ΕΙΣΗΓΗΣΗ - ΟΜΙΛΙΑ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΚΟΥ ΡΑΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 22/2/2010

Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δεδομένου ότι την 10η Μαρτίου 2010 θα συνέλθει το ΚΥΣΥΜ στον ΟΛΠ για τα μεγάλα έργα της ευρύτερης περιοχής του μεγάλου λιμανιού της χώρας, το θέμα διαχείρισης της Κυνοσούρας που εμείς σήμερα συζητάμε είναι από τα σοβαρότερα και κρισιμότερα αυτής της δημοτικής θητείας. Η διαχείριση και οι αποφάσεις μας επί του θέματος θα καθορίσουν το μέλλον του νησιού και των παιδιών μας.

Σήμερα πρέπει να αναδείξουμε και να αποδείξουμε ομόφωνα την δογματική μας θέση ότι πρέπει εμείς να σχεδιάζουμε και να εγκρίνουμε τις αλλαγές στον τόπο μας και όχι να είμαστε αμέτοχοι και παθητικοί.

Δεν είναι δυνατόν να παίρνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς.

Ποια είναι λοιπόν η επιχειρούμενη αλλαγή χρήσης γης της Κυνοσούρας που σχεδιάζεται από την κεντρική διοίκηση; Μας ρώτησε κανείς κ. Δήμαρχε; Είστε ενημερωμένος;

Επειδή εκτιμώ πως δεν είστε ενήμερος, σας πληροφορώ κ. Δήμαρχε ότι πρόκειται να δοθεί στην διαχειρίστρια εταιρεία
COSCO και μάλιστα πρέπει να παραδοθεί με ξεκάθαρο καθεστώς. Σας ερωτώ λοιπόν, είναι ή δεν είναι αρχαιολογικός – ιστορικός χώρος το συγκεκριμένο σημείο του νησιού μας; Πρέπει ή όχι να αγωνιστούμε για τη διατήρηση και ανάδειξη του;
Γνωρίζετε επίσης ότι ο κ. Γλύκας (Δήμαρχος Περάματος) προτείνει για εμάς υπόγεια ζεύξη, ψηφιακή αναπαράσταση της ναυμαχίας στο Πέραμα; Γνωρίζετε ότι σχεδιάζεται να μεταφερθεί όλη η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα του Περάματος στη Σαλαμίνα (Κυνοσούρα) για να ανασάνει το Πέραμα όπως λένε;


Γνωρίζετε ότι υπάρχουν μελέτες για αυξημένο αριθμό καρκίνων και μη γονιμότητας των κατοίκων του πιο επιβαρυμένου περιβαλλοντικά νησιού της Ελλάδος;


Επειδή ή δεν γνωρίζετε ή αποφεύγετε τις ‘συγκρούσεις’ δεν κάνετε τίποτα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όταν ο κ.Γλύκας απέκλεισε πέρυσι το Πορθμείο με σημαντικές επιπτώσεις για τους συμπολίτες μας, εσείς κάνατε μήνυση εναντίον «αγνώστων»


Εμείς σήμερα εδώ πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα πέρα και έξω από κάθε πολιτική σκοπιμότητα και από όποια προεκλογική προβολή ότι αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας 2.500 χρόνια πριν, που καθόρισε τις τύχες του ανθρώπινου πολιτισμού δεν είναι μόνο μελέτες στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου και ιστορικό γεγονός για τα σχολεία, αλλά είναι συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος με χερσαία και θαλάσσια όρια, ανήκει στο νησί μας και περιμένει τόσους αιώνες να τον αναδείξουμε.


Εάν θέλουμε να διοικούμε τα του οίκου μας, να στείλουμε ένα μήνυμα προς την κεντρική εξουσία, στον ΟΛΠ και προς κάθε κατεύθυνση ότι μόνο εμείς αποφασίζουμε για εμάς.


Η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορική.

Σας Ευχαριστώ

Νίκος Ράπτης




ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ

Διεκδίκηση με κάθε δυνατό μέσο των παρακάτω:

1. Επαναβεβαίωση από το ΥΠΠΟ του χαρακτηρισμού ως Αρχαιολογικής και Ιστορικής όλης της έκτασης, εκτός των υπαρχουσών μονάδων και επιχειρήσεων (με καθορισμό όρων και κανόνων λειτουργίας εντός αρχαιολογικής – ιστορικής περιοχής)

2. Ζητάμε από το ΚΥΣΥΜ τον εξωραϊσμό, την ανάπλαση και την ιστορική εκμετάλλευση του χώρου με συγκεκριμένες προτάσεις που θα υποβληθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

3. Ζητάμε από τον ΟΛΠ την ανέλκυση – απομάκρυνση όλων των εγκαταλελειμμένων πλοίων ιδιοκτησίας και ευθύνης του.

4. Ζητάμε αντισταθμιστικά οφέλη από τον Ο.Λ.Π. και την χρήση του χώρου ενόψει και της εφαρμογής του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Μετά τις τοποθετήσεις και τις δευτερολογίες των ομιλητών η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα.