Περπατώ εις το δάσος …


Πάει καιρός για τους περισσότερους από εμάς από τότε που ακούσαμε για τελευταία φορά από τα χείλη της Κοκκινοσκουφίτσας τη μοναδική φράση «Περπατώ εις το δάσος, όταν ο λύκος δεν είναι εδώ». Έτσι λοιπόν, την Κυριακή 25 Απριλίου, οι Περιβαλλοντικές Ομάδες «Το Δάσος» του 1ου ΕΠΑΛ Σαλαμίνας και του Γυμνασίου Αιαντείου θελήσαμε να μπούμε σαν μικρές Κοκκινοσκουφίτσες στο δάσος Κανάκια για να το γνωρίσουμε, να το παρατηρήσουμε, να το αφουγκραστούμε, να ψάξουμε για αποτυπώματα ζώων, να το καθαρίσουμε και να μάθουμε τρόπους για την προστασία του.

Το μονοπάτι που ακολουθήσαμε ήταν εκτός από πανέμορφο και ιστορικό. Αναβιώσαμε τον περίφημο «Μακρό Δρόμο», μία διαδρομή που στην αρχαιότητα γίνονταν αγώνες εφήβων κατά τη διάρκεια των Αιαντείων στη Σαλαμίνα προς τιμή του βασιλιά Αίαντα. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν έναν ανοιξιάτικο περίπατο στο δάσος και να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι για την καλή σωματική, αλλά και ψυχική μας υγεία η άμεση επαφή με τη φύση και το δάσος, που όλοι οι κάτοικοι του νησιού έχουμε την τύχη να έχουμε κυριολεκτικά «στα πόδια μας».

Δυστυχώς, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να διαπιστώσουμε πολλά αρνητικά αποτελέσματα από την ανθρώπινη παρέμβαση και αδιαφορία για τον φυσικό πλούτο του νησιού. Όσο πιο κοντά περπατούσαμε σε πολυσύχναστα μέρη και δρόμους ασφάλτου, τόσο περισσότερα σκουπίδια υπήρχαν παντού, πεταμένα ακόμη και στα πιο απόκρημνα μέρη του δάσους. Το καλό ήταν ότι το είχαμε προβλέψει και έτσι μπορέσαμε να μαζέψουμε 12 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και να ξελαφρώσουμε λίγο το δάσος μας από όλα αυτό το πλαστικό και αλουμίνιο με το οποίο το έχουμε «στολίσει».

Ο χρόνος κύλησε γρήγορα και ευχάριστα. Η χαρά, ο προβληματισμός, αλλά και η διάθεση για παρέα κυρίευσαν. Πολύ γρήγορα όλοι εμείς θα θέλαμε να ξαναβρεθούμε στα μονοπάτια του δάσους και να νιώσουμε πως κάτι αλλάζει μέσα μας και έξω μας. Ευχαριστούμε θερμά τα ΚΤΕΛ Σαλαμίνας που μας μετέφεραν δωρεάν στον προορισμό μας κι όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το ξεχωριστό πρωινό. Όσο για τον καθαρισμό του Δάσους, αυτή τη φορά δε θέλουμε τα μπράβο σας, έχουμε περισσότερο ανάγκη από την προσοχή σας!


Κανάκη Μαίρη,

Εκπαιδευτικός και Γραμματέας του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας