Οριστική λύση στο πρόβλημα των δανείων των δήμων που ήταν «μπλοκαρισμένα»* εδώ και πολλούς μήνες δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, με δύο αποφάσεις του και μάλιστα ομόφωνες, το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόκειται για τις αποφάσεις-πιλότους και για τα δάνεια των άλλων δήμων:
- Της Μείζονος Ολομέλειας (7-0), που ενέκρινε δάνειο που είχε συνάψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών με το Δήμο Δάφνης-Υμηττού.- Τμήματος (Κλιμακίου) του Ανωτάτου Δικαστηρίου (3-0), το οποίο που ενέκρινε δάνειο που είχε συνάψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών με το Δήμο Κορυδαλλού.
Μ' αυτόν τον τρόπο, τηρείται η «συμφωνία της Κομοτηνής»** («υπογράφηκε» στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ*** στην Κομοτηνή), που είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, μεταξύ του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννη Καραβοκύρη και του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Άγγελου Αντωνόπουλου και προέβλεπε την απάλειψη καταχρηστικού όρου από τις δανειακές συμβάσεις με τους δήμους.
Από την πλευρά του, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «κατάργησε» το συγκεκριμένο όρο και με τη σειρά του το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτές τις δύο δανειακές συμβάσεις.
Αντωνόπουλος: Πάμε σε απεμπλοκή
«Άνοιξε ο δρόμος... Αυτή η απόφαση δίνει μια "ανάσα" στους δήμους που έχουν δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ταλαιπωρούνται», υποστηρίζει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ο οποίος αισθάνεται δικαιωμένος και ανακουφισμένος. Αυτό, άλλωστε, είχε προβλέψει και από την Κομοτηνή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος είχε σημειώσει στην ιστοσελίδα πως αν τηρηθεί η «συμφωνία κυρίων» τότε «θα οδηγήσει σύντομα σε οριστική λύση του προβλήματος».
«Έχουμε μία-δύο θετικές αποφάσεις (σ.σ.: η δεύτερη αφορά στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού), οπότε θεωρώ πως όλα πάνε καλά. Νομίζω πως πάμε σε απεμπλοκή», επισήμανε από την πλευρά του στην ιστοσελίδα ο πρόεδρος του Παρακαταθηκών Α. Αντωνόπουλος.
«Ανάσα» δυόμισι ετών για τους δήμους
Τι προέβλεπε η «συμφωνία κυρίων» που τηρήθηκε μέχρι κεραίας από τον Γ. Καραβοκύρη, και επετεύχθη και με τη μεσολάβηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη;
Πως ο καταχρηστικός -σύμφωνα με αποφάσεις και των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας- όρος στα ψιλά των δανειακών συμβάσεων των τραπεζών (και του Παρακαταθηκών), ότι η καθυστέρηση ακόμη και σε μία ετήσια δόση καθιστά ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το συνολικό ποσό του δανείου (!!!!), μεταβάλλεται ειδικά για το ΤΠκΔ ως εξής: Οι δόσεις γίνονται δύο, ενώ δίνεται και παράταση έξι μηνών. Με το δεδομένο πως οι δόσεις στο Παρακαταθηκών είναι μία ανά έτος, αυτό σημαίνει πως δίνεται μια «ανάσα» δυόμισι ετών στο δήμο να μπορέσει να πληρώσει τη δόση του.
Πολυνομοσχέδιο-σκούπα υπουργείου Οικονομικών
Να σημειωθεί πως «ανάσα» στους δήμους αναμένεται να δώσει και το άρθρο 2 («Επείγουσες ρυθμίσεις για την εξυγίανση των δήμων και των περιφερειών και άλλων διατάξεων του υπουργείου Εσωτερικών)**** του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, όπου στην παράγραφο 4 αναφέρεται: «Δανειακές συμβάσεις που έχουν συναφθεί οποτεδήποτε μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και φορέων ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και των νομικών τους προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου θεωρούνται νομίμως συναφθείσες».