Κοινή Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στα πλαίσια του προγράμματος «Κοινή Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη», η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναθέσει από 01/09/2009 στη μη-κυβερνητική οργάνωση Athens Network of Collaborating Experts (ANCE) την υλοποίηση έργου διάρκειας 16 μηνών με τίτλο:

«Δυνατότητα μεταφοράς στις χώρες καταγωγής δεξιοτήτων που αποκτούν οι μετανάστες που εργάζονται στην Αλιεία και τις Ιχθυοκαλλιέργειες στις χώρες υποδοχής: Η περίπτωση  της Ελλάδας και της Αιγύπτου»[1]    

Το Πρόγραμμα «Κοινή Πρωτοβουλία Ευρώπης – Ηνωμένων Εθνών για τους Μετανάστες και την Ανάπτυξη» αποσκοπεί στη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών καταγωγής και των χωρών υποδοχής των μεταναστών με τελικό σκοπό το αμοιβαίο και μακροπρόθεσμο όφελος και των δύο πλευρών.

Επιβραβεύονται οι όποιες συστηματικές ενέργειες μπορούν να αναλαμβάνουν οι  κοινωνίες των Ευρωπαϊκών χωρών όπου εργάζονται μετανάστες και που στόχο έχουν την υποστήριξη της ανάπτυξης της χώρας καταγωγής τους. Τέτοιες ενέργειες  μπορούν μεταξύ των άλλων να βασίζονται στη σχεδιασμένη βελτίωση των δεξιοτήτων των μεταναστών κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη χώρα υποδοχής με τρόπο ώστε, κατά την οριστική  επιστροφή στην πατρίδα τους, να είναι σε θέση να κάνουν συστηματοποιημένη χρήση και αξιοποίηση των προσόντων που απέκτησαν κατά την διάρκεια της μεταναστευτικής τους εργασίας και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας τους.

Προς το σκοπό αυτό το έργο που έχει αναλάβει η ANCE υλοποιείται σε στενή συνεργασία με την Αιγυπτιακή μη κυβερνητική οργάνωση Egyptian Agribusiness Association (EAGA). Το Έργο συνίσταται σε πρώτη φάση στην πιλοτική καταγραφή μέρους των Αιγυπτίων μεταναστών που εργάζονται στην χώρα μας στους κλάδους Αλιείας και Ιχθυοκαλλιεργειών (έως 500 άτομα) και που επιθυμούν, όταν τερματίσουν την σταδιοδρομία τους στην χώρα μας, αντί να επιδιώξουν να εγκατασταθούν εδώ, να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα τους σε ανάλογες θέσεις, εξειδικευμένοι στους δύο ανωτέρω τομείς.

Η αιγυπτιακή πλευρά (EAGA) αναλαμβάνει την αντίστοιχη καταγραφή και συστηματοποίηση αναγκών και ειδικοτήτων στη Αίγυπτο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν και στις δύο πλευρές οι βάσεις δεδομένων αναγκών και ειδικοτήτων και στο μέλλον να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών προς όφελος και των δύο πλευρών.
Σε δεύτερη φάση, στους στόχους του παρόντος Έργου είναι επίσης η εκπαίδευση μέσω της εργασίας. Το Έργο μας εστιάζει στην καταγραφή προσόντων και στην επιλογή έως 20 (μέγιστος αριθμός) εκ των 500 μεταναστών/αλιεργατών που επιθυμούν να εκπαιδευτούν κατά προτεραιότητα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και κατά δεύτερο στον κλάδο της αλιείας. Απώτερος σκοπός είναι η αξιοποίησή τους για τη συστηματική μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας προς την χώρα καταγωγής τους (δηλ. Αίγυπτο), αλλά και συγχρόνως η περαιτέρω ανάπτυξη οργανικών οικονομικών σχέσεων (παροχή συμβουλευτικού έργου, προώθηση εξοπλισμού και επενδύσεων) αλλά και την εν γένει προσέγγιση των τοπικών κοινοτήτων καταγωγής και υποδοχής των Αιγυπτίων αλιεργατών. 
Κατι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με τη στήριξη και μέριμνα των οργανωμένων τοπικών φορέων (παράδειγμα η κοινωνική μέριμνα, η ψυχική αρωγή, η ιατρική περίθαλψη και η νομική αρωγή), αλλά και μέσα απο εθελοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών που θα αποσκοπούν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και στην κατα τόπους αλληλογνωριμία με πρωτοβουλίες πολιτισμικού, κοινωνικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
Προς το σκοπό αυτό η ομάδα έργου της ANCE προγραμματίζει μία σειρά από Ενημερωτικές Ημερίδες γνωριμίας μεταξύ των τοπικών κοινωνιών της Ελλάδας και των κατά τόπους απασχολούμενων και φιλοξενούμενων Αιγυπτίων αλιεργατών, οι οποίοι, ένεκα της ναυτικής φύσης της εργασίας τους αλλά και του πράου και φιλήσυχου χαρακτήρα τους, εργάζονται στα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη της Ελλάδας εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια και ζουν στις τοπικές μας παράκτιες κοινωνίες συχνά στο περιθώριο της αντίληψής μας.
Το πρόγραμμα Ενημερωτικών Ημερίδων της ANCE ξεκινάει στις 23 Οκτωβρίου 2010 από την Καβάλα που έχει επιλεγεί ως «πιλοτική τοπική κοινωνία» για λόγους ουσιαστικούς (πόλη και περιοχή με σημαντική παράδοση στην επαγγελματική αλιεία, που διέθετε επί χρόνια βιομηχανίες συσκευασίας αλιευμάτων και φιλοξενεί το εθνικό μας Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας – ΙΝΑΛΕ) αλλά και για λόγους ιδιαίτερα συμβολικούς (αποτελεί γενέτειρα της εμβληματικής μορφής του Μωχάμετ Άλυ, ο οποίος διασώζει ζωντανή τη μνήμη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με αναπαλαιωμένο το περίφημο Ιμαρέτ και με τη δράση του Ινστιτούτου Μωχάμετ Άλυ να προάγει μοναδικά για τα δεδομένα της βόρειας Ελλάδας τις σχέσεις μας με τον Αραβικό κόσμο).
Οι Ενημερωτικές Ημερίδες της ANCE προς τις τοπικές κοινωνίες των παράκτιων κοινοτήτων Βόλου, Χαλκίδας, Σαλαμίνας και Θεσσαλονίκης, θα συνεχιστούν παράλληλα με τη δεύτερη φάση υλοποίησης του έργου, που αφορά στην κατάρτιση Αιγύπτιων αλιεργατών πάνω στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Εαν το επιθυμείτε, μπορούμε να σας ενημερώνουμε ηλεκτρονικά για τις ημερίδες μας, στις οποίες θα ήταν τιμή μας να παραβρεθείτε. Θα εκτιμούσαμε επίσης τις ιδέες και τις προτάσεις σας για τη βελτίωση του έργου μας, ή ακόμα και τη συμβολή σας στην υλοποίησή του, αλλά και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του πέραν της πιλοτικής αυτής δράσης που χρηματοδοτείται από την Κοινή Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (JMDI / EU-UNDP).  

[1] Το έργο αυτό είναι ένα από τα 50 που επέλεξε να  χρηματοδότησει η «Πρωτοβουλία Ηνωμένων Εθνών- Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μετανάστευση και την Αναπτυξη » κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού ανάμεσα σε 600 συνολικά Ευρωπαϊκές προτάσεις έργων για το θεματικό άξονα «Μετανάστευση - Ανάπτυξη».


Για κάθε διευκρίνιση και πληροφορία οι υπεύθυνοι του έργου είναι στην διάθεσή σας.



Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Πάνος Παπαντωνόπουλος
Υπεύθυνος έργου EU-UNDP / ANCE

Μακεδόνων 2, -  115 21 Αθήνα  
Κιν.: 6945 905 397
Τηλ.: 210 643 2295


Ασπασία Κάκαρη
Γενική Διευθύντρια ANCE
Μιαούλη 15Α - 105 54 Αθήνα
Τηλ.: 210 821 5343


[1] Το έργο αυτό είναι ένα από τα 50 που επέλεξε να  χρηματοδότησει η «Πρωτοβουλία Ηνωμένων Εθνών- Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μετανάστευση και την Αναπτυξη » κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού ανάμεσα σε 600 συνολικά Ευρωπαϊκές προτάσεις έργων για το θεματικό άξονα «Μετανάστευση - Ανάπτυξη».