Πρωτοβουλίες για τη Ναυπηγοεπισκευαστική

Τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει ακόμα και το δυνατό της χαρτί, τη ναυτιλία, και όλα τα παράγωγα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτή δυστυχώς να υποχωρούν, έκανε ο υπουργός Αναπληρωτής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτης Ξυνίδης, ύστερα από επίσκεψή του στο ΒΙ.ΠΑ. Σχιστού.
Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε: «Σήμερα είδα μία Ελλάδα άλλη και από τις δύο της όψεις: Από τη μία, είδα μία Ελλάδα της τεχνογνωσίας, της τεχνολογίας, της έρευνας, της προόδου και, από την άλλη, είδα μία Ελλάδα που έχει... καταφέρει ακόμα και το δυνατό της χαρτί, τη ναυτιλία, και όλα τα παράγωγα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήν, δυστυχώς, να υποχωρούν».

Ο κ. Ξυνίδης απάντησε στα θέματα που τέθηκαν από τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, Ιωάννη Πολυχρονόπουλο, τα οποία αφορούσαν στη στήριξη του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που λειτουργούν εκεί.
Τέσσερις πρωτοβουλίες
Ειδικότερα, ο υπουργός δεσμεύθηκε στα ακόλουθα θέματα:
1. Σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους εμπλεκόμενους φορείς, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να έλθουν και πάλι πλοία για επισκευαστικές και λοιπές εργασίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.
2. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ , Γ. Ανωμερίτη, να οριοθετηθεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Δραπετσώνας - Κερατσινίου - Περάματος - Σαλαμίνας και να οργανωθεί σε μορφή ΒΕΠΕ, σύμφωνα με το Νόμο 2545/97.
3. Σε συνεργασία με τον υπουργό Εθν. Αμυνας, Ε. Βενιζέλο, να βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συμπεριλαμβανομένου του επισκευαστικού (εμπορικού) τμήματος.
4. Στη δημιουργία προγραμμάτων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη σε αυτά και των επιχειρήσεων του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου.

Ναυτεμπορική