Οι εξελίξεις στη διαπλάτυνση του δρόμου προς το Ευριπίδειο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα:
Είναι απορίας άξιο πως σε μια εποχή λιτότητας, με μια κοινωνία (κρατική και τοπική) που τείνει προς τη χρεοκοπία, να επιλέγεται ένα τέτοιο τεχνικό έργο. Θεωρούμε αν μη τι άλλο υπερβολή, ένας δρόμος που ουσιαστικά χρησιμοποιείται μόνο μερικές φορές το χρόνο να αποτελεί πρώτη επιλογή. Το επιχείρημα ότι στις εκδηλώσεις του θεάτρου δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος ανατρέπεται με την τοποθέτηση ενός υπαλλήλου που θα ρυθμίζει τη ροή. Να θυμίσουμε ότι το θέατρο του Λυκαβηττού με πολλαπλάσιες παραστάσεις και όγκο οχημάτων καλύπτεται από ένα δρόμο πλάτους 2,5 μέτρων. Δηλαδή έχουμε λύσει όλα τα άλλα προβλήματα του νησιού και σπαταλάμε 120.000 για ένα τέτοιο έργο;
Από την άλλη πλευρά θα τολμούσαμε να αναφέρουμε, ότι τις τελευταίες δεκαετίες, το μεγαλύτερο έργο δενδροφύτευσης με απόλυτη επιτυχία (96%) επιτελέστηκε στο χώρο αυτό. (Παλαιότερες φυτεύσεις γενικά στο νησί, οδηγούσαν σε συντριπτική αποτυχία για διάφορους λόγους). Πάνω από 300 φυτά, κόστους σχεδόν 2.000…… ως δενδροστοιχία στις άκρες του δρόμου, με προοπτική να δώσουν μια άλλη περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση στην περιοχή. Στις φυτεύσεις και τη συντήρηση δεκάδες εθελοντές είδαν με αισιοδοξία τη ζωή να βλαστάνει, ενώ στις αρχικές φυτεύσεις αλλά και στα τακτικά ποτίσματα του καλοκαιριού είχε βοηθήσει και ο Δήμος. Και όλα αυτά θυσιάζονται. Μεταφύτευση των φυτών όπως και κατά την εκτέλεση των Ολυμπιακών έργων, αντιπροτείνει ο Δήμος. Όμως η άγνοια είναι προκλητική όταν προβάλλεται, μιας και τα συγκεκριμένα μεσογειακά είδη, καθώς και η μορφή των υποστρωμάτων φύτευσης, απαγορεύουν αυστηρά την όποια σκέψη για μεταφύτευση. Το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης ξήρανση των φυτών.
Τέλος θέλουμε να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο θα προχωρήσει το έργο, μιας και στερείται νομιμότητας. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη αναδασωτέα. Ένα τέτοιο έργο διαπλάτυνσης απαιτεί άδεια από το οικείο Δασαρχείο. Όμως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όχι μόνο δεν έχει δοθεί τέτοια άδεια αλλά δεν έχει γίνει καν αίτηση, ούτε είναι ενήμερο το Δασαρχείο…..
Ο ΠΕΡΙΒΟΣ θεωρεί το συγκεκριμένο έργο, αφ ενός μεν μη απαραίτητο, αφ εταίρου περιβαλλοντικά επιζήμιο, αλλά και χωρίς την έγκριση του αρμόδιου Δασαρχείου.
Ζητάμε λοιπόν την αναστολή του διαγωνισμού του έργου από τη μεριά του Δήμου.
Επίσης θεωρούμε κοινωνικά και περιβαλλοντικά επιβεβλημένο να καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές (Δασαρχείο Πειραιά 210-412726 Δασονομείο Σαλαμίνας 210-4671249) από οποιονδήποτε ευαισθητοποιημένο πολίτη ή φορέα όποια προσπάθεια πιθανής παράνομης εκσκαφής ή χωματουργικών έργων στην αναδασωτέα έκταση.
Perivos