Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΕΥΞΗ

Μετά από την απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Βορίδη για  την δημοπράτηση των συμβάσεων της υποθαλάσσιας μόνιμης οδικής ζεύξης της Σαλαμίνας, θεωρούμε αναγκαίο να ανακοινώσουμε για ακόμα μια φορά την πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας πάνω στο θέμα τη Ζεύξης.
ΖΕΥΞΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ – ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 
Το έργο της Ζεύξης πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό και δυναμικό πυρήνα μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πρότασης. Μιας πρότασης που θα καλύπτει το σύνολο των αναπτυξιακών αναγκών της Σαλαμίνας, με σημείο αναφοράς την ζεύξη, που θα λειτουργήσει σαν βασικός μοχλός ανάπτυξης.
Ανάπτυξης που πρέπει να έχει στόχο:
ü      την κάλυψη των αναγκών τεχνικής υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση).
ü      την οργάνωση του οικιστικού δικτύου των οικισμών και της οργανωμένης και σχεδιασμένης επέκτασής τους.
ü      την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (δασικών ζωνών και ακτών).
ü      την κάλυψη των αναγκών σε κοινωνική υποδομή (υγεία, παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός) με βάση την πρόβλεψη του νέου μόνιμου πληθυσμού του νησιού.
ü      την βελτίωση του οδικού δικτύου.
ü      την οργάνωση των κεντρικών λειτουργιών, παραγωγικών και τριτογενή τομέα (βιοτεχνία, εμπόριο, αναψυχή).
ü      την οργανωμένη και ελεγχόμενη ανάπτυξη τουρισμού και αναψυχής.
Το έργο αυτό πέρα από την εξυπηρέτηση που θα προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού θα αποτελέσει ταυτόχρονα μοχλό ανάπτυξης και της ευρύτερης περιοχής.
Η ζεύξη πιστεύουμε ότι προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα ανάπτυξης της Σαλαμίνας. Μιας ανάπτυξης που θα πρέπει όμως αναγκαστικά να προσδιορισθεί και να ενταχθεί σε ένα συγκεκριμένο και οργανωμένο πρόγραμμα, με εξασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα  υλοποίησης έτσι ώστε να ελέγχεται η εξέλιξή της και να ακολουθεί τους επιθυμητούς στόχους.
Η αντίθετη επιλογή οδηγεί στη σταδιακή υποβάθμιση τόσο του περιβάλλοντος, όσο και των δραστηριοτήτων στο νησί, με αρνητικές επιπτώσεις στην Ανάπτυξή του και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του.


Από το Γραφείο Τύπου