Σε δεινή οικονομική κατάσταση αρκετοί δήμοι της χώρας

Μαρία Σπυριδωνάκου απο ΣΚΑΙ.GR
Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται αρκετοί δήμοι της χώρας ενώ μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αντιλαμβάνονται ότι έρχονται ακόμη δυσκολότερες μέρες.
Η περικοπή της τακτικής επιχορήγησης στους δήμους είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση σημειώνει ο Γιάννης Μουράτογλου πρόεδρος επιτροπής οικονομικών της ΚΕΔΚΕ.
Άμεση οικονομική ανακούφιση για τους δήμους υποσχέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος. Η «ένεση ρευστότητας» είπε που θα πάρουν οι δήμοι θα γίνει χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός ενώ ως μία από τις λύσεις προωθείται ο συμψηφισμός των χρεών των δήμων προς το δημόσιο με τα χρέη του δημοσίου προς τους δήμους.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι τα δάνεια των περισσοτέρων δήμων είναι χαμηλά και αντιμετωπίσιμα Επιπλέον σημείωσε ότι οι δήμοι θα βοηθηθούν με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την αναχρηματοδότηση τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι όλοι οι δήμοι από δω και πέρα θα «περνούν από ακτινογραφία», άρα δεν υπάρχει περίπτωση να εκτροχιαστεί οικονομικά κάποιος δήμος χωρίς να γίνει αντιληπτό.
Αν το κράτος έδινε τα χρήμα τα που χρωστά στους δήμους δεν θα βρισκόμαστε σ’ αυτή τη δύσκολη θέση επιμένει και ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος. Παράλληλα χαρακτήρισε τα επιτόκια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων «τοκογλυφικά» καθώς ο τόκος αγγίζει το 12%.
Υπενθυμίζεται, ότι ο δήμος Πειραιά έχει οφειλές 140 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενώ τα χρέη προς τρίτους είναι 10 με 15 εκατομμύρια ευρώ