Σαλαμινιακή Μονομαχία!

 Νίκος Γραμματικός - Χριστόφορος Μπακαούκας, οι δύο Σαλαμίνιοι αστέρες του Χάντμπολ ήρθαν αντιμέτωποι στο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με νικητή στο τέλος το Νίκο Γραμματικό. 

Σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας τα Βριλήσσια κέρδισαν πανάξια στα Χανιά την ΑΕΚ με 19-18, κατακτώντας το δεύτερο τρόπαιο στην ιστορία τους.
Τότε που ο Χριστόφορος Μπακαούκας είχε γίνει οι ήρωας της «Ένωσης» σκοράροντας στην εκπνοή του αγώνα το νικητήριο γκολ επί του ΠΑΟΚ στη Μίκρα, χαρίζοντας στην ομάδα του τον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος της ιστορίας της. Η ΑΕΚ πήγε με φόρα στα Χανιά για το νταμπλ, αλλά στον τελικό βρήκε στάση στα Βριλήσσια, με τον Μπακαούκα να γίνεται ξανά το πρόσωπο του αγώνα στο τέλος του.

Με δικό του γκολ η ΑΕΚ μείωσε σε 19-18, 25 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα και ξανά στην εκπνοή πέτυχε ξανά γκολ. Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν είχε την τύχη μαζί του, καθώς γραμματεία και διαιτητές δεν μέτρησαν το γκολ και σωστά, καθώς ήταν εκπρόθεσμο. Οι φίλοι της ΑΕΚ που έκαναν κατάληψη αυτό το διήμερο στα Χανιά έμειναν με τη πρόσκαιρη χαρά της ισοφάρισης και τους παίκτες των Βριλησσίων, μετά και την επίσημη απόφαση, λίγα δευτερόλεπτα μετά να γίνονται ένα καβούρι και να χαίρονται την μεγάλη επιτυχία τους.

Την «κλείδωσε» στην άμυνά τους

Όπως προείπαμε η ΑΕΚ με την αύρα του παρθενικού τίτλου στην Α1, φιλοδοξούσε αυτό το διήμερο στην Κρήτη να φέρει και το πρώτιο νταμπλ συνολικά στο σύλλογο μετά από εκείνο του 1978 από την ποδοσφαιρική ομάδα.

Μόνο που λογάριασε χωρίς τα Βριλήσσια. Με πολύ καλή αμυντική λειτουργία τα Βριλήσσια κατέφεραν να εγκλωβίσουν τα επιθετικά ατού της ΑΕΚ και στα κρίσιμα σημεία να βρουν λύσεις απέναντι στον τερματοφύλακα της «Ενωσης» Δημήτρης Καφφάτος, ο οποίος ξεκίνησε εντυπωσιακά τον τελικό έχοντας τρεις αποκρούσεις πέναλτι σε ισάριθμες εκτελέσεις. Τα Βριλήσσια έβαλαν τις βάσεις για την τελική νίκη με ένα σερί 6-0, που έκανε το ισόπαλο 10-10 στο 33:22, σε 16-10 στο 49:50.

Η ΑΕΚ δεν παρέδωσε τα όπλα, με τον Μάνιτς να δίνει το σύνθημα αντεπίθεσης. Με γκολ του Τσαούση μείωσε σε 17-16 (57:00), αλλά τα Βριλήσσια έβρισκαν τον τρόπο να παίρνουν ανάσα δύο γκολ, με τον μεγάλο τους πρωταγωνιστή Χ. Βαμβακά να κάνει το 19-17, 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Τα όσα ακολούθησαν τα αναφέραμε.

Εγραψε ιστορία ο Γραμματικός

Ο Νίκος Γραμματικός είχε πολλούς λόγους να νιώθει υπερήφανο. Οδήγησε τα Βριλήσσια στο δεύτερο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του, με το πρώτο να είναοι το 1996 όταν ήταν παίκτης του. Ετσι έγινε ο τέταρτος που καταφέρνει κάτι παρόμοιο (Κυπελλούχος με την ίδια ομάδα ως παίκτης και ως προπονητής) μετά τους Μάντζο, Γιοβανόπουλο με τον Φίλιππο Βέροιας και τον Τσαβδαρίδη με τον Δούκα. Στην ΑΕΚ παρά την πίκρα για τη χαμένη ευκαιρία, αναγνώρισαν το δίκαιο της επικράτησης των Βριλησσίων και το χειροκρότημα από τον κόσμο τους αποτέλεσε ένα λόγο σοβαρό για να μετριάσει το αίσθημα της ήττας.

Τα δεκάλεπτα: 2-1, 4-8, 8-9 (ημχ), 12-11, 16-12, 19-18

Διαιτητές: Tσάκωνας- Χάσκης, Δίλεπτα: 5-8 πέναλτι: 2/5-3/4.

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ (Νίκος Γραμματικός): Βαμβακάς Π., Τσιγκογιαννόπουλος , Βαμβακάς Λ. 7, Πέρρος , Γαλάνης 1 , Λιάλιος Χ. 2 , Κλεώπας 1, Μπάρμπας, Λιάλιος Α., Κάιγκανιτς 6, Παπαδόπουλος 2, Κατσίκης , Τσιλιμπάρης.

ΑΕΚ (Γιάννης Αρβανίτης): Καφφάτος, Μπακαούκας 7, Μεγαλοοικονόμου, Γεωργιάδης 3, Μάνιτς 3, Βακάλης 2, Κουλούρης, Παπαδόπουλος, Κόντης, Σύγγαρης, Ασαρίδης, Τσαούσης 2, Τούτσης, Πάρκχανιουκ 1.

Κείμενο:sentragoal.gr