Λουκέτο σε ταβέρνα-σνακ μπαρ της Σαλαμίνας που λειτουργούσε χωρίς άδεια και κάτω από απαράδεκτες υγειονομικά συνθήκες

Στη απαγόρευση λειτουργίας ταβέρνας-σνακ μπαρ της Σαλαμίνας, που λειτουργούσε χωρίς άδεια και κάτω από απαράδεκτες υγειονομικά συνθήκες, σε σημείο που όπως αναγράφουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της Νομαρχίας να απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία, προχωρά η Νομαρχία Πειραιά, με απόφαση του Νομάρχη.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το κατάστημα «Η ΨΑΡΟΠΟΥΛΑ» της κ. Μαρίας Μιχελή που βρίσκεται στην παραλία Ψιλή Άμμος του νησιού, στο οποίο οι επόπτες δημόσιας υγείας της Νομαρχίας Πειραιά αντίκρισαν αλγεινές εικόνες, καταγράφοντας πλήθος υγειονομικών παραβάσεων, ενώ διαπίστωσαν ότι δεν διέθετε ούτε την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια. Ειδικότερα οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι :

? Δεν επεδείχθη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος που παρευρίσκονταν κατά τη διάρκεια του υγειονομικού ελέγχου, δήλωσε ότι η επιχείρησή της δεν λειτουργεί, πλην όμως στο παρασκευαστήριο υπήρχε μαγειρευμένο φαγητό (μαγειρεμένος κιμάς, βρασμένα χόρτα, γλυκό (χαλβάς) καθώς και ειδικό κιβώτιο με φρέσκα αλιεύματα και πάγο. Επίσης τόσο σε πάγκους εργασίας όσο και στις λεκάνες πλύσης σκευών, υπήρχαν χρησιμοποιημένα πιάτα και ποτήρια.

? Δε επεδείχθη το Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας της κ. Μιχελή Μαρίας.

Στο παρασκευαστήριο του καταστήματος

? Πάνω στον πάγκο εργασίας υπήρχαν τοποθετημένα χωρίς τάξη ακάλυπτα τρόφιμα (βρασμένα χόρτα, γλυκό (χαλβάς), δίπλα σε πιάτα με υπολείμματα τροφής εντός αυτών. Κάτω από αυτόν, υπήρχαν ρυπαρά ράφια όπου φυλάσσονταν σκεύη εστίασης (πιάτα και σκεύη μαγειρικής).

? Ψυκτικός θάλαμος εκτός λειτουργίας χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση χωρίς τάξη, πλήθους ασχέτων με τη λειτουργία του καταστήματος αντικειμένων, στοιβαγμένων επί της σχάρας, αλλά και επί του δαπέδου αυτού, έτσι ώστε να καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος και ο καθαρισμός του. Πάνω σε αυτό και σε όλη την επιφάνεια του ανωτέρου ψυγείου υπήρχαν χωρίς τάξη, τοποθετημένες φιάλες με κρασί, λάδι και αλατοπίπερο, συναποθηκευμένα με φιάλη εντομοκτόνου.

? Οι σχάρες ψυκτικού θαλάμου συντήρησης τροφίμων παρουσίαζαν πολύ έντονες φθορές, οξείδωση και επί αυτών είχε αναπτυχθεί μούχλα. Τα αποθηκευμένα σε αυτό τρόφιμα (νωπά αυγά, βρασμένα φασόλια, χόρτα, αλιεύματα) ήταν τοποθετημένα χωρίς τάξη, κατά τρόπο που να μην αποτρέπει τον κίνδυνο αλληλομόλυνσης.

? Σε προθήκη ξηρής αποθήκευσης τροφίμων, υπήρχαν συσσωρευμένα χωρίς τάξη τρόφιμα (συσκευασίες ζάχαρης, μακαρόνια, μπαχαρικά, ανοιχτή συσκευασία λευκής σοκολάτας ζαχαροπλαστικής κλπ) μαζί με εργαλεία, πλήθος από πλαστικές σακούλες, κομμάτια υφάσματος κλπ), κατά τρόπο που να μην αποτρέπει τον κίνδυνο αλληλομόλυνσης.

? Επί του πάγκου όπου είναι τοποθετημένες οι εστίες έψησης, αλλά και επί της εξωτερικής πλευράς των σκευών μαγειρικής είχε αναπτυχθεί στρώμα λιπαρής ουσίας.

? Τμήμα του τοίχου σε ύψος άνω των δύο (2) μέτρων περίπου καθώς και η οροφή του παρασκευαστηρίου, παρουσίαζε φθορές και έχρηζε υδροχρωματισμού.

? Σε συνέχεια με το παρασκευαστήριο υπήρχε χώρος διαμορφωμένος ως υπνοδωμάτιο εντός του οποίου υπήρχαν δύο κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα και στοιβαγμένα είδη ένδυσης. Το ανωτέρω υπνοδωμάτιο απομονωνόταν από το παρασκευαστήριο με υφασμάτινη κουρτίνα.

Στο χώρο πλύσεως σκευών

? Οι τοίχοι παρουσίαζαν φθορές και αποκόλληση επιχρισμάτων

? Δεν υπήρχε παροχή ζεστού νερού στις λεκάνες πλύσης σκευών.

? Το δάπεδο μπροστά από τις λεκάνες πλύσης σκευών, ήταν καλυμμένο με ρυπαρή κουβέρτα.

? Τα σκεύη εστίασης και μαγειρικής ήταν τοποθετημένα εντός ρυπαρής με σκόνη και νεκρά έντομα (μύγες), ανοιχτής προθήκης.

Στην κλειστή αίθουσα πελατών,

? Υπήρχε διαμορφωμένος χώρος για την προσφορά ποτών και την εγκατάσταση της ταμειακής μηχανής, όπου υπήρχαν συσσωρευμένα, χωρίς τάξη, πλήθος αντικειμένων άσχετων με τη λειτουργία του καταστήματος (καλώδια, παλιά μηχανήματα, χαρτιά κλπ), καθιστώντας αδύνατο τον έλεγχο και τον καθαρισμό αυτού.

? Τα τραπέζια ήταν στρωμένα με υφασμάτινα τραπεζομάντηλα και επί αυτών ήταν τοποθετημένα σκεύη εστίασης (ποτήρια).

? Τμήματα του τοίχου, τόσο πλησίον της εισόδου του παρασκευαστηρίου όσο και του προθαλάμου των αποχωρητηρίων, ήταν επενδυμένοι με ακατάλληλο υλικό (ύφασμα).

? Η εσωτερική επένδυση (ψευδοροφή) της οροφής, στα σημεία ένωσής της με τον τοίχο παρουσίαζε κενά.

Στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος (o οποίος ήταν στεγασμένος με ξυλοκατασκευή)

? Υπήρχε διαμορφωμένος χώρος εργασίας με δύο καταψύκτες σε λειτουργία (εντός αυτών υπήρχαν παγωτά και αλιεύματα αντίστοιχα), ψυγείο-προθήκη εκτός λειτουργίας, ξύλινες κλειστές προθήκες για σκεύη εστίασης. Επίσης υπήρχαν φούρνος έψησης, μηχανές παρασκευής γρανίτας και παραγωγής παγοκύβων, κενές περιεχομένου.

? Υπήρχε διαμορφωμένος χώρος ψησταριάς, εντός του οποίου υπήρχε ρυπαρός καταψύκτης με αλιεύματα και ψυκτικός θάλαμος με λαχανικά και αλιεύματα, οι σχάρες του οποίου ήταν οξειδωμένες. Όλα τα τρόφιμα εντός αυτών ήταν αποθηκευμένα χωρίς τάξη, μέσα σε πλαστικές σακούλες.

? Στον χώρο ψησταριάς επικρατούσε έντονη ακαταστασία και υπήρχαν επίσης πλήθος αντικειμένων άσχετων με τη λειτουργία του χώρου (εργαλεία, είδη ψαρέματος, χαρτοκιβώτια, πλαστικά τελάρα κλπ),

Στα αποχωρητήρια:

? Το υδραυλικό σύστημα έκπλυσης της λεκάνης (καζανάκι) τριών εκ των τεσσάρων αποχωρητηρίων, δεν λειτουργούσε.

? Στο χώρο επικρατούσε έντονη δυσοσμία

? Οι θύρες των αποχωρητηρίων ήταν πτυσσόμενες πλαστικές, με φθορές και δεν έκλειναν επαρκώς. Φθορές επίσης είχε υποστεί και η οροφή.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας προχώρησε στην έκδοση απόφασης απαγόρευσης λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος, η οποία επιδόθηκε για την υλοποίησή της στο Α.Τ. και στο Δήμο Σαλαμίνας, ενώ για την υπόθεση υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Στη Νομαρχία Πειραιά καταβάλλουμε μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια, για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι προβλεπόμενοι από τον νόμο κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητάς μας. Ασφαλώς και δεν μας αρέσει να κλείνουμε επιχειρήσεις σε καιρούς δύσκολους οικονομικά. Είμαστε ωστόσο σίγουροι ότι δεν υπάρχει πολίτης, δεν υπάρχει σοβαρός επαγγελματίας που να μην συμφωνεί με την απόφασή μας να είμαστε αυστηροί απέναντι σε όσους δεν σέβονται τους καταναλωτές. Το μήνυμα σε όσους εξακολουθούν να λειτουργούν ανεύθυνα και ασυνείδητα είναι σαφές. Λουκέτο στους παρανομούντες και σε όσους αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία».