Πού πήγαν τα λεφτά;;;

€6εκ, €13εκ, €23εκ ή μήπως €43εκ?
Τελικά τι μας ενδιαφέρει περισσότερο?
το πόσο είναι το χρέος ή το πού πήγαν τα λεφτά??

Έχω μια δημόσια πρόταση να κάνω για να διευκολύνω όλους όσους ασχολούνται με το ύψος του χρέους του νυν ενιαίου Δήμου Σαλαμίνας και πάλαι ποτέ δύο δήμων. Και εάν κάποιος από τους Δημοτικούς Συμβούλους κρίνει σκόπιμο, ας την προτείνει για θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο:
Αντί να μαλώνουν μεταξύ τους οι πρώην δήμαρχοι για το ποιός δημιούργησε το χρέος και αντί (όπως είναι η προσφιλής τους συνήθεια) να κατηγορεί ο καθένας απ’ αυτούς τον προηγούμενο και αυτός τον πρό-προηγούμενο κ.ο.κ,
προτείνω: όλοι όσοι διετέλεσαν δήμαρχοι, τόσο στον πρώην δήμο Σαλαμίνας όσο και στον πρώην δήμο Αμπελακίων τις τελευταίες 3 τετραετίες ας πούμε (δηλ. τα 12 τελευταία χρόνια), να διορίσουν ο καθένας τους από έναν εκπρόσωπο (για σκοπούς διαφάνειας αυτό) και αυτοί οι άνθρωποι να ψάξουν βαθειά στα οικονομικά των δήμων και να μας πουν ξεκάθαρα και σταράτα το που πήγαν τα λεφτά, που τώρα όλοι εμείς οι δημότες χρωστάμε.
Να μας πουν δηλαδή: σε πόσους και ποιούς υπαλλήλους (και όχι μόνον) πλήρωναν μισθούς-υπερωρίες-εκτός έδρας κλπ, ποιά και τι είδους έξοδα επλήρωναν, ποιά έργα έγιναν και τι κόστισε στο Δήμο το καθένα από αυτά, να μας πουν τελικά όλα όσα έγιναν αυτά τα 12 τελευταία χρόνια ώστε το χρέος του Δήμου να φθάσει εκεί που έφθασε.
Όποιο και αν είναι τελικά το ύψος του χρέους αυτού.
Δηλ. μιά απλή κατάσταση σαν κι αυτή:
Έτος
Δήμαρχος
Έσοδα
Έξοδα λειτουργίας
Κόστος έργων που έγιναν
Χρέος που δημιουργήθηκε
2010





2009





2008





κλπ





Απλά πράγματα, που είμαι σίγουρος ότι όλοι οι «παρικούντες την Ιερουσαλήμ» τα γνωρίζουν απέξω και ανακατωτά μάλιστα.... Έτσι θα φανεί ξεκάθαρα το πώς δημιουργήθηκε το χρέος, στη θητεία ποιανού δήμαρχου δημιουργήθηκε και πόσο ακριβώς χρεώθηκε ο κάθε δήμαρχος. Έτσι, θα πάψουν να μας ζαλίζουν για το ποιός φταίει και ποιός δεν φταίει.

Όλοι αυτοί οι πρώην δήμαρχοι θα πρέπει επίσης να μας απαντήσουν στο πολιτικό ερώτημα: από ποιόν πήραν την έγκριση και φόρτωσαν το δήμο (δηλαδή όλους εμάς) με δάνεια και με χρέη? Μήπως μας ερώτησαν και τους είπαμε ναι?
Μας είπαν ποτέ όλοι αυτοί οι κύριοι προεκλογικά «ψηφίστε μας και εμείς θα χρεώσουμε το δήμο»? Μας είπε κανένας από αυτούς προεκλογικά «ψηφίστε με και εγώ θα ξοδέψω περισσότερα απ’ ότι θα εισπράξει ο δήμος»??
Διότι αυτά είναι τα καίρια πολιτικά ερωτήματα που πρέπει κάποτε να απαντηθούν. Αυτή είναι η ουσία και όχι να παίζεται συνεχώς ένα θέατρο του παραλόγου με τις αλληλοκατηγορίες του κάθε δημάρχου προς τον εκάστοτε προηγούμενο.

Διότι αγαπητοί συν-δημότες μην αυταπατάσθε: όλοι αυτοί οι κύριοι θα αλληλοκατηγορούνται συνεχώς και διαχρονικά, οι «οπαδοί» τους θα αναπαράγουν τα όσα λένε ως καλά κασετόφωνα, στα blogs θα γράφονται (παντελώς ανώδυνα για τους κυρίους αυτούς) τα απωθημένα του κάθε ανώνυμου πικραμένου, όλοι όσοι δεν ασχολούνται με τα κοινά θα τους μουτζώνουν όλους και με τα δύο τους τα χέρια, αλλά στο τέλος ένα είναι το μόνο σίγουρο:
Εγώ, εσείς, όλοι μας, θα βάλουμε τελικά το χέρι στη τσέπη πολύ βαθιά και θα πληρώσουμε (ο καθένας από το υστέρημά του), το χρέος αυτό, όποιο και αν είναι.
Το χρέος που όλοι αυτοί οι κύριοι μας έχουν φορτώσει στη πλάτη μας, χωρίς καν να μας ρωτήσουν και τώρα έχουν το θράσος να μαλώνουν για το ποιός μας έχωσε μέσα πιό πολύ....
Από σωτήρες χορτάσαμε. Από πολιτικούς πάσχουμε....

Και κάποιοι θα λένε... στην υγειά των κορόιδων!!!.... και θα συνεχίσουν να κάνουν όσα έκαναν μέχρι σήμερα....

Θα τολμήσει άραγε κανένας να συμπληρώσει αυτή τη λίστα??? Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κύριοι...

Γιάννης Πλατανιστιώτης
Ένας πάντα Ενεργός Δημότης