ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ - Πόσο έτοιμοι είμαστε;


 Η Σαλαμίνα ανήκει στην κατηγορία εκείνη των Δήμων που ενοποιούνται, σύμφωνα με τη διοικητική μεταρρύθμιση που φέρνει ο νόμος του «Καλλικράτη». Έτσι, από δύο Δήμοι που ήταν, γίνεται πλέον ένας και μάλιστα μεγάλος, αφού το νησί μας είναι το μεγαλύτερο του Αργοσαρωνικού.
Οι επικείμενες Δημοτικές εκλογές φέρνουν στο νήμα του προεκλογικού αγώνα πολλούς υποψηφίους για τον Δημαρχιακό θώκο.
Το κρίσιμο ερώτημα όμως που γεννάται είναι το κατά πόσο έτοιμοι είναι οι υποψήφιοι να διοικήσουν με το νέο αυτό πολύ σημαντικό σύστημα και μάλιστα εν μέσω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και που διογκώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Φυσικά, το ίδιο ισχύει για όλους τους Δήμους, αλλά η Σαλαμίνα βρίσκεται στη θέση εκείνων με τις περισσότερες ιδιαιτερότητες, με τις περισσότερες ανοιχτές πληγές.
Μία πρόσθετη δυσκολία, μάλιστα, είναι ότι, σύμφωνα με χωροταξική μελέτη του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) η Σαλαμίνα παρουσιάζει διαφορετικά πληθυσμιακά στοιχεία απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα πράγματα αυτή τη φορά διαφέρουν. Τα νερά είναι βαθιά και, για τους περισσότερους, άγνωστα.
Η λειτουργία των Δήμων αλλάζει και, σε συνδυασμό με τις Περιφέρειες, γίνονται μικρά κράτη, με αποτέλεσμα οι ευθύνες των διοικούντων να μεγαλώνουν.
Η προετοιμασία του Δήμου μας για την ομαλή μετάβαση στη νέα Αυτοδιοικητική Αρχή έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει, με πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή νοοτροπίας, την αλλαγή τρόπου σκέψης και δράσης τόσο των διοικούντων, όσο και των υποψηφίων.
Είναι αδιανόητο να μπλεκόμαστε στα γρανάζια των προσωπικών αντιπαραθέσεων, με κύριο γνώμονα την ψηφοθηρία, να αναλώνουμε τον πολύτιμο χρόνο που απομένει σε προσπάθειες αυτοπροβολής και να μην ασχολούμαστε με το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Το κύριο βάρος των ευθυνών για τη μετεκλογική λειτουργία του Δήμου φέρει η Δημοτική Αρχή η οποία πρέπει, επιτέλους, να βγάλει τις παρωπίδες που περιορίζουν την όρασή της σε ένα μόνο στόχο, αυτόν του εκλογικού αποτελέσματος.
Πώς θα μας εμπιστευτεί το μέλλον του ο δημότης όταν βλέπει ότι τα γεγονότα βαδίζουν με ταχύ ρυθμό προς τα εμπρός, ενώ εμείς βαδίζουμε στην αντίθετη κατεύθυνση;
Πώς θα μας εμπιστευτεί όταν επικεντρωνόμαστε στον προεκλογικό αγώνα με τρόπους απαράδεκτους και με τακτικές του περασμένου αιώνα;
Ο χρόνος που χάνεται δεν αναπληρώνεται και πρέπει να επιδειχθεί σοβαρότητα.
Η αποκέντρωση των εξουσιών και η συγκέντρωσή τους στους Δήμους, πρέπει να μας βρει έτοιμους, δυνατούς, ενωμένους και όχι να κυλιόμαστε στη λάσπη ψάχνοντας ο ένας τα τρωτά σημεία του άλλου.
Θα χρειαστεί να βοηθήσουμε όλοι ώστε το νησί μας να ακολουθήσει την εξέλιξη και για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί ενότητα.
Τα προβλήματα που έχει η Σαλαμίνα είναι πολλά και πρέπει, είτε να λυθούν, είτε να δρομολογηθεί η λύση τους.
Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Όλοι μαζί, με τις δικές του δυνάμεις ο καθένας, χωρίς κομματισμούς και μικροπολιτικές, οφείλουμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε να περάσουμε ομαλά στη νέα μορφή τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τελικοί αποδέκτες των δικών μας επιλογών είναι οι δημότες, οι συνάνθρωποί μας, στους οποίους οφείλουμε σεβασμό και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Πρώτο βήμα λοιπόν προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η γνώση και η κατανόηση των διατάξεων του «Καλλικράτη».
Γνώση απαραίτητη που, σίγουρα, δεν θα μας οδηγήσει σε απόγνωση.

                                                                                                   Γ. Καπετανάκης
                                                                                           Υπ. Δημοτικός σύμβουλος
                                                                                                  με το συνδυασμό
                                                                               «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ»