Η αλήθεια γύρω από την ρύθμιση των οφειλών του Δήμου Σαλαμίνας


Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Σαλαμίνας ανήκει στους κόκκινους δήμους λόγω χρεών. Ήταν λοιπόν φανερό ότι θα έπρεπε άμεσα να προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών. Ο Δήμαρχος πρότεινε λοιιπόν να ενταχθεί ο δήμος  στις ρυθμίσεις του άρθρου 49 του Ν.3943/2011 για την ρύθμιση με το ΤΠ&Δ των οφειλών του από χορηγηθέντα δάνεια. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει:
Ι) η ρύθμιση των οφειλών να γίνει από χορηγηθέντα δάνεια από το ΤΠ&Δ με
Ι.1) με επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης
Ι.2) με την χορήγηση νέου δανείου για την εξόφληση(αναχρηματοδότηση)
ΙΙ) η δανειοδότηση για την εξόφληση πάσης αιτίας υφισταμένων στο ΤΠ&Δ χρεωστικών ανοιγμάτων έως 31/3/2011.
Η διάρκεια των παραπάνω οφειλών παρατείνονται μέχρι 25 έτη από την ημερομηνία της παρούσας ρύθμισής και με λοιπούς ειδικούς όρους και ειδικά κατά περίπτωση επιτόκιο που καθορίζεται από το ΔΣ του ΤΠ&Δ.
Η πρόταση της πλειοψηφίας ήταν η πρόταση Ι.2) σύμφωνα με τη οποία θα μειωθούν τα τοκοχρεολύσια από 696.000€ έως 961.000€ ετησίως αναλογα με τα έτη που τελικά θα εγκρίνει το ΔΣ του ΤΠ&Δ. Η πρόταση του δήμου προς το ΤΠ&Δ είναι για δάνειο 25 ετών με το τρέχων επιτόκιο σταθερό 5.9%
Η μόνη αντίθετη πρόταση που κατατέθηκε ήταν της κα. Γκαβογιάννη που πρότεινε το πάγωμα των τοκοχρεολυσίων για 5 έτη. Στην συζήτηση που επακολούθησε η πρόταση του Δημάρχου πλειοψήφησε αφού την ψήφισαν 19 από τους 20 παρόντες συμβούλους. Μειοψήφησε η κ. Γκαβογιάννη που τάχθηκε υπέρ της δικής της πρότασης.   
Υπάρχουν κάποια σημεία που αξίζουν της προσοχής μας. Πρώτον, από την συνεδρίαση απουσίαζαν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στις εκλογές του 2010. Οι κκ. Σοφράς, Παπασάββας  και η κα. Νάννου. Θεωρούμε οτι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, θα έπρεπε να παρίστανται στην συνεδρίαση και να διατύπωναν τις όποιες ενστάσεις τους. Με την αποχή τους δεν βοηθούν ούτε και απαλλάσσονται ευθυνών. Δεύτερον, θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον η κα. Γκαβογιάννη να δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις της, αφού όπως φαίνεται είναι η μόνη που κάνει πραγματική αντιπολίτευση στα συμβούλια και καταθέτει προτάσεις (εθελοντές, ομπρέλες κ.α.). Τέλος, ο δήμαρχος οφείλει να μας ενημερώσει για τους λόγους που κατέληξε στην συγκεκριμένη πρόταση που δεσμεύει τον δήμο και τους πολίτες του για τα επόμενα 25 έτη