Θέσπιση Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Σαλαμίνας


                   Στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου καταθέτω σήμερα μια πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου εγχειρήματος  που θα μπορούσε να εξελιχθεί  σε σημαντικό θεσμό: Να καλέσουμε τους εφήβους του Νησιού μας να καταλάβουν τις θέσεις των Δημοτικών Συμβούλων, θεσπίζοντας το  << Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων Σαλαμίνας>>!
      Οι μαθητές όλων των Λυκείων καθώς και οι της Γ΄ τάξης όλων των Γυμνασίων του Δήμου μας, θα έχουν τη δυνατότητα με αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες που θα διενεργηθούν από την σχολική κοινότητα  να επιλεγούν και να συγκροτήσουν το  «Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων Σαλαμίνας», το οποίο θα συνεδριάζει  υπό την προεδρία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, στα πρότυπα ουσιαστικά του θεσμού της Βουλής των Εφήβων.
    Στις συνεδριάσεις του «Δημοτικού  Συμβουλίου Εφήβων Σαλαμίνας» οι έφηβοι του Δήμου μας θα καταθέτουν τις ιδέες, τις προτάσεις και τις ανησυχίες τους για το μέλλον της γενιάς τους και του τόπου  μας.

     Με αυτήν την προσπάθεια το κέρδος θα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι νέοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράσουν τις ανάγκες τους και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακούσουμε. Στόχος μας είναι αυτό το εγχείρημα να συμβάλλει στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών που θα αγωνιούν και θα προτείνουν λύσεις για τον τόπο που κατοικούν. Θα αντιλαμβάνονται αλλά και θα συζητούν με στους συνομήλικούς τους την ανάγκη να προστατεύουν έμπρακτα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης, να διαβουλεύονται για τα σοβαρά προβλήματα της γενιάς τους όπως η εκπαίδευση, η επαγγελματική αποκατάσταση, η ανεργία, οι εξαρτησιογόνες ουσίες ,η ψυχαγωγία, η άθληση κ.λπ.
     Στο πλαίσιο αυτό η πρότασή μου δίνει μια ακόμη δυνατότητα και προοπτική στους εφήβους. Να ευαισθητοποιηθούν, να συμμετέχουν, να προτείνουν και να διεκδικούν. Να αναπτύξουν παράλληλα με τον καταγγελτικό τους λόγο ( που είναι και απαραίτητος και χρήσιμος) και δημιουργικό έργο. Παράλληλα τους δίνεται  η δυνατότητα να έρθουν για πρώτη ουσιαστικά φορά σε <<θεσμική>> επαφή με το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ν’ αντιληφθούν τη σπουδαιότητά του. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα ερέθισμα ώστε να δραστηριοποιηθούν αργότερα και ως  υπεύθυνοι ευσυνείδητοι  πολίτες  να  υπηρετήσουν την κοινή προσπάθεια για την λύση των προβλημάτων του τόπου μας. Η επικοινωνία και η συνεχής αλληλεπίδραση με την Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, σίγουρα θα προάγει την υπευθυνότητά τους αφού θα αποκτήσουν νέα δικαιώματα και υποχρεώσεις εκπροσωπώντας τόσο τα σχολειά τους όσο και τη γενιά τους.
   Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε πρέπει να δημιουργούμε νέους θεσμούς αλλά και να στηρίζουμε και  ενισχύουμε θεσμούς που ενδυναμώνουν την κοινωνία των πολιτών ιδιαίτερα των Νέων. Οι έφηβοι μέσα σε μια σχέση αλληλεπίδρασης με τον Δήμο  θα εντοπίζουν αυτοί  τα προβλήματα που τους αφορούν και που μας αφορούν. Θα  προτείνουν λύσεις αλλά και θα καταθέτουν  τις δικές τους προτάσεις στα προβλήματα που ήδη έχει εντοπίσει ο Δήμος.
  Ο Δήμος από την πλευρά του πρέπει να ακούει και να υλοποιεί στο μέτρο των δυνατοτήτων τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων. Οφείλει να δίνει κίνητρα στους εφήβους τόσο για την μαζική τους συμμετοχή που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του θεσμού και για την υποστήριξη του έργου τους π.χ. τράπεζα θεμάτων για να επιλέγουν μέσα από αυτά οι ίδιοι ποια θα συζητούν, δυνατότητα να οργανώνουν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τα όργανα του Δήμου εκδηλώσεις και δράσεις  που αυτοί οι ίδιοι θα επιλέγουν και άλλα. Τέτοια κίνητρα επίσης μπορεί  να είναι η συμμετοχή σε αποστολές του Δήμου για αδελφοποιήσεις, εορτασμούς κ.λπ. Ο Δήμος οφείλει να επιβραβεύει τους έφηβους τόσο για την συμμετοχή τους  όσο και για την προσπάθειά τους  αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους και την αγωνία τους  για ποιότητα στις σπουδές τους και στη ζωή τους. 
                                 
                                ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ
     Το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχθεί την πρότασή μου  και να αποφασίσει την ίδρυση του << Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Σαλαμίνας >> με την ελπίδα ότι θα τύχει της επιδοκιμασίας των συμπολιτών και ιδιαίτερα των εφήβων του Νησιού μας. Στη συνέχεια αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα αυτής και εφ΄όσον κριθούν  επιτυχή, μπορεί να προταθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών για να υιοθετηθεί από το Κράτος και να εφαρμοστεί Πανελλαδικά.


                                                                  Νίκος   Κόγιας    - Πρόεδρος   Δημ. Συμβουλίου