Δήμοι σε καθεστώς επιτήρησης-Τι δήλωσε ο Καστανίδης μετά την συνάντηση με την ΚΕΔΚΕ

Αναδημοσιεύουμε από την ΑΥΓΗ, υπενθυμίζοντας ότι ο Δήμος Σαλαμίνας ανήκει στους "κόκκινους" Δήμους με χρέη που υπερβαίνουν το 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ
Τις διαδικασίες για την υπαγωγή των υπερχρεωμένων δήμων σε καθεστώς οικονομικής εξυγίανσης αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό ανέφερε ο Χ. Καστανίδης στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ), με το οποίο είχε χθες συνάντηση.

Ανακοινώσεις Καστανίδη στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται σε συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιμήκυνση εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων για όλους τους δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο» έως τα 25 χρόνια και παράλληλη μείωση του επιτοκίου. Με τον τρόπο αυτό, αρκετοί δήμοι θα μπορέσουν να βγουν από την επικίνδυνη ζώνη. Για τους υπόλοιπους, θα υπάρξει από το υπουργείο Εσωτερικών εξέταση κατά περίπτωση του τρόπου οικονομικής εξυγίανσης.

Τις δικές της προτάσεις για το θέμα αναμένεται να οριστικοποιήσει σήμερα η ΚΕΔΚΕ, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της. Οι δήμαρχοι αναμένεται να ζητήσουν, μεταξύ άλλων, να μην χρηματοδοτηθεί από τους θεσμοθετημένους κρατικούς πόρους ο λογαριασμός εξυγίανσης που προβλέπει ο «Καλλικράτης» για την κάλυψη των αναγκών των υπερχρεωμένων δήμων, καθώς και να επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού των χρεών κάθε δήμου.
Στη χθεσινή συνάντηση, ο Χάρης Καστανίδης είπε στους δημάρχους ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών νομοσχέδιο-«σκούπα», με το οποίο θα αντιμετωπίζονται τα σοβαρά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στον «Καλλικράτη». Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη μεταφορά των μαθητών, προκειμένου οι δήμοι να προχωρήσουν στις σχετικές προκηρύξεις μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Οι αιρετοί έθεσαν με έμφαση το ζήτημα των οικονομικών των ΟΤΑ και των μεγάλων περικοπών που έχουν γίνει στους θεσμοθετημένους πόρους των δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός περιορίστηκε να πει ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος των περικοπών, όπως και με τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη για την επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ, που πλέον μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε στους δημάρχους ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογές στην Ένωση των δήμων εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ότι όταν αποσταλεί πίσω με τις παρατηρήσεις των ανωτάτων δικαστικών θα μπορούν να γίνουν κάποιες διορθώσεις που ζητούν οι αιρετοί για τη βελτίωση της εκπροσώπησης των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.