ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΕΝΩΣΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Οι
παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και
κατανάλωση κυρίως φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους,
αλλά και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από τον καταναλωτή (μαγείρεμα,
διατήρηση κ.λ.π), βοηθούν στην διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής
μας διατροφής αλλά και στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα
οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.
Σύμφωνα
με σχετικό δημοσίευμα του Ε.Φ.Ε.Τ:
ΓΕΝΙΚΑ
-Αγοράστε
από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
-Αγοράστε
κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που
είναι εκτός ψυγείου, και εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
-Δίνετε
ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και καθαριότητας του
εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύεστε τα τρόφιμα.
-Αγοράστε
ποσότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες της οικογένειας σας.
-Κάντε
έρευνα αγοράς και συγκρίνετε τιμές σε σχέση πάντα και με την προσφερόμενη
ποιότητα.
ΤΙ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΣ.
Για
την προμήθεια αμνοεριφίων, συκωταριών, εντέρων και γενικότερα κρέατος.
Σφραγίδες-
επισήμανση:
-Για
όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από
κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος τυρκουάζ (γαλαζοπράσινη),
και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό.
-Τα
Ελληνικά αμνοερίφια φέρουν επίσης τυρκουάζ παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την
ένδειξη «ΕΛΛΑΣ»
-Τα
αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν
υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό», δηλαδή την σφραγίδα
καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου
στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
-Κάθε
σφάγιο υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο
εξωτερικές πλευρές των μηρών.
Τα
σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μην φέρουν οζίδια και
κύστες.
Αν
επιλέξετε κατεψυγμένα φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
-Τα
«εντεράκια» που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και την
μαγειρίτσα, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι
εκτεθειμένα στο περιβάλλον, σε σκόνες και έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε
πολύ καλά. Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένης συκωταριάς, ιδιαίτερη προσοχή
πρέπει να δίνεται στην αναγραφή της ημερομηνίας
κατάψυξης
και λήξης του προϊόντος.
Σε
καμιά περίπτωση οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια
κατεψυγμένα.
Για
την προμήθεια Γαλακτοκομικών Προϊόντων.
-Τα
τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην
αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι διότι οι
υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν ΟΧΙ σωστές.
-Τα
τυριά θα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της
χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, θα πρέπει
πάνω στην συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και
ανάλωσης κ.λ.π.
-Η
κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.
Για
την προμήθεια των αυγών
-Όλα
τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό
αριθμό του παραγωγού.
-Τον
κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
-την
κατηγορία ποιότητας και βάρους.
-την
ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες κατά ανώτερο, μετά την
ημερομηνία ωοτοκίας)
Η
νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας
της λήξης και των σωστών ενδείξεων στην συσκευασία τους όπως η ημερομηνία
συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
Το
χρώμα του κελύφους συνδέεται με την φυλή της ωο-παραγωγού όρνιθας και δεν έχει
σχέση με την ποιότητα του.
-Αποφύγετε
να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
-Αποφύγετε
να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο,
ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
-Για
την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε
δροσερό χώρο.
Σοκολατένια
αυγά
Για
την αγορά «σοκολατένιων αυγών» που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, οι
καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται επίσης για τρόφιμα, για τα οποία
ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς την συντήρηση, την έκθεση και την
διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
Ιδιαίτερη
προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών, το
οποίο αν αποτελείται από «παιχνιδάκια» μικρών διαστάσεων μπορεί να προκαλέσουν
πνιγμό ή αυτοτραυματισμό σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως και στην υποχρεωτική
αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας
ανάλωσης.
Βαφές
των αυγών
Οι
χρησιμοποιούμενες σήμερα βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από των Κώδικα
τροφίμων και Ποτών, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα εισόδου μικρής ποσότητας στο εσωτερικό
των αυγών για την κατανάλωση τους.