Πρόταση για αναγνώριση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Την αναγνώριση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO πρότεινε ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης στο Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων WFUCA, που πραγματοποιήθηκε πριν από 15 περίπου μέρες στη Βέρα Κρουζ του Μεξικού. Επίσης πρότεινε στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO να κατοχυρωθούν και οι μύθοι του Ηρακλή.         
MEXICO_39Ο Ιωάννης Μαρωνίτης,  Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων Yπεύθυνος για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εκπροσώπησε την Ελλάδα, στο Συμβούλιο της Παγκοσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων (WFUCA) που πραγματοποιήθηκε στο Μεxico, στη Veracruz, από τις 17-21 Μαρτίου 2012.
 Στα πλαίσια του Συμβουλίου ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης συζήτησε διεξοδικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες το σχεδιασμό και στους στόχους της Παγκοσμιας Ομοσπονδίας.
 Το πρόγραμμα περιελάμβανε σεμινάριο με θέμα «Εκπαίδευση για την Ειρήνη», εργαστήρια για να εξαπλωθούν τα ιδανικά της UNESCO καθώς και περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης και επίσκεψη στο Πουέρτο.


 Το Συνέδριο διεξήχθη μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης και βασίστηκε στο Διάλογο των Πολιτισμών των Λαών. Οι εκπρόσωποι των 25 χωρών που συμμετείχαν εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με την πορεία του Συνεδρίου και άκουσαν τις γνώμες των υπόλοιπων συνέδρων και κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα. Στις προτάσεις, που κατέθεσε ο κ. Μαρωνίτης για το Action Plan της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας UNESCO περιέχεται η προώθηση της αναγνώρισης της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO καθώς και οι μύθοι του Ηρακλή να αναγνωριστούν ως μνημείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 (με τον κυβερνήτη της Veracruz) Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονιστεί πως ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης ήταν επίσημος προσκεκλημένος του κυβερνήτη της Veracruz και συμμετείχε στο φεστιβάλ CUMBRE TAJIN 2012
Το Φεστιβάλ είχε ως σύνθημα ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΙΕΡΗ, ΜΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΖΩΝΤΑΝΗ και περιελάμβανε ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο χώρο των Πυραμίδων στο  TAJIN, που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ. Ειδικότερα, το CUMBRE TAJIN αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της Veracruz, είναι ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στο Μεξικό και ένα από τα πιο αναγνωρισμένα φεστιβάλ παγκοσμίως. Το Φεστιβάλ συνδυάζει νέας τεχνολογίες και ατραξιόν μέσα σε μια εβδομάδα που μένει αξέχαστη. Οι επισκέπτες έχουν τη ευκαιρία να δουν την τελετουργία του Volodores, η οποία και έχει αναγνωριστεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας σε συνδυασμό με το τοπίο, που βρίσκεται. Στο TAJIN, που επίσης αποτελεί μνημείο της UNESCO, πραγματοποιήθηκε φέτος το φεστιβάλ, το οποίο ήταν
αφιερωμένο στην Πνευματικότητα και έλαβε χώρα σε διάφορες τοποθεσίες όπως στο πάρκο Tokilhsukut, στην αρχαιολογική ζώνη El Tajin Vive καθώς και στο κεντρικό πάρκο της Ραραntla.