Πόσα χρωστούν όλοι οι δήμοι στις τράπεζες

Μόνο προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρέη όλων των δήμων της χώρας φθάνουν στο 1 δις, 750 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα χρέη τους (δάνεια δημοτικών επιχειρήσεων, χρέη δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία από φόρους και χρέη - οφειλές  προς κατασκευαστές και προμηθευτές), σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών της αυτοδιοίκησης ξεπερνούν το 1δις, 300 εκατ. ευρώ!...
Με άλλα λόγια, τα κριτήρια με τα οποία επί δεκαετίες οι κομματικοί μηχανισμοί επιλέγουν τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία φόρτωσαν τον δημόσιο προϋπολογισμό με 3 και πλέον δις. Και χάριν της αναγκαίας αναγνωρισιμότητας και της «ορθής» πολιτικά διαδρομής, που αναζητούν στο προφίλ των υποψηφίων, οι περισσότεροι από τους δημάρχους υπερχρεωμένων δήμων, έχουν και πάλι εξασφαλίσει στήριξη!
Στον αντίποδα ελάχιστοι δήμοι, όπως ο δήμος Συκεών Θεσσαλονίκης, που είδε πρόσφατα το φώς της δημοσιότητάς, καθώς αποτελεί έναν δήμο που μετέτρεψε τη ζημία ύψους 452 εκατ. δρχ. σε πλεόνασμα 23,5 εκατ. ευρώ. Ο δήμος αυτός όμως είναι ένας από τους ελάχιστους  στην Ελλάδα που «παραδίδουν» πλεόνασμα, ενώ λιγότεροι από 50 είναι οι δήμοι που περνούν στην «Καλλικράτειο» εποχή, με μηδενικά χρέη! Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς, προσφέρουν και υψηλό επίπεδο παροχών προς τους πολίτες.Αντιθέτως, οι μεγαλύτεροι δήμοι στην Ελλάδα που επιλέγονται με ...πολιτικά κριτήρια, βουλιάζουν στα χρέη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που αναφέρει τα χρωστούμενα ποσά σε αναλογία πληθυσμού, των δέκα πιο χρεωμένων δήμων. Ο Δήμος Σαλαμίνας καθώς και ο Δήμος Αμπελακίων δεν περιλαμβάνονται ούτε στον πίνακα των δέκα  Δήμων με τα υψηλότερα χρέη  όυτε στον πίνακα  των δέκα δήμων με τα υψηλότερα χρέη  ανά κάτοικο (δείτε εδώ τον πίνακα). Απο τους πίνακες προκύπτει οτι ο Δήμος Αμπελακίων με πληθυσμό 7.060 κατοίκους χρωστάει 3.618.414€ δηλαδή 513€/κάτοικο ενώ ο δήμος Σαλαμίνας με πληθυσμό 30.962 κατοίκους χρωστάει 8.359.800€ δηλαδή 270€/κάτοικο.
Εδώ μπορείτε να δείτε τα χρέη όλων των δήμων στις τράπεζες.