Ο «Παπανικολής» στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας


Φορτώνει και «οπλίζει» τις τορπίλες του από Δευτέρα το υποβρύχιο «Παπανικολής», το οποίο σήμερα, σε ειδική τελετή στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, εντάσσεται επισήμως στη δύναμη του Στόλου.
Το σκάφος κατέπλευσε αρχικά το βράδυ της Κυριακής στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά έπειτα από δύο διαδοχικά ταξίδια διάρκειας πάνω από δύο μήνες στη Βόρεια Θάλασσα, τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, όπου επιδιόρθωσε μικροζημιά στην επικαλυπτική λαμαρίνα του κελύφους.


Σύμφωνα με το Ναυτικό, κατά το πέρασμα του Βισκαΐκού Κόλπου (δυτικά της Γαλλίας), όπου επικρατούσαν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι 8-9 μποφόρ και ύψος κύματος άνω των 6 μέτρων), αποκολλήθηκε ένα επικαλυπτικό κομμάτι μεταλλικού τμήματος του καλωδίου των υδροφώνων, χωρίς να επηρεαστεί η επιχειρησιακή λειτουργία και ο συνεχιζόμενος εκπαιδευτικός πλους του υποβρυχίου.

«Το έλασσον αυτό συμβάν είναι απολύτως φυσιολογικό σε τέτοιες καιρικές συνθήκες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ενώ κατά τον πλου δεν παρατηρήθηκε κλίση παρά τον εξαιρετικά κακό καιρό. Μάλιστα το σκάφος δεν σταμάτησε το ταξίδι του ούτε όταν μέλος του πληρώματος ασθένησε και η περίπτωσή του αντιμετωπίστηκε με τη μέθοδο της τηλεϊατρικής!
Μετά την επίσημη τελετή, ο «Παπανικολής» εντάσσεται αμέσως στην επιχειρησιακή λειτουργία του Στόλου με εκπαίδευση και συντήρηση. Μετά τα Χριστούγεννα φορτώνει δύο τύπους τορπιλών (ο τρίτος δεν έχει επιλεγεί) και μετά την Πρωτοχρονιά θα ανοιχτεί και στο Αιγαίο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκα

Τα Νέα