"Κάναμε τη δημοσιογραφία λατέρνα που έπαιζε τον σκοπό αυτού που πλήρωνε..."


Από  το μακρινό παρελθόν μέχρι και σήμερα η συναλλαγή μεταξύ εξουσίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει να επιδείξει πολλά επεισόδια. Κάθε καθεστώς κάθε κόμμα κάθε αθλητικό σωματείο  και γενικότερα κάθε ένας που διαθέτει χρήματα και εξουσία είτε είναι πρόσωπο είτε οργανισμός διατηρεί φερέφωνα που τα ελέγχει είτε φανερά μέσω της εξουσίας που έχει είτε διαβρώνοντας τα με μυστικά κονδύλια χρησιμοποιώντας την εξουσία του χρήματος.
Στις  κατ’ ευφημισμό δημοκρατίες που ζούμε, τα ΜΜΕ είτε μιλάμε για κολοσσούς παγκόσμιου βεληνεκούς είτε για τον τοπικό τύπο η συναλλαγή είναι παρούσα. Οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης είναι κύριοι μέτοχοι των μεγαλυτέρων μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως το Spiegel το CNN κ.α. Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται κανείς να ψάξει πολύ. Οι μεγαλοεργολάβοι είναι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων μέσων, πολλοί δημοσιογράφοι μεταπηδούν από την δημοσιογραφία στην πολιτική ξεπληρώνοντας γραμμάτια, ενώ αίφνης μας προέκυψαν και τα μυστικά κονδύλια.
Αλλά και σε τοπικό επίπεδο πολλά έντυπα ξεπηδούν πριν τις εκλογές ταγμένα στο πλευρό του τάδε ή του δείνα υποψηφίου και συντηρούνται με ευχές και ευχαριστήρια τον δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Σε μερικές περιπτώσεις το οφέλη είναι πιο άμεσα. Δεν πάει πολύ καιρός που στο γραφείο τύπου του δημάρχου είχε προσληφθεί η σύζυγος γνωστού εκδότη του νησιού.
ΜΜΕ και εξουσία συμπορεύτηκαν αρμονικά όλα αυτά το χρόνια και τα οφέλη πολλά και για τους δύο. Δυο πράγματα όμως δείχνουν να αλλάζουν την κατάσταση. Το πρώτο είναι η εμφάνιση στο προσκήνιο των μπλογκ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που δημιούργησαν νέους διαύλους ενημέρωσης. Χαρακτηριστική η περίπτωση της αραβικής άνοιξης που χιλιάδες άνθρωποι συναθροίζονταν στις πλατείες ή οι αγανακτισμένοι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεν σκοπεύω να γίνω τιμητής των μπλόγκς , αφού πολλές είναι οι περιπτώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για εκβιασμούς και για  άλλες αξιόποινες πράξεις ή ξεφυτρώνουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα  συγκεκριμένων ανθρώπων ή ομάδων, δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε ότι παράγοντας ειδήσεις απέναντι στα παραδοσιακά μέσα βοηθούν με τον τρόπο τους στην αντικειμενική ενημέρωση.
Ο δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει αυτόν το χρόνιο εναγκαλισμό ΜΜΕ και εξουσίας είναι η κρίση. Η κρίση που έχει ταρακουνήσει συθέμελα όλο το οικοδόμημα της κοινωνίας μας, με αποτέλεσμα να έχουν έρθει στην επιφάνεια όλα τα κακώς κείμενα. Ενδεικτικό και κατά κάποιο τρόπο αυτοκριτικό είναι το άρθρο του Κ. Βαξεβάνη με τίτλο «λατέρνα φτώχεια και δημοσιογραφικό φιλότιμο» που δίνει αρκετές πτυχές της διαπλοκής. Εμείς από την πλευρά μας χωρίς καμία εξάρτηση και κυρίως χωρίς κανένα όφελος συνεχίζουμε την προσπάθεια μας. Στην ποιότητα του μπλόγκ, εκτός από την δική μας προσπάθεια  σημαντικό ρόλο παίζουν και τα σχόλια των αναγνωστών κυρίως όταν είναι ουσιαστικά και διατυπωμένα με ευπρέπεια-παρόλο που τα σχόλια είναι ελεύθερα και ο κίνδυνος πάντοτε παραμονεύει.