Η χορωδία του ΑΠΟΛΛΩΝΑ στην Κωνσταντινούπολη.

          Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Σαλαμίνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» απέδρασε στην Κωνσταντινούπολη, κατά  το εξαήμερο από 6 έως 11 Μαΐου 2011. Σκοπός της εκείθε μετάβασης ήταν η συμμετοχή στην συναυλία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 9/5/2011, στο αμφιθέατρο της  Μεγάλης του Γένους Σχολής του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, από κοινού με μέλη των χορωδιών «Ιωάννης Σακελλαρίδης» Λιτόχωρου Πιερίας και της «Εστίας Πιερίδων Μουσών» Κατερίνης. Την συναυλία παρηκολούθησαν οι  ελληνόπαιδες μαθητές και οι καθηγητές της Σχολής, εκπρόσωποι  του Πατριαρχείου, καθώς και οι φίλοι που ακολούθησαν τις χορωδίες στην Κωνσταντινούπολη. Ρίγη εντόνου συγκινήσεως και δάκρυα χαράς προκάλεσε το ρεπερτόριο της συναυλίας, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε τις μουσικές συνθέσεις: «Εις Σάμον» (ποίηση Ανδρέα Κάλβου) και «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» (από τον Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη). Τις χορωδίες διηύθυναν η καταξιωμένη πλέον μαέστρος της χορωδίας του ΑΠΟΛΛΩΝΑ κυρία Ευαγγελία Λαμπάρα και ο μαέστρος της χορωδίας Λιτοχώρου κύριος Ευθύμιος Μαυρίδης. Με πιάνο συνώδευσε η κυρία Σταυρούλα Μάθεση.
Το γεγονός αυτό απετέλεσε μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, όπως όλοι οι παρευρεθέντες παρεδέχθησαν. Αξίζει να σημειωθεί  η προσφορά της Διευθύντριας της σχολής κυρίας Βικτωρίας Λαιμοπούλου, η οποία εργαζόμενη αόκνως προσπαθεί να διατηρήσει άσβεστη τη φλόγα της μάθησης στους Ελληνόπαιδες της Σχολής και η οποία συνέβαλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της συναυλίας. Ο Σύλλογός μας δεσμεύθηκε να φιλοξενήσει  στο μέλλον  τους μαθητές  της  Σχολής  στη Σαλαμίνα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ελλάδα  και ιδιαιτέρως  την ένδοξη Σαλαμίνα.

          Αλλά πέραν της συναυλίας, οι εκδρομείς, χορωδοί και συνοδοί αυτών, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν επίσης ένα πράγματι βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, που όμως τους άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων για την τελειότητα στην οργάνωση αυτής της εξόρμησης, αλλά και την επιτυχή αξιολόγηση στην επιλογή των τόπων περιήγησης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε: Το πρώτο βράδυ διανυκτέρευση στην Κομοτηνή. Τρεις διανυκτερεύσεις στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις: Στο πιο αξιόλογο και πιο μεγαλοπρεπές μνημείο της Χριστιανοσύνης τον Ι.Ναό της Αγίας Σοφίας, τον οποίο οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σε Μουσείο. Στον Ιππόδρομο. Στο Μπλε Τζαμί, αφιερωμένο στον Σουλτάν Αχμέτ. Στην μεγάλη σκεπαστή αγορά (καπαλί τσαρσί). Κρουαζιέρα στα πριγκιπόνησα Πρώτη, Αντιγόνη,  Χάλκη και Πρίγκιπο (όπου και το μεσημβρινό γεύμα). Αυθημερών δεύτερη κρουαζιέρα στις ακτές (Ευρώπης και Ασίας) του Βοσπόρου, όπου πολλά τα αξιοθέατα. Το τελευταίο βράδυ διασκέδαση σε παραδοσιακό τούρκικο κέντρο με καλό φαγητό και χορούς της κοιλιάς. Την πέμπτη μέρα αναχώρηση για το ταξείδι της επιστροφής με δείπνο και διανυκτέρευση στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Το πρωί της επομένης, πριν την αναχώρηση, πρωινή βόλτα στην Ουρανούπολη και επίσκεψη στον Πύργο, που δεσπόζει με τον όγκο του στην παραλία του προσφυγικού οικισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει  τον κο Παπακωσταντινου Δημητριο και  την δεσποινιδα  Χριστιανα  Ανδριανου για την διοργανωση του ταξιδιου από το EVEREST TRAVEL , καθως και την ξεναγό και συνοδό κυρία Λίλη και τον οδηγό του Πούλμαν κύριο Γιώργο που με  την άψογη συμπεριφορά τους, την επαγγελματική κατάρτιση και την ευσυνειδησία τους εμφύσησαν αισθήματα οικειότητας και ασφάλειας στους εκδρομείς.

Σαλαμίνα 13η Μαΐου 2011

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

           Γ. ΒΙΛΛΙΩΤΗΣ                        Α. ΦΑΣΟΥΛΗ