Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού στη Θεραπευτική Κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ Σαλαμίνας

Τη δυνατότητα βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της απέκτησε η θεραπευτική κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ στα Σελήνια Σαλαμίνας με την ολοκλήρωση του έργου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχία Πειραιά.

Στην ανακοίνωση της νομαρχίας επισημαίνεται ότι το έργο, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των ανθρώπων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΝΟΣΤΟΣ, έρχεται να δώσει αειφορική λύση στο αποχετευτικό πρόβλημα της θεραπευτικής μονάδας, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά υψηλό βαθμό καθαρισμού των λυμάτων αυτής και παρέχοντας τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του νερού για άρδευση του περιβάλλοντος χώρου.

Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων της Θεραπευτικής Μονάδας και κατασκευάστηκε υπόγειος βιολογικός αντιδραστήρας από οπλισμένο σκυρόδεμα, χωρητικότητας 36 τ.μ. και εξελιγμένης τεχνολογίας SBR (Sequence Batch Reactor).

Τα λύματα, με την έξοδό τους από τον βιολογικό αντιδραστήρα, οδηγούνται σε δεξαμενή χλωρίωσης για την εξουδετέρωση των παθογόνων οργανισμών και τέλος γίνεται αποχλωρίωση ώστε να μην επηρεάζονται τα προς άρδευση φυτά. Τα εξερχόμενα επεξεργασμένα υγρά διατίθενται:

- για άρδευση του περιβάλλοντος χώρου μέσω υπόγειου δικτύου σταλακτηφόρων σωλήνων και πιεστικό συγκρότημα,

- στις υπάρχουσες απορροφητικές δεξαμενές μέσω αντλητικού συγκροτήματος και δίκτυο αγωγών πίεσης και

- σε κανάλι υπεδάφιας διάθεσης με φυσική ροή.

«Η απόφασή μας να διαθέσουμε 100.000 ευρώ από ιδία έσοδα της Νομαρχίας Πειραιά για την βελτίωση των υποδομών της θεραπευτικής μονάδας ΝΟΣΤΟΣ στα Σελήνια Σαλαμίνας, υποδηλώνει την ισχυρή θέλησή μας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι συνάνθρωποί μας για να στηρίξουν όλους όσους έχουν διαβεί τον δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο των ναρκωτικών», τόνισε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.