Με αμείωτη καταστροφική διάθεση συνεχίζεται αυτό που ονομάζεται επισήμως “κλάδεμα” των ευκαλύπτων στην λεωφόρο Δημοκρατίας στο Καματερό. Η συστοιχία των υπεραιωνόβιων αυτών δέντρων που κάθε χρόνο τέτοια εποχή γέμιζαν με το άρωμά τους την ατμόσφαιρα στην περιοχή, κατάντησε ένα νεκροταφείο κουτσουρεμένων δέντρων που σε λίγο θα μοιάζει με το Σιγρί (το απολιθωμένο δάσος στη Μυτιλήνη).
Στην ενότητα “Περιβάλλον” είχαμε ασχοληθεί με το θέμα αυτό, πιστεύοντας ότι απλώς δεν γίνεται με σωστό τρόπο το κλάδεμα των δέντρων και καταστρέφονται από άγνοια, διότι μάλλον η σχετική απόφαση δεν ελήφθη από κάποιον με τη σχετική γνώση. Πλάνη οικτρά. Οι ευκάλυπτοι στο Καματερό κόβονται κατόπιν εισήγησης γεωπόνου του δήμου που απεφάνθη ότι είναι επικίνδυνοι γιατί είχαν μεγάλα κλαδιά. Το θέμα, εκφερόμενο ως “κλάδεμα”, ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και στην οικονομική επιτροπή και δόθηκε σε εργολάβο. Αυτό όμως που παρουσιάζεται σαν “κλάδεμα” είναι στην πραγματικότητα μια ανυπολόγιστων επιπτώσεων καταστροφή, που έχει εξαιρετικά περίεργες παραμέτρους.
Αφού παριστάμενος έμαθε δια στόματος της γεωπόνου ότι η απόφαση και η ευθύνη είναι δική της διότι έτσι έκρινε αλλά και ότι δεν απαιτείται άδεια από το δασαρχείο ή την πολεοδομία διότι η εργασία που πραγματοποιείται είναι “κλάδεμα” και όχι κοπή (πράγμα που όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες δεν ισχύει διότι τα δέντρα απογυμνώνονται κατά το 90% και παραπάνω), μάθαμε επίσης ότι η εργολαβία δόθηκε από τον δήμο της Σαλαμίνας και το ασιθητικό αποτέλεσμα σε λίγο καιρό θα είναι εξαιρετικό (πάντα κατά την κρίση του δήμου). Μάθαμε επίσης ότι κλαδιά και φύλλα μαζεύονται από τον δήμο της Σαλαμίνας. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:
α. Πρώτα τα προφανή: Η σχετική εργολαβία προέβλεπε το κλάδεμα των ευκαλύπτων. Δόθηκε με διαγωνισμό ή με απ’ ευθείας ανάθεση; Τί χρηματικού ύψους είναι; Ποίου ευθύνη είναι; Ποιός είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός του δήμου, η επίβλεψη του έργου αυτού;
β. Γιατί οι ευκάλυπτοι αυτοί ήταν επικίνδυνοι; Δεν είναι αρκετό το “έτσι κρίνω εγώ”, χρειάζεται μια αιτιολογία η οποία μάλιστα να εξηγεί και τον τρόπο με τον οποίο έχουν “κλαδευτεί” έτσι.
γ. Γιατί ίδιες εργασίες έχουν γίνει και στην περιοχή του δημοτικού νεκροταφείου της Σαλαμίνας που οι ευκάλυπτοι έχουν απογυμνωθεί; Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο είδος των δέντρων;
δ. Μιλώντας με στέλεχος οικολογικής οργάνωσης για το θέμα, μας ρώτησε για τα κομμένα φύλλα και το άνθος του ευκαλύπτου, λέγοντας ξεκάθαρα ότι αυτά αποτελούν ιδιαίτερης αξίας πρώτη ύλη για τα εκχυλίσματα ευκαλύπτου. Το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρεί ότι η επιλογή της συγκεκριμένης εποχής για το “κλάδεμα” δεν είναι τυχαία. Με τέτοιες υποψίες στο μυαλό μας, έχουμε και το τελευταίο ερώτημα: που πάνε αυτά τα φύλλα και τα άνθη; γιατί επελέγη η συγκεκριμένη εποχή για αυτή την εργασία;
Δύο άλλα επιπρόσθετα πράγματα διαπιστώσαμε στην επιτόπια έρευνά μας.
Πρώτον ότι πίσω από τους ευκαλύπτους υπήρχαν μπάζα, τα οποία κατά δήλωση κατοίκου της περιοχής αποτίθενται από εκεί από τον Δήμο Σαλαμίνας – πράγμα για το οποίο δεν έχουμε γνώση, η ύπαρξή τους ωστόσο εκεί είναι ένα τεράστιο στοιχείο υποβάθμισης.
Δεύτερον, ότι παρόντες εκεί και ασχολούμενοι με το θέμα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ήταν μόνο η ΕΣΣΑΚ. Κρίμα…
πηγή : Η γνώμη της Σαλαμίνας