Εγκληματική ανευθυνότητα

Χθες το βράδυ(11-05-2011, 21:30 περίπου) περνούσα με τη μηχανή μου τυχαία από τη Λεωφόρο Φανερωμένης,κοντά στη θέση όπου βρίσκεται η εταιρεία/αντιπροσωπεία πώλησης αυτοκινήτων RENAULT, όπου μπροστά στα μάτια μου είδα έναν από τους πολλούς ανεύθυνους νεοέλληνες, να ακούει στο τέρμα τη μουσική του αυτοκινήτου του, (όμως αυτό μάλλον πρόβλημα στα αυτιά του θα δημιουργήσει και δεν το σχολιάζω περισσότερο) και να ρίχνει το τσιγάρο του στο οδόστρωμα και αυτό να καταλήγει στο πλάι του δρόμου, μέσα στα ξερά χόρτα. Όπως θεώρησα σωστό, αμέσως εκείνη τη στιγμή σταμάτησα και κατέβηκα από τη μηχανή μου και προσπάθησα να σβήσω το τσιγάρο αυτό, όπως και έγινε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προσπάθειά μου αυτή συνειδητοποίησα ότι είναι πολύ εύκολο να αρπάξει φωτιά από τσιγάρο, καθώς με τον αέρα που επικρατούσε οι σπίθες πετάγονταν πολύ εύκολα και γρήγορα. Ευτυχώς τα χόρτα δεν ήταν όλα ξερά. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ακριβώς σ' αυτή τη θέση έχει τοποθετηθεί πινακίδα που μας ειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρκαγιάς (και μάλιστα από τσιγάρο) και εφιστά την προσοχή μας!
Για την ιστορία θα αναφέρω ότι εκείνη τη στιγμή δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τον αριθμό του αυτοκινήτου, διότι όλα εξελίχτηκαν πολύ γρήγορα και το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να σταματήσω την πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς και δυστυχώς δεν βρισκόταν άλλος μαζί μου.
Ήθελα να ήξερα αυτός ο ανεύθυνος που πέταξε τόσο άνετα το τσιγάρο από το αυτοκίνητό του, πότε θα καταλάβει ότι από μια τέτοια ενέργεια μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά, να κινδυνέψουν άνθρωποι,ζώα,δένδρα,κατοικίες,κλπ ,να κινητοποιηθούν πυροσβεστική υπηρεσία, δήμος, πολεμικό ναυτικό, εθελοντές,κάτοικοι,κλπ, γεγονός που κοστίζει πολλές φορές ανεπανόρθωτα στους ανθρώπους,στο περιβάλλον και στην οικονομία της χώρας μας;

ΥΓ. Δεν περιμένω να αλλάξουν πολλά στη νοοτροπία των ανεύθυνων, με αυτά που γράφω. Δυστυχώς είναι θέμα τύχης να βρεθεί κάποιος ευσυνείδητος και να σταματήσει κάθε παρόμοιο περιστατικό εν τη γενέσει του. Και ένας καθαρισμός της βλάστησης στο πλάι των δρόμων, ίσως βοηθούσε, όχι για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, αλλά για να περιοριστεί (όσο αυτό είναι δυνατό) η γρήγορη εξάπλωσή της.


από σχόλιο αναγνώστη