Οι Δήμοι Σαλαμίνας και Αμπελακίων τιμούν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας .

Μια από τις πλέον σημαντικές ναυμαχίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας που κατά πολλούς έκρινε την έκβαση των Περσικών Πολέμων και επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας, θα τιμήσουν και φέτος η Νομαρχία Πειραιά και οι Δήμοι Σαλαμίνας και Αμπελακίων που συνδιοργανώνουν τα «Σαλαμίνεια 2009».

Με αποκορύφωμα την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, οι επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εξαιρετικά πλούσιο σε εκδηλώσεις 3ήμερο που περιλαμβάνει από θεατρικές παραστάσεις και αθλητικούς αγώνες, έως παρέλαση σχολείων και μουσική συναυλία με τους Κώστα Μακεδόνα και Αναστασία Μουτσάτσου (σε φιλική συμμετοχή).

Ο εορτασμός των φετινών Σαλαμινείων θα ξεκινήσει το Σάββατο 26/9/ στις 8 μ.μ., από το Πέτρινο Θεατράκι Σεληνίων με την πειραματική θεατρική παράσταση «Αξιοθέατα» σε δημιουργία και εκτέλεση των Μιχάλη Καλιότσο και Φιλιώ Ρεζίτη με την υποστήριξη της ΔΗΚΕΣΑ του Δήμου Σαλαμίνας.

Την Κυριακή 27/9 στις 11 το πρωί, θα διεξαχθεί αγώνας ανώμαλου δρόμου με εκκίνηση από την Πλατεία Ηρώων Αμπελακίων και τερματισμό στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων όπου και θα γίνει η απονομή των αναμνηστικών επάθλων.

Το απόγευμα της Κυριακής στις 6 μ.μ., από την παραλία Καματερού θα γίνει ρίψη στεφάνου ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Αμπελακίων Σαλαμίνας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από την αναπαράσταση τελετουργικού «Σπαρτιατική Μόρας» και το θεατρικό δρώμενο-απόσπασμα από τους Πέρσες του Αισχύλου με τη Σαλαμίνια ηθοποιό Βίκυ Βιρβίλη.

Τα Σαλαμίνεια 2009 θα κορυφωθούν την Δευτέρα 28/9/ με πανηγυρική τελετή και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών της περιοχής, εκπροσώπων τοπικών φορέων και συλλόγων καθώς και της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας, ενώ μετά το πέρας της θα ακολουθήσει παρέλαση από την Πλατεία Ηρώων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μεγάλη συναυλία των αγαπημένων ερμηνευτών Κώστα Μακεδόνα και Αναστασίας Μουτσάτσου (σε φιλική συμμετοχή) που θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ στο Πέτρινο Θεατράκι Σεληνίων.

Στόχος και των φετινών Σαλαμινείων είναι η απόδοση τιμών με τον προσήκοντα σεβασμό στην πιο σημαντική ναυτική επιχείρηση της αρχαιότητας και η προβολή της αναγκαιότητας της ανάπλασης και ανάδειξης του χώρου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.

Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας: «Η απόδοση τιμών σε γεγονότα σταθμούς, όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας, και η προστασία του χώρου στον οποίο πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην παγκόσμια ιστορία είναι χρέος όλων μας. Μπορεί όμως από το 2006 χάρη στις δικές μας προσπάθειες και τους αγώνες των πολιτών, ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων να έχει αποκτήσει το δημόσιο σήμα του, η ευρύτερη περιοχή ωστόσο όπου δόθηκε ο ύστατος υπέρ βωμών και εστιών αγώνας των προγόνων μας παραμένει εγκαταλελειμμένη, περιβαλλόμενη από κάθε είδους σκουριές, κουφάρια πλοίων, δραστηριότητες ναυπηγοεπισκευαστικού χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό ζητάμε από την Πολιτεία να παρέμβει στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του χώρου και την έναρξη των απαραίτητων εργασιών από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Από τη μεριά μας επαναλαμβάνουμε τη δημόσια δέσμευσή μας για την έμπρακτη στήριξη των προσπαθειών αυτών με πόρους από ίδια έσοδά μας. Ήδη το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά από το 2005 έχει δεσμεύσει πιστώσεις ύψους 200.000 € προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες διαμόρφωσης και ανάπλασης του χώρου ώστε να είναι επισκέψιμος σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες ενώ για την ενίσχυση των αρχαιολογικών εργασιών έχουμε δημόσια δεσμευθεί για τη διάθεση και πάλι από τα ίδια έσοδά μας ποσού ύψους 500.000 €».

από τη Ναυτεμπορική