Αττική χωρίς σκουπίδια με το ελάχιστο κόστος

Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Greenpeace, το WWF και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, ένωσαν τις δυνάμεις τους συντάσσοντας μία ολοκληρωμένη και στοιχειοθετημένη πρόταση, για την οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Ο κεντρικός άξονας της πρότασης πρόληψη-επαναχρησιμοποίηση-κομποστοποίηση-ανακύκλωση εκτός από το ότι «κοιτά» στο μέλλον, χρειάζεται τους λιγότερους δυνατούς οικονομικούς πόρους για την υλοποίησή του.

Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων στη σημερινή συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Greenpeace, η πρόταση, που έχει ήδη κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στοχεύει στην οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων με το ελάχιστο κόστος και μπορεί να υλοποιηθεί στο σύνολό του στα επόμενα 5 έως 7 χρόνια.

Τι πρέπει να διαχειριστούμε;
Η ποσότητα απορριμμάτων που οδηγείται προς τελική διάθεση στο ΧΥΤΑ Φυλής είναι της τάξης περίπου των 2.300.000 τόνων ετησίως. Στην συνολική ποσότητα εμπεριέχονται από οργανικά απορρίμματα, συσκευασίες, έντυπο χαρτί, ηλεκτρικές- ηλεκτρονικές συσκευές, ποσότητες άλλων μετάλλων, πλαστικών και γυαλιού, επικίνδυνα οικιακά, έπιπλα, ρουχισμός, νοσοκομειακά (παρανόμως) έως και μία ανεξέλεγκτη ποσότητα μπάζων. Επίσης, στη Φυλή φτάνουν και σκουπίδια που δεν παράγονται στην Αττική με πλάγιους τρόπους.

 Μείωση της τελικής ποσότητας που φτάνει στους ΧΥΤΑ


Βασικό στοιχείο της πρότασης, είναι η δημιουργία κινήτρων για τους δήμους και τα νοικοκυριά έτσι ώστε να μην παράγουν «βρώμικα» σκουπίδια, μέσω της αναλογικής πληρωμής.

Έτσι, προτείνεται η πληρωμή των ΟΤΑ της Αττικής με βάση το βάρος των απορριμμάτων που διαθέτουν στο ΧΥΤΑ Φυλής. Τα απορρίμματα θα ζυγίζονται, θα χρεώνονται ανά τόνο και θα διασταυρώνονται με τον πληθυσμό του ΟΤΑ και την εκτιμώμενη ποσότητα των απορριμμάτων που παράγει. Επίσης, προτείνεται η αλλαγή του τρόπου χρέωσης των δημοτικών τελών ανάλογα με το πόσο «πετάει» ο καθένας.

διαβάστε περισσότερα στο egialos.blogspot.com