ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 98 ΦΟΡΕΙΣ, 23 ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ελευθεροτυπία 24-11-2011

«Παράνομο και αντισυνταγματικό»

Την άμεση απόσυρση του «παράνομου» και «αντισυνταγματικού», όπως το χαρακτήρισαν, ειδικού χωροταξικού σχέδιου για τις ιχθυοκαλλιέργειες ζήτησε χθες η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών, που θίγονται από την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών.
«Η κοινή υπουργική απόφαση καταπολεμάει τον τουρισμό», είπε χθες ο υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος «Η κοινή υπουργική απόφαση καταπολεμάει τον τουρισμό», είπε χθες ο υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος Τη διακήρυξη απόσυρσης υπέγραψε ακόμη και ο νέος υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος, ο οποίος στάθηκε αμήχανος μπροστά στο ακροατήριο, όταν τα μέλη της συντονιστικής αναφέρθηκαν στον υπουργό Π. Γερουλάνο και στο γεγονός ότι η σύζυγός του εμφανίζεται ως διευθύνουσα σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών.
Με γραπτές τους δηλώσεις -κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής- η Ουρανία Κλουτσινιώτη, αρχιτέκτονας-μηχανικός, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), αλλά και το αναπληρωματικό μέλος του ΕΣΧΣΑΑ, Πάρης Φούντας, πολιτικός μηχανικός Τ.Ε., εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από το ΕΣΧΣΑΑ διότι ουδέποτε γνωμοδότησαν και ουδέποτε ψήφισαν το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες.
Κατά του ειδικού χωροταξικού σχεδίου υπέγραψαν, πέρα από τους 98 φορείς και τους 23 δήμους που θίγονται άμεσα, βουλευτές όλων των κομμάτων (Κώστας Μαρκόπουλος Ν.Δ., Θοδωρής Δρίτσας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Καρύδης ΠΑΣΟΚ, Ευαγ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) και πολιτικά στελέχη.

35.000 οικογένειες
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, από την πλευρά των ψαράδων επισημάνθηκε ότι θίγονται άμεσα 35.000 οικογένειες που στήριζουν το εισόδημά τους στην αλιεία, ενώ τονίστηκε ότι μόνο στον Αμβρακικό οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα. Τονίστηκε όμως και το γεγονός ότι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ελήφθησαν υπόψη, όπως θα έπρεπε.
«Η προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη δικαιοσύνη» είναι τα επόμενα βήματά μας, είπε ο Κυριάκος Γεωργίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν νοείται υπουργός, ο οποίος έχει άμεσα συμφέροντα, να υπογράφει κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να κατάλαβω πως άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται και ο υπουργός Τουρισμού παραμένει στη θέση του και κάνει παιχνίδι... Είμαστε υπέρ των επενδύσεων που ωφελούν τους πολίτες και γίνονται με ηθικό και όχι με ανήθικο πολιτικό τρόπο».
«Να τεθεί σε νέα βάση με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κοινή υπουργική απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης, κοινής λογικής και κοινωνικής πολιτικής. Δεν έχουν γίνει περιβαλλοντικές μελέτες και μετρήσεις», επισήμανε στην «Ε» ο προέδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας «Περιβός», Μάρκος Ακύλας, ο οποίος τόνισε ότι με τις δύο παραιτήσεις που έγιναν γνωστές ανοίγει περισσότερο ο δρόμος για τη νομική οδό. «Θα πρέπει να τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει οι κάτοικοι των περιοχών να αναλάβουν δράση και να υπερασπιστούν τους τόπους τους», κατέληξε ο ίδιος.
Νατ.Μπ.


Ριζική διαφωνία και από την Κεντρική Ενωση Δήμων


Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου ζητεί η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το ζήτημα του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Σημειώνει ότι διαφωνεί ριζικά, τόσο με την ουσία του ειδικού πλαισίου όσο και με διαδικασίες έγκρισης που ακολουθήθηκαν.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, διατύπωσε ρητά τις ενστάσεις της σχετικά με την οριοθέτηση ευρύτατων ζωνών χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών, σε περιοχές τουριστικά αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες, σε προστατευόμενες περιοχές Natura και σε μικρούς παράκτιους υγρότοπους.
Ερήμην της ΚΕΔΕ
Η ΚΕΔΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Προβλεπόταν ότι πρέπει ν' αποφεύγεται η χωροθέτηση μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, σε περιοχές αναπτυγμένες τουριστικά ή που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τουρισμού. Εντούτοις, στο ειδικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες εξακολουθούν να προβλέπονται ζώνες χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών σε άμεση επαφή με τουριστικές ή προστατευόμενες περιοχές.
2. Μολονότι η ΚΕΔΕ είναι τακτικό μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΑ), ουδέποτε συμμετείχε σε συνεδρίαση, όπου φαίνεται να έχει διατυπωθεί η σχετική γνώμη του ΕΣΧΑΑ με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου και η οποία λαμβάνεται υπ' όψιν στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, που έχει εκδοθεί.
3. Μάλιστα, η ΚΕΔΕ στις 14 Νοεμβρίου, μην έχοντας γνώση (!) για τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή 20 δήμων κι εκπροσώπων του συντονιστικού οργάνου για το ειδικό πλαίσιο των υδατοκαλλιεργειών, με σκοπό το σχεδιασμό των ενεργειών της εν όψει της αναμενόμενης συνεδρίασης του ΕΣΧΑΑ για τις υδατοκαλλιέργειες!
Οι ξενοδόχοι
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ). Στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως η άποψή του, που ήταν απόρροια ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του συμβουλίου του και διατυπώθηκε και γραπτώς προς τον πρόεδρο του ΕΣΧΑΑ, Λουδοβίκο Βασενχόβεν, ήταν «το προωθούμενο σχέδιο να περιοριστεί μόνο στη διευθέτηση και την εξυγίανση των υφισταμένων μονάδων υδατοκαλλιέργειας».
Ζήτησε να εξεταστεί συνολικά η χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών, στο πλαίσιο του προετοιμαζόμενου χωροταξικού σχεδίου για τον παράκτιο και νησιωτικό χώρο.
Υπέρ
Υπέρ του ειδικού χωροταξικού τάχθηκε με διαδικτυακή επιστολή του στην «Ε» ο επικεφαλής του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑΣΤΙ), Ηλίας Τυλιγάδας, που θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι:
* Δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η σημασία της ιχθυοκαλλιέργειας στην εθνική και τοπική οικονομία και μερίδα της επιστημονικής κοινότητας των ιχθυολόγων είναι υπέρ του ειδικού χωροταξικού.
* Υπάρχουν άλλες πολύ περισσότερο ρυπογόνες ενέργειες, που ευθύνονται για την επιβάρυνση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά και συμφέροντα, που κρύβονται πίσω από τη μη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών (οικιστικά συμφέροντα, ξενοδόχοι, αλιείς, δήμοι).
**Οτι αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για ψάρια και ιχθυάλευρα για ζωοτροφές και οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι μια οικολογική λύση ενάντια στην υπεραλίευση των θαλασσών.

Perivos