Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος


Την Πέμπτη 23 Ιουνίου έγινε η συνάντηση της επιτροπής αγώνα κατά των Υδατοκαλλιεργειών, με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σιφουνάκη. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο κ.Τσαβαρής, ο κ. Σοφράς και ο κ. Ράπτης από το Δήμο Σαλαμίνας, ο βουλευτής Β Πειραιά κ. Τραγάκης, ο κ. Τριανταφυλάκης εκπρόσωπος του κ Λαφαζάνη, καθώς και ο κ Ακύλας από το ΔΣ του Perivos.
        Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος κ.Τσαβαρής, ο κ.Σοφράς και ο κ.Τραγάκης ανέπτυξαν τους λόγους για τους οποίους σύσσωμη η Σαλαμίνα, δε δέχεται την χωροθέτηση ΠΟΑΥ (περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών ) στις νότιες ακτές της, δίνοντας έμφαση στις αρχαιολογικές περιοχές, την καθαρότητα της περιοχής και τη δυνατότητα για άλλης μορφής ανάπτυξης της καθώς και στο γεγονός της έντονης ως τώρα υποβάθμισής της. Ο κ. Ράπτης πρότεινε την ένταξη της περιοχής σε κατηγορία Α αλλά με τον χαρακτηρισμό «κορεσμένη». Ο κ. Ακύλας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία της περιοχής, στο πολύ πιθανό γεγονός της ύπαρξης εναλίων αρχαιοτήτων,  στην ανυπαρξία περιβαλλοντικών μελετών για την βιοκοινότητα του πυθμένα της περιοχής (κάποια είδη υδρόβιων φυτών και φυκών είναι περιοριστικά έως και αποτρεπτικά για την εγκατάσταση ΠΟΑΥ ). Επίσης επισήμανε οικολογικά στοιχεία από τις μελέτες, στις οποίες βασίστηκε η σύνταξη της ΚΥΑ τα οποία προτείνουν την μη εγκατάσταση τέτοιων μονάδων στον εσωτερικό Σαρωνικό. Τέλος παρέδωσε στον κ. Σιφουνάκη αντίγραφα των επίμαχων αποσπασμάτων των μελετών καθώς και ψηφιακές φωτογραφίες από όλη την περιοχή που απειλείται.
Ο κ Σιφουνάκης καθ όλη τη διάρκεια της συνάντησης άκουγε χωρίς να κάνει καμία ερώτηση και στο τέλος τοποθετήθηκε, λέγοντας ότι ακόμα υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει, καθώς εκκρεμούν γνωμοδοτήσεις και συντάξεις μελετών των επι μέρους περιοχών. Σε προσπάθεια από τον κ. Τραγάκη να του αποσπάσει το αν είναι θετικός  με τις  απόψεις μας, δεν πήρε θέση απλώς ανέφερε την δυσκολία των συγκυριών και το γεγονός ότι η ΚΥΑ έχει ακόμα να δουλευτεί σε πολλά σημεία .
Ο Perivos χωρίς να είναι απαισιόδοξος, δε θεωρεί ότι επιτευχθεί κάποιος σημαντικός στόχος.
Στα πλαίσια της συνέχισης των προσπαθειών του για την αποφυγή της….υδατοκαλλιεργειοποίησης  συνεργάστηκε με τον ΣΚΑΙ ο οποίος κάλυψε με ρεπορτάζ το θέμα (http://sites.google.com/site/perivos/binteo/oskaiegiatenchorothetesepoaystesalamina) προβάλλοντας τις θέσεις και τα επιχειρήματά μας στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ενώ συνεχίζει την συλλογή υπογραφών ενάντια στη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ στο νησί μας (http://sites.google.com/site/perivos/sylloge-ypographon--ochi-poau-ste-salamina).


Perivos