Περιορίζονται δραστικά οι δαπάνες και καθιερώνεται η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των υποψηφίων και των συνδυασμών


Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις προεκλογικές δαπάνες στις τοπικές εκλογές. Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιορίζονται δραστικά οι δαπάνες και καθιερώνεται η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των υποψηφίων και των συνδυασμών. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Κατάργηση των ανώνυμων κουπονιών

Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η κατάργηση της χρηματοδότησης υποψηφίων και συνδυασμών μέσω των ανώνυμων κουπονιών.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αντικαθιστά τα κουπόνια με ονομαστικές οικονομικές ενισχύσεις, βρίσκει αντίθετο το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Ήδη το ΚΚΕ δήλωσε δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ότι δεν θα εφαρμόσει το νόμο.
"Εμείς λέμε, αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα κουπόνι να βοηθήσει το κόμμα δεν μπορεί να φακελώνεται. Εσάς σας ενδιαφέρει να φαινόσαστε διαφανείς. Όμως με το ΠΑΣΟΚ και με τον Τσουκάτο προέκυψαν οι τεράστιες συναλλαγές με τη Siemens" σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μπαίνει φραγμός στη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος, απαντά ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.
Η χρηματοδότηση θα γίνεται είτε με κατάθεση ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό συνδυασμού ή υποψηφίου, είτε με αγορά εισιτηρίων για εκδηλώσεις, θεωρημένα από την εφορία.
Τα έσοδα απο κάθε φυσικό πρόσωπο δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ για τους συνδυασμούς και τα 500 ευρώ για τους υποψηφίους. Υποχρεωτική καθίσταται η δημοσιοποίηση των εσόδων και δαπανών στο διαδίκτυο, με εξαίρεση τους μικρούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων.
Δραστικός είναι ο περιορισμός και στο όριο των εκλογικών δαπανών. Για παράδειγμα, στο δήμο Αθηναίων οι δαπάνες των συνδυασμών μειώνονται από 684.000 ευρώ που ήταν το 2006, στις 322.500 ευρώ.

Οι έλεγχοι ανατίθενται σε ανεξάρτητη επιτροπή με επικεφαλής δικαστικό λειτουργό.
Για τους παραβάτες προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την έκπτωση από το αξίωμα.
Ανάλογες ρυθμίσεις, όπως μας διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, θα ισχύσουν και για τις βουλευτικές εκλογές.