Νέος αρχηγός ΓΕΝ ο Δ. Ελευσινιώτης


Νέος Αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού είναι από σήμερα, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης, μέχρι πρότινος Υπαρχηγός Στρατηγείου του ΓΕΕΘΑ.
Το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου αποστράτευσε τον μέχρι τώρα αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γ. Καραμαλίκη, ο οποίος συμπλήρωσε δύο χρόνια στη θέση αυτή. Οι αρχηγοί των άλλων κλάδων παραμένουν ως έχουν.
Επίσης, αποστρατεύτηκε ο μέχρι τώρα αρχηγός στόλου, αντιναύαρχος Γ. Καραϊσκος, ο αντικαταστάτης του οποίου θα οριστεί με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).
Επισης το ΚΥΣΕΑ μετά από εισήγηση του Υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου αποφάσισε :
- την απονομη στον κ. Γ. Καραμαλίκη τον βαθμό του Ναυάρχου εν αποστρατεία και τον τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΝ, οπως και την απονομητου τίτλου του Επιτίμου Αρχηγού του Στόλου στον κ.Ι. Καραίσκο.
- την αναδρομική απονομή του βαθμού του Πτεράρχου εν αποστρατεία και του τίτλου του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΑ στον πρώην ΑρχηγόΓΕΑ κ. Παναγιώτη Παπανικολάου.
Οι τακτικές κρίσεις θα αρχίσουν σύμφωνα με το νόμο στις αρχές Μαρτίου.
O Αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης γεννήθηκε στην Σαλαμίνα στις 26 Αυγούστου 1955. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1973 και απεφοίτησε το 1977 με τον βαθμό του Μαχίμου Σημαιοφόρου Π.Ν. Υπηρέτησε επί των Αντιτορπιλικών ΚΑΝΑΡΗΣ και ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ καθώς και επί της πυραυλακάτου ΜΠΑΤΣΗΣ. Κατά το διάστημα 1981-1982 συμμετείχε τόσο στην παραλαβή της Φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ όσο και σε αριθμό σχολείων, όπου εξειδικεύτηκε στο ΕSM SPHINX, κατά την παραμονή του στην Ολλανδία.
Από τον Αύγουστο 1986 μέχρι τον Οκτώβριο 1988 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΝPS (Naval Postgraduate School in Monterey) όπου απέκτησε Master στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Computer Science). Με την επιστροφή από τις μεταπτυχιακές σπουδές του, υπηρέτησε στην Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ ως Ύπαρχος. Το 1990 διετέλεσε κυβερνήτης στηνπυραυλάκατο ΚΟΝΙΔΗΣ και από τον Αύγουστο του 1991 έως τον Αύγουστο του 1992 εκπαιδεύτηκε στο λειτουργικό και υλικό, και συμμετείχε σε τρία μεγάλα προγράμματα ανάπτυξης / βελτίωσης του συστήματος ESM/ECM APECS-II των φρεγατών τύπου ΥΔΡΑ στην εταιρία Argosystems Company, στην Καλιφόρνια της Αμερικής.
Κατά το διάστημα 1992-1994 υπηρέτησε στην υπηρεσία ΚΑΣΜΝ (Κέντρο Αυτοματοποιήσεως Συστημάτων Μάχης Ναυτικού) και φοίτησε ως σπουδαστής στην Σχολή Πολέμου. Το 1994, ανέλαβε καθήκοντα διοικητού της Δεύτερης Μοίρας των ΤΠΚ. Υπηρέτησε στο Αρχηγείο Στόλου, ως Διευθυντής Γ3 και ΔΚΓ και στην συνέχεια επέστρεψε στο ΚΑΣΜΝ ως υποδιοικητής. Τον Μάιο το 1997 επελέγη ως Κυβερνήτης για την παραλαβή της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ από το Ολλανδικό Ναυτικό.
Ο εν λόγω αξιωματικός αφού διετέλεσε τον κυβερνήτη για πάνω από 3 έτη, προαγόμενος σε πλοίαρχο τοποθετήθηκε ως Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚ.ΑΜ.) στην Χάγη της Ολλανδίας επί 2 έτη. Από το 2002-2004, διατέλεσε Διευθυντής Ασφάλειας και Πληροφοριών στο ΓΕΝ και στην συνέχεια Διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών.
Ως Αρχιπλοίαρχος διετέλεσε για 2 χρόνια διευθυντής Α’ Κλάδου του ΓΕΝ.
Προαγώμενος στον βαθμό του Υποναύαρχου, ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, από τον Μάιο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2007.
Στη συνέχειαυπηρέτησε στο ΓΕΕΘΑ, ως Διευθυντής Επικοινωνιών και Πληροφορικής (Ε! Κλάδος), με τον βαθμό του Υποναύαρχου. Την 6 Φεβρουαρίου 2008 προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου και την12 Φεβρουαρίου 2008 παρέλαβε καθήκοντα Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Βαθμοί-προαγωγές:
• Σημαιοφόρος8-6-1977
• Ανθυποπλοίαρχος30-6-1980
• Υποπλοίαρχος21-6-1984
• Πλωτάρχης 25-5-1989
• Αντιπλοίαρχος 26-5-1993
• Πλοίαρχος 12-5-2000
• Αρχιπλοίαρχος 1-4-2004
• Υποναύαρχος16-5-2006
• Αντιναύαρχος6-2-2008
Έχει τιμηθεί με τα παρακάτω παράσημα-μετάλλια –διαμνημονεύσεις:
• Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής
• Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα
• Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄Τάξεως
• ΔιαμνημόνευσηΕυδοκίμου Διοικήσεως Α΄Τάξεως
• Διαμνημόνευση Αξιωματικού Επιτελούς Β΄Τάξεως.
Είναι παντρεμένος με την Ελένη Τασιοπούλου με την οποία απέκτησε τον Αλέξανδρο.
Από τα ΝΕΑ