ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου συνέντευξη τύπου της ΚΟΠ του ΚΚΕ με θέμα την «Οργάνωση της λαϊκής πάλης μπροστά στις τοπικές εκλογές Νοεμβρίου 2010», ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πειραιά και Δήμων της Β΄ Πειραιά, με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ.
Στη συνέντευξη τύπου, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, μεταξύ άλλων τόνισε:


Ö  «Η μάχη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών πραγματοποιείται σε συνθήκες γενικευμένης αντεργατικής επίθεσης που σαρώνει, ότι έχει απομείνει από δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών στο σύνολο της ζωής της εργατικής –λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης και των ελλειμμάτων, τη «σωτηρία της χώρας»!
Πρόκειται περί απάτης, λένε ψέματα!
Πρόκειται για προαποφασισμένη στρατηγική επιλογή και συμφωνία για την «σωτηρία» της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που υπηρετούνται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί με το ΛΑΟΣ, με συνευθύνη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετεί με τα μπούνια τον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σπέρνουν αυταπάτες ότι χωράνε μαζί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και η ζωή με δικαιώματα της νέας γενιάς.
Ö  Συγκρούονται οι δύο δρόμοι ανάπτυξης με βασικό πυρήνα τη στρατηγική διεξόδου από την κρίση, που εκφράζεται με χαρακτηριστικό τρόπο στον Πειραιά… σε όλα τα επίπεδα.

Από τη μια πλευρά ο Πειραιάς και η ευρύτερη περιοχή των δήμων και των νησιών είναι καθρέφτης της πολιτικής τους:
Θερίζει η ακρίβεια, σπάει κόκαλα η ανεργία, πληθαίνουν τα λουκέτα στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Οι ελλείψεις βοούν σε υποδομές κοινής πολιτικής υγείας – πρόνοιας, εκπαίδευσης, παιδικών - βρεφικών σταθμών. Απουσία πρόληψης κατά των ναρκωτικών με στεγνά προγράμματα. Ελεύθεροι χώροι παραδίδονται στο μεγάλο κεφαλαίο, η άθληση και ο πολιτισμός είναι εκτός ενδιαφέροντος. Η αντιπλημμυρική – αντιπυρική προστασία και η αντισεισμική θωράκιση νοείται ως παρωχημένη διεκδίκηση, όσο για τον ελεύθερο χρόνο και την αναψυχή, έχει γίνει όνειρο θερινής νυκτός…
Και από την άλλη το αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΛΠ ΑΕ 2010 -2020, όπου σε αυτό προστίθεται το «αναθεωρημένο πρόγραμμα επενδύσεων ΟΛΠ ΑΕ 2010- 2014» που έχει κριτήριο το κέρδος των πολυεθνικών, των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων καπιταλιστών που ροφάνε το αίμα του λαού μας.
v     Απειλούνται όλες οι ελεύθερες εκτάσεις του Πειραιά - ΧΡΩΠΕΙ, Δηλαβέρη, Ιπποδάμεια Αγορά, θαλάσσιο μέτωπο Κερατσινίου και Περάματος, με τη Δραπετσώνα ειδικά να τσιμεντοποιείται σχεδόν όλη (Λιπάσματα, Καστράκι, Παλατάκι). Περιφράσσεται όλο το θαλάσσιο μέτωπο περιμετρικά του Πειραιά.
v     Παρεμβάσεις – προτάσεις για Χρηματιστήριο ναυτιλιακών αξιών, μεγάλοι σταθμοί υποδοχής και διακίνησης επιβατών κρουαζιέρας, παρκινγκ, 5στερα ξενοδοχεία κλπ.
v     Αυτό το σχέδιο όχι μόνο δεν εγγυάται τίποτα για τις ανάγκες των εργαζομένων του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, αλλά θα έχει βαριές συνέπειες στη ζωή τους. «Διαφημίζεται» με τα επιχειρήματα περί αναβάθμισης της πόλης του Πειραιά, ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας κλπ. Είναι καθαρό ότι πρόκειται για ανάπτυξη που θα ευνοεί τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και τους εφοπλιστές…, σε βάρος των μεταλλεργατών, των ναυτεργατών, των αυτοαπασχολούμενων, μικρέμπορων και ευρύτερα των εργαζομένων και των νησιωτών.
Απαιτείται συντονισμένη πάλη να εμποδιστεί και να ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός.

Ö        Οι εκλογές πραγματοποιούνται με τη νέα διοικητική δομή «Καλλικράτης», που είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και του κράτους, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Ø    Ο «Καλλικράτης» αποτελεί προσαρμογή στην ιμπεριαλιστική στρατηγική της ανταγωνιστικότητας «Ευρώπη 2020», όπου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο «αναζητεί» το πολιτικό προσωπικό τους αιρετούς, για να διευκολύνει την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Ιδιωτικοποιήσεις υποδομών, εμπορευματοποίηση περιβάλλοντος, αλλαγή των χρήσεων γης προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.
Σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης όχι απλώς συναινούν, αλλά πρωταγωνιστούν, βουλευτές, συνδικαλιστές, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των κομμάτων, εκτός ΚΚΕ και των αγωνιστών που συνεργάζονται μαζί του στο ΠΑΜΕ, στους Δήμους, τη Νομαρχία. Καλλιεργούν ψεύτικες  προσδοκίες για την ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας κλπ.
ΜΑΖΙ συμπορεύονται σε όλη τη γραμμή του κινήματος ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.
Ø    Για να προωθήσει πιο βαθιά τη εμπορευματοποίηση και την πλήρη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, στην παιδεία, υγεία- πρόνοια, στην άθληση και τον πολιτισμό, καταργώντας τον ενιαίο χαρακτήρα μετακυλίοντας το κόστος λειτουργίας τους στο λαό. «Καλλικράτης» σημαίνει νεα αυξηση της φορολογίας, χιλιάδες νέες απολύσεις συμβασιούχων, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
«Ο «Καλλικράτης» «αναζητεί αιρετούς» κυματοθραύστες του λαϊκού – ταξικού κινήματος, αναζητεί πρωταγωνιστές – συμπαίκτες των μονοπωλιακών συμφερόντων, για να χειραγωγούν το λαό, να τσακίζουν δικαιώματα, να πλήττουν το φρόνημα και την περηφάνια των εργαζόμενων...










Αυτά είναι τα έργα τους!
Στυλοβάτες της ευρωενωσιακής αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα πολιτικό, συνδικαλιστικό, νομαρχιακό, δημοτικό.
Με γραμμή αντί ΚΚΕ, αντί ΠΑΜΕ, ακόμα σε στιγμές που το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ αναμετρήθηκε με το σύνολο των κατασταλτικών μέτρων στο λιμάνι του Πειραιά στις 29 Ιούνη, με σημαντική επιτυχία που δίνει νέα ώθηση στον αγώνα μας»

Στη συνέχεια η Ελπίδα Παντελάκη, υπογράμμισε:

«Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς ΕΒΕ, στους συνταξιούχους, στη νεολαία και στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων και διεκδικούμε την μαζική υπερψήφιση των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ. Η αγανάκτηση, ο φόβος, οι αναστολές, να γίνει δύναμη δική τους μέσα από τους συνδυασμούς αντίστασης, ελπίδας και λαϊκής προοπτικής.
Απαντάμε με «Λαϊκή συσπείρωση» για την αντεπίθεση.
Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική – απορρίπτουμε τον «Καλλικράτη». Ψηφίζουμε στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα σε περιφέρειες και δήμους με την «Λαϊκή συσπείρωση».
Γιατί, είναι η αξιόπιστη – φερέγγυα επιλογή για τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί οργανώνει την κλιμάκωση της πάλης για την αντεπίθεση, φωτίζει την προοπτική της λαϊκής εξουσίας.
         
Επίσης επιστούμε την προσοχή των εργαζομένων στο σχέδιο εξαπάτησης τους που βρίσκεται σε εξέλιξη:
Η επιχειρηματολογία περί «ανεξάρτητων υποψήφιων», υποψηφίων χωρίς κομματική στήριξη, διπλοί υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, «αντάρτες» ή «ανεξάρτητοι» αριστερούτσικοι! Ο λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Εδώ και χρόνια το ίδιο παραμύθι με τα πρόσωπα… δημοφιλή, έντιμα και άφθαρτα.. Το κριτήριο είναι η πράξη για τον καθένα και την καθεμία και ποια συμφέροντα υπηρετεί
Ο τεχνητός διαχωρισμός ανάμεσα σε τοπικά προβλήματα και την γενική πολιτική, είναι αποπροσανατολιστικός. Επιδιώκουν να ρίξουν σκιά στο κύριο, ότι η γενική πολιτική με καρδιά την καπιταλιστική οικονομία, είναι νύχι κρέας με τα τοπικά προβλήματα, τα οποία είναι η έκφραση της γενικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Είναι «τεχνάσματα» για να θολώσουν το λαϊκό κριτήριο, για να αποφύγουν τη μαζική καταδίκη μπροστά στην κάλπη.
          Θα προπαγανδιστεί από τα γνωστά «παπαγαλάκια» η αποχή ως απάντηση της δυσαρέσκειας και απαξίωσης δήθεν των πάντων, για να μη διοχετευτεί η δύναμη του λαού στη δύναμη του, στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ.


Μια είναι η επιλογή για την ε.τ., τα λαϊκά στρώματα στις εκλογές
του Νοέμβρη:

Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική

Απορρίπτουμε τον «Καλλικράτη»

Ψηφίζουμε «Λαϊκή συσπείρωση»


Γιατί:
Γιατί, οι επικεφαλής και οι υποψήφιοι των ψηφοδελτίων μας εκφράζουμε τη διαφορετική προσέγγιση για την πολιτική που εκπέμπει ανιδιοτέλεια και στράτευση. Εκφράζουμε τη συλλογικότητα της παράταξης.
Γιατί στηριζόμαστε από το ΚΚΕ και γι αυτό είμαστε εγγύηση υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων.
Γιατί έχουμε δείξει δείγματα γραφής στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στα Δημοτικά Συμβούλια, στο Δήμο Νίκαιας, μέσα στην πάλη, στους τόπους δουλειάς και κατοικίας. Συμπορευόμαστε με το ΠΑΜΕ για να γίνει το ταξικό εργατικό κίνημα πλημμυρίδα που θα τους ανατρέψει. Δεν ζητούμε ανάθεση της εμπιστοσύνης, αλλά τη συμμετοχή των εργαζομένων στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ:

Στα ψηφοδέλτια θα συμμετέχει ο λαϊκός κόσμος που απευθυνόμαστε. Εργαζόμενοι με κοινωνική επιρροή και δράση που βρεθήκαμε μαζί στις δύσκολες απεργιακές μάχες. Απευθύνουμε πλατύ μήνυμα ενότητας και πάλης στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, που εκφράζουν την αντιπαράθεση και ρήξη με την πολιτική του Ευρωμονόδρομου, εκφράζουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που απαντά στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά:
ΜΑΝΟΥΣΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ναυτεργάτης, γεννημένος το 1959. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στέλεχος του ΠΑΜΕ, Πρόεδρος ναυτεργατικού Σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μέλος στη Διοίκηση της ΠΝΟ. Διετέλεσε υποψήφιος Βουλευτής και Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, διετέλεσε Υποψήφιος Νομάρχης Πειραιά. 

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αργοσαρωνικού:
ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, συνταξιούχος αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και δόκτορας πολεοδομίας, γεννημένος το 1945. Μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ, σήμερα είναι Νομαρχιακός Σύμβουλος Πειραιά, έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Πειραιά από το 1979, μέλος στο ΔΣ του ΣΑΔΑΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Υποψήφια Δήμαρχος Πειραιά:
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ, ιδιωτική υπάλληλος, γεννημένη το 1957. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ. Διετέλεσε Βουλευτής του ΚΚΕ από το 2004 έως το 2008. Εκλεγμένη Νομαρχιακή Σύμβουλος Πειραιά από το 1995, σήμερα είναι Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά.

Υποψήφια Δήμαρχος Κορυδαλλού:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ιδιωτική υπάλληλος, γεννημένη το 1973. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Έχει διατελέσει υποψήφια Βουλευτής και Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.



Υποψήφιος Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη:
ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, εκπαιδευτικός, γεννημένος το 1956. Μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Νίκαιας από το 1995, σήμερα είναι Δήμαρχος Νίκαιας, εκλέχθηκε το 2002 και επανεκλέχθηκε το 2006.

Υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας:
ΠΑΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, εκπαιδευτικός, γεννημένος το 1979. Μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ. Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά. Έχει διατελέσει υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ.

Υποψήφιος Δήμαρχος Περάματος:
ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ιατρός, γεννημένος το 1948. Διετέλεσε Βουλευτής του ΚΚΕ από το 2004 έως το 2006. Διετέλεσε Δήμαρχος Περάματος από το 1987 έως το 1990 και από το 1995 έως το 2002, σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος Περάματος.

Υποψήφια Δήμαρχος Σαλαμίνας:
ΓΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, γεννημένη το 1966. Σήμερα είναι Δημοτική Σύμβουλος Αμπελακίων και μέλος στο ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ, έχει διατελέσει υποψήφια Βουλευτής του ΚΚΕ.