Σταμάτησαν προσωρινά οι εξορύξεις στο λατομείο αδρανών υλικών «ΑΓΓΕΛΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Α.Ε.» στη θέση «Γούβα – Μπατσί»;;;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
        ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕΣΩ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ                            ΑΘΗΝΑ, 24/11/2011
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ                                        Αρ. Πρωτ. ΕΜΝΕ/Φ11.3.5Ψ/1/4756
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ
ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ          
                              ΠΡΟΣ:      
ΑΓΓΕΛΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Α.Ε.                                                                                            θέση «Γούβα Μπατσί»
                                                                                             18900 ΣΑΛΑΜΙΝΑ
                                                           
                          Διά του Α.Τ. Σαλαμίνας                                                                         (Το οποίο παρακαλείται για την επείγουσα επίδοση
                                                                          με απόδειξη και επιστροφή του αποδεικτικού
                                                                          παραλαβής στην Υπηρεσία μας)
ΚΟΙΝ: 1. ΥΠ. ΠΕΡΙΒ., ΕΝΕΡ. & ΚΛ. ΑΛΛΑΓΗΣ
           ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΕΝ. & ΚΛ. ΑΛΛΑΓΗΣ
           Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου
           Δ/νση Λατ. Μαρμάρων & Αδρ. Υλικών
2. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γενική Δ/νση Χωροταξικής
& Περιβαλλοντικής Πολιτικής
Δ/νση Τεχνικού Ελέγχου
3. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑΔ/νση Περιβάλλοντος
Γρ. Λαμπράκη 12, 18532 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
4. ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
5. Α.Τ. ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΘΕΜΑ: Προσωρινή απαγόρευση εξορυκτικών εργασιών στο λατομείο αδρανών υλικών της εταιρείας «ΑΓΓΕΛΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Α.Ε.» στη θέση Γούβα – Μπατσί της νήσου Σαλαμίνας.
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν.1428/1984 (ΦΕΚ 43/Α/11-4/1984) και του άρθρου 13 του Ν.2115/1993 (ΦΕΚ 15/Α/15-2/1993)
2. Τις διατάξεις του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΦΕΚ 1222/Β/4-6-2011)
3. Τα υπ΄ αριθμ΄ 10520/6-4-90 και 9560/25-1-89 συμβόλαια μίσθωσης δημόσιας έκτασης των χώρων Α΄ και Β΄ (95,8 και 81,4 στρεμμάτων αντίστοιχα), εντός καθορισμένου λατομικού χώρου, είχε παραγγελθεί μεταξύ άλλων η λήψη των εξής μέτρων ασφάλειας, προσπέλασης, εκμεταλλεύσεως και προστασίας του περιβάλλοντος για το λατομείο αδρανών υλικών που βρίσκεται στη θέση «Γούβα – Μπατσί», νήσου Σαλαμίνας:
> ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ η πλατεία, τα μέτωπα εξόρυξης και οι βαθμίδες του λατομικού σας χώρου τοποθετώντας μεταλλικό πλέγμα σε απόσταση 30 μέτρων από το μέτωπο εξόρυξης  και τους δρόμους προσπελάσεως προς τις βαθμίδες, λόγω του μεγάλου ύψους του μετώπου  και της ανά σημεία αρνητικής κλίσης αυτού προς αποφυγή ατυχήματος. Επίσης να τοποθετηθούν πινακίδες απαγόρευσης της πρόσβασης για την ασφάλεια των εργαζομένων.
7. Την από 18-11-2011 έκθεση αυτοψίας των μηχανικών της Υπηρεσίας μας Μιχαλακόπουλου Διονυσίου και Σκουφάδη Χριστόφορου, κατά την οποία διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
>  Την ημέρα της αυτοψίας εκτελούνταν εργασίες σε σημείο προς το ΝΔ τμήμα του χώρου Α΄. Πιο συγκεκριμένα, γινόταν απόληψη υλικού από το πόδι προς διαμόρφωση βαθμίδας και μεταφορά του στο σπαστηροτριβείο που ήταν σε λειτουργία. Παράλληλα, στο φρύδι αυτής της βαθμίδας γινόντουσαν εργασίες διάτρησης. Το σημείο από το οποίο γινόταν αποκομιδή του υλικού καθώς και οι εργασίες διάτρησης γινόντουσαν σε υψομετρικά σημεία χαμηλότερα από αυτό που προβλέπει η εγκεκριμένη τεχνική μελέτη (+104), με δεδομένο ότι βάσει του τοπογραφικού σχεδιαγράμματος που συνοδεύει την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη, η χοάνη του σπαστηροτριβείου εδράζεται περίπου στο υψομετρικό επίπεδο +100 και η διάτρηση αλλά και η απόληψη υλικού γινόταν από σημεία χαμηλότερα σε σχέση με αυτό και κατά προσέγγιση γύρω στα 25 μέτρα χαμηλότερα.
Ø  Στις ήδη διαμορφωμένες βαθμίδες (πλευρές ΒΓ, ΓΔ του τοπογραφικού σχεδιαγράμματος της τεχνικής μελέτης) κυρίως τα πλάτη αλλά και το ύψος αυτών δεν αντιστοιχούν στα προβλεπόμενα από την τεχνική μελέτη. Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, το πλάτος κάθε βαθμίδας στο στάδιο της εξόρυξης προβλέπεται 12μ. το ελάχιστο, ενώ στην αμέσως χαμηλότερη βαθμίδα να μην οδηγεί σε πλάτος μικρότερο των 8μ. Το πλάτος των βαθμίδων στο μεγαλύτερο μέρους του  μήκους τους υπολογίζεται περίπου στα 5μ.
Ø  Από τα ανωτέρω προκύπτει η αναγκαιότητα τροποποίησης της εγκεκριμένης τεχνικής μελέτης δεδομένου α) της ήδη απαγόρευσης εργασιών σε απόσταση μικρότερη των τριάντα μέτρων της πλευράς ΒΓ β) της υφιστάμενης κατάστασης των υπολοίπων διαμορφωμένων βαθμίδων σε ότι αφορά το πλάτος και το ύψος τους και τέλος γ) του υψομετρικού ορίου (+104) που θέτει η μελέτη ως χαμηλότερο σημείο εκμετάλλευσης, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει ορθολογική εκμετάλλευση του λατομικού χώρου και να εφαρμοστεί πλέον η ήδη εγκεκριμένη τεχνική μελέτη.
Ø  Από την εικόνα του χώρου της πλευράς ΒΓ του τοπογραφικού σχεδιαγράμματος που συνοδεύει την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη (χορταριασμένα μέτωπα, φύτευση δέντρων για αποκατάσταση), στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση εργασιών λόγω του μεγάλου ύψους του ανώτερου μετώπου, φαίνεται ότι δεν έχουν εκτελεστεί εργασίες. Παρόλα αυτά, δεν έχει τοποθετηθεί μεταλλικό πλέγμα όπως είχε ζητηθεί στις προηγούμενες εντολές της Υπηρεσίας μας. Υπήρχε πινακίδα απαγόρευσης της πρόσβασης στο δρόμο προσπέλασης. Οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε η απαγόρευση ισχύουν ακόμη.
Ø  Το γεγονός ότι σύμφωνα με τα πιο πάνω, η υπάρχουσα εγκεκριμένη Τεχνική μελέτη για το υπόψη λατομείο(που αναφέρεται στην πιο πάνω παράγραφο 3) δεν ανταποκρίνεται πλέον στις υπάρχουσες πραγματικές συνθήκες του λατομείου από πλευράς εκμετάλλευσης βαθμίδων, τρόπου προσπέλασης βαθμίδων, εσωτερικής μεταφοράς και ελεύθερων χώρων για την ορθολογική συνέχιση της εκμετάλλευσης και την ασφάλεια των εργαζομένων
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ προσωρινά τη διενέργεια εξορυκτικών εργασιών στο λατομείο αδρανών υλικών «ΑΓΓΕΛΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Α.Ε.» στη θέση «Γούβα – Μπατσί» της νήσου Σαλαμίνας, για τους λόγους που αναφέρουμε στο σκεπτικό της παρούσας.
Η εκμετάλλευση του λατομείου θα επιτραπεί μόνο εφόσον:
α) Υποβληθεί στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. και εγκριθεί νέα Τεχνική Μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί όσον αφορά το ανάγλυφο του λατομικού χώρου, και από την οποία θα αποδεικνύεται ότι σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής είναι δυνατή η ορθολογική συνέχιση της εκμετάλλευσης στο εν λόγω λατομείο και η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και χρονοδιαγράμματα για την ορθολογική εκμετάλλευση.
β) Υποβληθεί και εγκριθεί νέα Περιβαλλοντική Μελέτη και περιβαλλοντικοί όροι, που θα λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί όσον αφορά το ανάγλυφο του λατομικού χώρου και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και χρονοδιαγράμματα για την ορθολογική εκμετάλλευση καθώς και την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται προσφυγή, που πρέπει να υποβληθεί σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την επίδοσή της, ενώπιον του υπουργού Π.Ε.Κ.Α.
Σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής προσφυγής δεν αναστέλλονται οι προκύπτουσες έννομες συνέπειες από την παρούσα απόφασή μας μέχρι την οριστική εκδίκαση της προσφυγής. Τυχόν συνέχιση των εργασιών εξόρυξης μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 8 του Ν.2702/99 (χρηματική ποινή από δέκα έξι χιλιάδες (16.000) έως εκατόν εξήντα χιλιάδες (160.000) ευρώ, που επιβάλλεται με Απόφαση του Επιθεωρητή Μεταλλείων).
Ο Επιθεωρητής Μ.Ν.Ε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΙΩΣΗΦΑΚΗΣ