Προτάσεις της Νομαρχίας Πειραιά προς την Πολιτεία για τη στήριξη και ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Δέσμη επεξεργασμένων προτάσεων για την ανατροπή της ύφεσης στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική και οικονομική συνοχή της ευρύτερης περιοχής, κατέθεσε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, στην ευρεία σύσκεψη για τη ΝΕΖ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομίας Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας υπό την Υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΛΠ, Νομαρχία Πειραιά, ΕΒΕΠ, ΕΚΠ, σωματεία εργαζομένων και εργοδοτών).

Ειδικότερα, ο Νομάρχης Πειραιά κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας πρέπει να διαμορφωθεί από την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο για την στήριξη της ναυπηγοεπισκευής, που αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής και πειραϊκής οικονομίας και κρίσιμο παράγοντα διαβίωσης ενός μεγάλου αριθμού πολιτών.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Μίχας έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου τις ακόλουθες προτάσεις:

" Χωροθέτηση της Ν/Ζώνης που αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων του κλάδου και διαχρονική δέσμευση των Κυβερνήσεων που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πράξη.

" Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης με κύρια αποστολή την διαχείριση και ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος - Σαλαμίνας, στον οποίο θα μετέχουν μεταξύ άλλων η ΟΛΠ ΑΕ, επιχειρήσεις της Ζώνης, εκπρόσωπος της Νομαρχίας Πειραιά. Όπως τόνισε εδώ ο κ. Μίχας, η έλλειψη ενός οργανωμένου φορέα που θα εργάζεται και θα αγωνίζεται για τα συμφέροντα και την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας έχει στοιχίσει όλα αυτά τα χρόνια στην υστέρηση σε θέματα παρακολούθησης των διεθνών εξελίξεων, τεχνογνωσίας, προβολής κλπ.

" Αγορά από την ΟΛΠ ΑΕ νέας πλωτής δεξαμενής, η χωρητικότητα της οποίας θα εξεταστεί κατόπιν επισταμένης μελέτης των τάσεων της παγκόσμιας ναυτιλιακής και ναυπηγικής βιομηχανίας, από τη στιγμή μάλιστα που οι 2 δεξαμενές στην Ακτή Βασιλειάδη θα αξιοποιηθούν για να υπηρετήσουν πολιτισμικούς στόχους.

" Ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. "Είναι κομβικής σημασίας για την χώρα μας να ζητήσει την εξαίρεση από την εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού που απαγορεύει την ενίσχυση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ναυπηγείων και επισκευαστικών επιχειρήσεων", επεσήμανε ο Νομάρχης Πειραιά.

" Άμεση αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στην ΝΕΖ με την ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος κατά τα πρότυπα λειτουργίας των ΚΕΠ ή των One Stop Shop.

" Εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ζώνης από την ΟΛΠ Α.Ε. η οποία είναι κάτοχος όλων των περιουσιακών στοιχείων και των υφιστάμενων υποδομών στη Ζώνη και η οποία θα συμμετέχει καθοριστικά στον αντιπροσωπευτικό Φορέα Διαχείρισης που θα συγκροτηθεί (ή θυγατρική εταιρεία). Το εν λόγω σχέδιο θα εξετάζει τις πλέον τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή και ναυπηγική κοινότητα υποδεικνύοντας ουσιαστικά τις οδούς διεξόδου από την κρίση και αξιοποίησης των ευκαιριών που πάντα υπάρχουν

" Είσοδο της Ζώνης στην νέα εποχή, με εκπαίδευση των εργαζομένων στις σύγχρονες εξελίξεις, με ανάπτυξη συνεργασίας με τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας για την δυνατότητα χρησιμοποίησης νέων πρακτικών, περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών και υλικών στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, με καινοτόμες πράσινες δράσεις όπως η χρησιμοποίηση ΑΠΕ και ιδιαίτερα Φωτοβολταϊκών στα πλοία, με πραγματοποίηση εργασιών εκσυγχρονισμού των υποδομών σε συνεργασία με τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικές.

Όπως υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας "Λύση στο διέξοδο υπάρχει. Προτάσεις υπάρχουν και έχουν κατά καιρούς κατατεθεί από διάφορους φορείς συμπεριλαμβανομένης και της Νομαρχίας Πειραιά. Αυτό που σήμερα προστίθενται είναι η αποφασιστική πολιτική βούληση της Πολιτείας για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος και ενός οδικού χάρτη δράσεων για την έξοδο από την κρίση. Πιστεύουμε ότι οι προθέσεις της αρμόδιας Υπουργού κ. Κατσέλη είναι σε θετική κατεύθυνση και δρομολογούν επιτέλους λύσεις για το μέλλον της Ν/Ζωνης που αποτελεί πηγή πλούτου και απασχόλησης για τον ευρύτερο Πειραιά. Επισημαίνουμε ωστόσο πως ό,τι μέτρα και να πάρουμε θα πάνε στον πίθο των Δαναΐδων, αν δεν υπάρξει ρήξη με ο,τιδήποτε εμποδίζει την ανάπτυξη της Ν/Ζώνης. Και αυτό πρέπει εκτός της Πολιτείας, να το κατανοήσουμε όλοι, εργοδοτικοί φορείς, αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι".

από το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Πειραιά