αριθμητική δύναμη, του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού απέναντι στις ωμές επεκτατικές διαθέσεις και τον ιμπεριαλισμό, όπως εκφραζόταν από τους τότε εισβολείς.
Σήμερα το μήνυμα της Ναυμαχίας είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρο. Σε μια ρευστή παγκόσμια κατάσταση, όπου οι μάχες πλέον δίνονται σε οικονομικό επίπεδο, όπου
οι λαοί απειλούνται όχι πια με τα όπλα – ή μάλλον όχι μόνο με τα όπλα – αλλά κυρίως με την πολιτιστική ισοπέδωση που βαφτίζεται παγκοσμιοποίηση, με την καταστροφή του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων στο όνομα της ανάπτυξης, με την υποβάθμιση του ατόμου και της συρρίκνωσης των προσωπικών του δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα της ασφάλειας και της ειρηνικής συνύπαρξης, οι Έλληνες καλούμαστε για άλλη μια φορά, όπως έχει γίνει τόσες άλλες στην Ιστορία μας, να κρατήσουμε Θερμοπύλες, να κρατήσουμε τα στενά της Σαλαμίνας, να κρατήσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα και να προβάλουμε τη διαχρονικότητα των ιδεωδών μας. Να γίνουμε οι θεματοφύλακες της ασφάλειας και της ειρήνης, θεματοφύλακες των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου στη ζωή, την εργασία, την παιδεία, την υγεία, στο περιβάλλον. Σήμερα εδώ δεν τιμάμε απλά τους Σαλαμινομάχους, τιμάμε αυτό που εκπροσώπησαν, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και κατ΄ επέκταση το επίκεντρο αυτού του πολιτισμού. Τιμάμε τον άνθρωπο.