Είναι τρελό... Και φαντάζει υπερβολικό ακόμη κι ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Κι όμως στην Ελλάδα, μια χώρα που βρέχεται σχεδόν απ' άκρη σ' άκρη από θάλασσα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται «θυσία» στο θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα. Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μαρτυρούν την τραγική πραγματικότητα και «λένε» ότι από το 1987 μέχρι τις 22 Ιουλίου φέτος 6.457 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κολυμπώντας στη χώρα μας. Με εξαίρεση το 2008, το 2009 και το φετινό χρονικό διάστημα, που δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, από τα προηγούμενα έτη προκύπτουν τα εξής: Οι άνδρες κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά με 4.302 θανάτους - 1.393 ήταν γυναίκες και 31 παιδιά!
Από το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα οι 4.384 ήταν Ελληνες, 122 αγνώστων στοιχείων και 894 αλλοδαποί.
Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης του Λιμενικού Σώματος η κατάσταση δείχνει να μην αλλάζει, με την Ελλάδα να κατέχει -όπως προέκυψε και από το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που έγινε το 2009 στη Θεσσαλονίκη- τη λυπηρή πρωτιά της χώρας με τους περισσότερους θανάτους από πνιγμό στην Ευρώπη.
«Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 79χρονη από τη θαλάσσια περιοχή Βέροιας Ν. Καλλικράτειας, ...73χρονη από τη θαλάσσια περιοχή Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας, ...52χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Αγίων Αποστόλων Ωρωπού, ...60χρονος από τη θαλάσσια περιοχή «ΣΑΝΙ» Κυπαρισσίας, ...71χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Μεταμόρφωση Στυλίδας, ...77χρονος από τα Λινάρια Καλύμνου, ...65χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Παλαιάς Φώκαιας, 71χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Αρωγής Ροδόπης, ...74χρονη από τη θαλάσσια περιοχή Αγίας Μαρίνας Λαγονησίου». Η αρχή στα δελτία συμβάντων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κοινή... Το ίδιο και η τραγωδία. Αλλάζουν μόνο οι ηλικίες και οι θαλάσσιες περιοχές.
Η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας εξέδωσαν τέσσερα ενημερωτικά έντυπα. Το ένα αφορά τους λουόμενους, το δεύτερο στοιχεία για πρώτες βοήθειες, το τρίτο αφορά τους υποβρύχιους αλιείς και το τέταρτο τους κυβερνήτες και ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, ταχύπλοων και θαλάσσιων μέσων αναψυχής.
Συγκεκριμένα για τους λουόμενους αναφέρονται, ενδεικτικά, τα εξής:
***Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Εχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
***Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.
**Εχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3-4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν' αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.
***Εχεις πιει οινοπνευματώδη ποτά; Εχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.
**Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
***Μη σπρώχνεις και μη βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.
**Μην κολυμπάς σε περιοχές όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
** Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις, βγες αμέσως από τη θάλασσα.
**Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και τη μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε απλά να κρατηθείς στην επιφάνεια.
Αν για εσάς το «κολύμπι είναι απόλαυση», διαβάστε τα ενημερωτικά έντυπα. Θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (www.yen.gr) στην ενότητα «Χρήσιμα».