ΤΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Ο κ. ΤΖΑΝΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΟΛΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ 2.500 ΧΡΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ 23 ΔΗΜΩΝ (ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ)?
Ο κ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΧΑΡΙΣΕ 3.5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ 500.000.000 ΕΥΡΩ .
Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ "ΚΟΜΠΑΡΣΟΥ" ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ,ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΛΠ.

ΤΟ 2000 Ο κ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ...........

Ο κ.ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ τ.κ. ΜΙΧΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΑΜΜΟΒΟΛΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ .........................

Ο κ.ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΘΑ ΞΟΔΕΨΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200.000.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2 ΠΡΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΡΝΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.

ΑΦΟΥ O  ΟΛΠ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΓΙΑΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟΣΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ????? ΓΙΑΤΙ Η ΠΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ?

Saronic Press
 

Διαδημοτική πρωτοβουλία για τη μάχη της ΣαλαμιναςΚυριακή, 22 Ιανουάριος 2012 17:00
http://www.otanews.gr/index.php/keratsini/3419-diadimotiki-protovoylia-gia-ti-ma xi-tis-salaminas.html

Η νίκη των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας απέβη καθοριστική για την επιβίωση και εξέλιξη του Δυτικού πολιτισμού. Οι επετειακές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε εννέα χρόνια θα πρέπει να αποτελέσουν παγκόσμιο γεγονός και να εορταστούν με τη λαμπρότητα και τη σημειολογία που τους αξίζει. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι ένα από τα Ελληνικά κεριά που άναψαν τη φλόγα του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της εξέλιξης σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Λουκάς Τζανής συναισθανόμενος το μέγεθος του ιστορικού γεγονότος, προέβη σε μία πρωτότυπη και ριζοσπαστική ιδέα, η οποία ενδεχομένως να αποτελεί πρωτοτυπία σε ευρωπαϊκό επίπεδο: πρότεινε σε όλους του δήμους που εμπλέκονται γεωγραφικά με το γεγονός, να διεκδικήσουν ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ την ανάδειξή τους σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2020.
Mέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία του Δημάρχου και με ευθύνη της Αντιδημάρχου Δημοσίων σχέσεων κ. Μαρίας Μαϊλη και της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Αργυρώς Αναγνωστάκη, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου μία πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των 10 Δήμων που εμπλέκονται γεωγραφικά με το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Η συνάντηση έγινε όπως μεταξύ άλλων τόνισε η κ. Μαρία Μαϊλη: «για να γνωριστούμε μεταξύ μας, να αναδείξουμε το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, συνδιοργανώνοντας εορταστικές εκδηλώσεις και να προετοιμάσουμε φάκελο για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2020.»
Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν θετικά στην ιδέα της πρότασης για την διαδημοτική επιτροπή και συμφώνησαν ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ένας δήμος μόνος δεν μπορεί να πετύχει πολλά μόνος του. Έτσι έκαναν προτάσεις και τόνισαν την αναγκαιότητα σύστασης ενός φακέλου που θα υποβληθεί στην ΕΕ, ικανός να επιτρέψει την διεκδίκηση και τελικά την απόδοση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Τζανής ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το μεγαλύτερο ναυτικό γεγονός στην ιστορία των Ελλήνων πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί στο μέγεθος που του αξίζει. Τοπικά να αναδειχθεί από ξεχωριστές εκδηλώσεις των Δήμων αλλά και υπερτοπικά με μια διαδημοτική συνεργασία με την ευκαιρία των 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πρέπει να υπάρχει ένα όραμα για αυτήν την επέτειο, επειδή δίνει την ευκαιρία μέσα από μια Διαδημοτική Δράση να καταστήσουμε το χώρο που έγινε η ναυμαχία μοχλό ανάπτυξης, να τον συνδέσουμε με τα ιστορικά μνημεία κάθε δήμου, να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του πολιτιστικού τουρισμού και πολλά άλλα.
Εμείς σαν Κερατσίνι –Δραπετσώνα κάναμε τα πρώτα βήματα που τα θεωρούμε σημαντικά. Προβάλαμε τηλεοπτικά το τάφο του Θεμιστοκλή στην περιοχή του πρώην εργοστασίου των ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ, πήραμε τη σημερινή πρωτοβουλία για τη δημιουργία οργανωτικής επιτροπής δικτύου δέκα Δήμων που εμπλέκονται γεωγραφικά με το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, διοργανώσαμε μια σημαντική ημερίδα για την Ναυμαχία στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες του Αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Διάλογοι για τη Σαλαμίνα». Σ΄ αυτήν την ημερίδα οι δημότες μας υπέδειξαν αξιόλογες προτάσεις όπως για παράδειγμα τη διεξαγωγή λαμπαδηδρομίας κάθε χρόνο που θα ξεκινάει από το Παλαιό Φάληρο, θα συνεχίζει έως το Πέραμα και από εκεί με την τριήρη θα κατευθύνεται στη Σαλαμίνα, όπου και θα ολοκληρώνεται με το άναμμα της Φλόγας στο βωμό των Σαλαμινομάχων.»

Και συνέχισε λέγοντας: «αναφορικά με τη κατάθεση της πρότασης μας για διαδημοτική συνεργασία και ανάδειξη της περιοχής σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θεωρούμε ότι με σοβαρότητα και οργανωμένο σχέδιο και ασφαλώς σκληρή δουλειά θα το πετύχουμε, μιας και η ΕΕ διακατέχεται από το πνεύμα συνεργασίας ώστε να μπορεί να εκτιμήσει τη λογική της πρότασης από ένα Δίκτυο Πόλεων. Είμαστε σήμερα εδώ για να καταγράψουμε απόψεις, μέχρι την επόμενη φορά που θα συγκεντρωθούμε ξανά όλοι μαζί. Να ξέρετε ότι εμείς σαν Δήμος δεν διεκδικούμε την πρωτοκαθεδρία αλλά παλεύουμε για τη συνεργασία.»
Τη συγκέντρωση εκπροσώπησαν οι Δήμοι ως εξής:
Από το Δήμο Αθηναίων η κ Καλλιόπη Ανδριοπούλου, από το Δήμο Ασπροπύργου η κ. Κατερίνα Καρλαύτη και ο κ. Στέλιος Αλμπάντης, από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου η κ. Σοφία Φράγκου, από το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου ο κ. Στάθης Καραβασέλας ενώ μηνύματα έστειλαν και άλλοι Δήμοι.