Συνέντευξη με τον Ανίκητο Μακρένογλου.

<< Θα είσαστε υποψήφιος με τους Οικολόγους Πράσινους στη Β΄’ Πειραιά. Τι σας έκανε να ασχολειθειτε με τα κοινά, τι δεσμούς έχετε με την περιοχή και ειδικότερα με τη Σαλαμίνα? >>

<< Γεννήθηκα στη Νίκαια και μεγάλωσα στον Κορυδαλλό. Στη Σαλαμίνα παραθέριζα κάθε καλοκαίρι από πέντε ετών, μέχρι που αποφάσισα να μείνω και να δουλέψω μόνιμα εδώ και τέσσερα χρόνια και είμαι πλέον δημότης Σαλαμίνας. Σαν παιδί γνώρισα από κοντα τις ομορφιες του νησιου και τωρα σαν γιατρος και μονιμος κατοικος γνωρισα απο κοντα και τους κατοικους του. Ενα νησι με πολλα προβληματα, κυριως περιβαλλοντικα και πολιτιστικα, που εχουν αμεσο αντικτυπο στην διαπαιδαγωγηση των επομενων γενεων, δηλαδη στο μελον του τοπου. Ολοκληρη η περιφερεια της Β΄’ Πειραια δινει την εντυπωση πως βρισκεται πολυ μακρια απαυτο που λεμε <<κρατος των Αθηνων>>, κι εδω εχουν να προσφερουν πολλα οι προτασεις και οι θεσεις των Οικολογων Πρασινων για αληθινη αποκεντρωση, <<τοπικοποιηση>> οπως λεμε εμεις στους θεσμους και στις εξουσιες.

<<Το κομμα σας θετει αλλα ζητηματα εκτος απο την προστασια του περιβαλλοντος ή ειναι μονοθεματικο, δηλαδη κατεβαινετε στις εκλογες για να προωθησετε την οικολογια? Ολοι δεν ειμαστε οικολογοι, δεν πρεπει να προστατευουμε το περιβαλλον?>>

Ασφαλως πρεπει να εχουμε σαν πρωτο μελημα μας την προστασια του περιβαλλοντος, αυτο ομως δεν μπορει να αποσυνδεθει απο την κριση που υπαρχει σε εθνικο αλλα και παγκοσμιο επιπεδο και ειναι μια κριση ταυτοχρονα οικολογικη,οικονομικη και κοινωνικη. <<Σκεψου παγκοσμια και δρασε τοπικα>> λεει ενα συνθημα μας. Κι αυτο μπορει να εφαρμοστει στην παιδεια, στην υγεια, στην οικονομια. Και κυριως στους θεσμους. Η δημοκρατια για να εχει νοημα πρεπει να εφαρμοζεται καθημερινα και να δινει αποτελεσματα χειροπιαστα. Οι πολιτες πρεπει να εχουν λογο στις αποφασεις που τους αφορουν, ειτε αναφερονται στο δημο τους ειτε σε πανελλαδικο επιπεδο. Αυτο θελουμε να φερουμε στην ελληνικη κοινωνια, την ανανεωση σε ιδεες και προσωπα, τη συμμετοχη των ενεργων πολιτων στα κεντρα ληψης των αποφασεων. Ηδη οπως θα εχετε παρατηρησει με την ενεργο συμμετοχη μας στην πολιτικη σκηνη τα τελευταια χρονια αναγκασαμε ολα τα κομματα να σκεφτονται το περιβαλλοντικο κοστος των επιλογων τους και πιστευουμε οτι με την εισοδο μας στη βουλη θα αναγκασουμε και τις κυβερνησεις να αλαξουν αυτο το μεχρι τωρα τροπο αναπτυξης που βασιζοταν σε λανθασμενες επιλογες παραγωγης και καταναλωσης , οπως για παραδειγμα η χρηση του λιγνιτη στην ενεργεια, η αστυφιλια, η υπερπληθωρα αυτοκινητων, και αντιθετα ειχε υποτιμηθει το πρασινο στις πολεις, οι ανανεωσιμες πηγες ενεργειας και η ποιοτητα ζωης των ανθρωπων.

<<Στις ευρωεκλογες υπηρξε ενα ζητημα με ορισμενες θεσεις σας κυριως στο θεμα της ονομασιας της FYROM. Ειναι αληθεια οτι πιστευετε πως η γειτονικη χωρα μπορει να ονομαζεται Μακεδονια?>>

<< Οχι. Η θεση μας οπως διακυρηχθηκε στο προσφατο Συνεδριο μας στη Θεσσαλονικη , ειναι οτι πρεπει να δουλεψουμε με τη γειτονικη χωρα για μια κοινα αποδεκτη συνθετη ονομασια , κατι που βεβαια θα μπορουσε να επιτευχθει το 1992 με το πακετο Πινειρο, αλλα πεταξαμε εκεινη την ευκαιρια σαν εθνος λογω της απερισκεψιας εθνικιστικων κυκλων που απετρεψαν τη λυση. Τωρα ερχεται η επισημη κυβερνηση και ολα τα κομματα να δικαιωσουν τη θεση μας αυτη για συνθετη ονομασια.

Χωρις να αμφισβητουμε τον πατριωτισμο κανενος, εμεις σαν οικολογοι ειμαστε μπροσταρηδες στην προστασια της πατριδας μας, δηλαδη των δασων μας, των βουνων μας και των ποταμιων μας, των υπεροχων νησιων και των καθαρων ακρογιαλιων μας. Αυτος ειναι ο πλουτος της χωρας μας κι αυτα υπερασπιζομαστε.>>

<<Ειναι αληθεια οτι οι οικολογοι απελευθερωνουν φιδια και λυκους για να διαιωνιζεται το ειδος των ζωων αυτων?>>

<< Ειναι αστειο, αλλα πραγματικα το εχω ακουσει κι εγω, θελω να πιστευω απο αφελεις και αθωους ανθρωπους και οχι απο κακοπροαιρετους. Παντως η αληθεια ειναι οτι σε ορισμενες περιοχες του νησιου μας κινδυνευουμε να μας φανε τα ποντικια απο τα σκουπιδια και τις ανεξελεγκτες χωματερες>>.


<< Το κομμα που εκπροσωπειτε δεν εχει δεσμευθει οτι δεν θα στηριξει μια κυβερνηση μειοψηφιας μετα τις εκλογες.Αυτο σημαινει οτι θα συνεργαστειτε με το Πασοκ?>>.

<< Οχι απαραιτητα. Οπως θα ξερετε οι ΟικολογοιΠρασινοι αποτελουν μια ηρεμη, δημοκρατικη, διαλλακτικη δυναμη, γι αυτο και πολλες φορες συμβαινει να δεχομαστε επιθεσεις απο τα ακρα του πολιτικου φασματος. Συνεπως και η αποψη μας για τη διακυβερνηση του τοπου ειναι υπερ της συμμετοχης των ενεργων πολιτων, των φορεων και των κομματων που τους εκπροσωπουν, στη ληψη των αποφασεων. Αυτο θα πει αμεση, συμμετοχικη δημοκρατια κι αυτο πρεσβευουμε. Σιγουρα στην Ελλαδα τα κομματα που κυβερνησαν μονοκομματικα δεν εχουν αφησει τις καλυτερες εντυπωσεις σε οτι αφορα τη διαχειρηση του περιβαλλοντος , του δημοσιου πλουτου, του δημοσιου χωρου, σε οτι αφορα την οικονομικη πολιτικη, την αναπτυξη που τοσες φορες επαγγελονταν και τελικα ειχε καταστρεπτικες συνεπειες για τους ανθρωπους και το περιβαλλον , με αποτελεσμα να εχουμε βυθιστει σε μια ανευ προηγουμενου κριση οικονομικη και οικολογικη , κριση θεσμων και τελικα κριση της ιδιας της δημοκρατιας. Εμεις ομως δεν θελουμε να μεινουμε μονο σαν κομμα διαμαρτυριας, ειμαστε απο φυσεως αισιοδοξοι σαν οικολογοι, δεν τα βλεπουμε ολα μαυρα και ευελπιστουμε πως τα κομματα και οι πολιτικοι θα αλαξουν, θα καταλαβουν τα μηνυματα της εποχης. Με την παρουσια μας στη Βουλη θεωρουμε οτι θα αλαξουμε την αντζεντα της συζητησης και ολα τα κομματα θα επικεντρωθουν στην επιλυση των συγχρονων προβληματων, αντι να αναλωνονται στο στειρο δικομματισμο των δυο μεγαλων κομματων και της επισης στειρας αντιπαραθεσης του μικρου δικομματισμου της αριστερας. Εχουμε προγραμμα, εχουμε προτασεις και πανω σαυτες μπορουμε να συζητησουμε και να αναδειξουμε πλειοψηφιες θεματικες στα επιμερους θεματα, γιατι δεν ειμαστε δογματικοι, δεν ειμαστε φανατικοι, ειμαστε ρεαλιστες, και θα επαναλαβω για μια ακομη φορα, αισιοδοξοι.

Το blog μου είναι Η ΚΑΛΥΒΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ .http://anikitosm.blogspot.com/
και η σελιδα μου στο facebook http://www.facebook.com/anikitos.makrenoglou?ref=profile