10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα αφύπνισης-ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οφείλουμε να κάνουμε μια αναφορά στις 10 Δεκέμβρη 1948, όταν τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν την Οικουμενική Διακήρυξη για την προστασία και διαφύλαξη τους.
Από τότε πέρασαν 61 χρόνια και ενώ μέσα σ’ αυτό το διάστημα ο πολιτισμός «εξελίχθηκε» ραγδαία, η τεχνολογική ανάπτυξη έκανε άλματα και η ζωή μας «καλυτέρευσε» εξακολουθούν να υπάρχουν αναρίθμητα θύματα διακρίσεων, συλλήψεων, φυλακίσεων, βασανισμών….
Σ’ αυτήν τη διαρκή μάχη είναι βέβαιο ότι μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο η ευαισθητοποίηση αλλά και ο κατάλληλος χειρισμός της παγκόσμιας κοινής γνώμης απέναντι στα κάθε λογής κέντρα εξουσίας που αντιμάχονται την ανωτέρω Διακήρυξη.
Οι διατάξεις που διατυπώθηκαν στις 10 Δεκέμβρη 1948 αποτελούν πατρογονική κληρονομιά και αναφαίρετο δικαίωμα για όλη την ανθρωπότητα προκειμένου να της δοθεί η ευκαιρία να αναλάβει δράση αναβαθμίζοντας την παρουσία της. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναλάβουν δράση όσοι αισθάνονται ότι προσβάλλεται η συνείδησή τους ή ταυτόχρονα παραβιάζεται η ανθρώπινη υπόστασή τους.
Τέλος η συνειδητή συμμετοχή όλων μας στην προσπάθεια υπεράσπισης όλων των ανωτέρω αποτελεί μονόδρομο δημοκρατίας, πολιτισμού και ανθρωπιάς.

Γιάννης Τσαβαρής
υποψήφιος Δήμαρχος Σαλαμίνας